Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Unge & Rus.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Unge & Rus."— Utskrift av presentasjonen:

1 Unge & Rus

2 Mål Utvikle kunnskaper og evne til å tenke kritisk om bruk av alkohol
Styrke holdningene mot bruk av alkohol Styrke ferdigheter til å si nei til rus Utsette alkoholdebut

3 Alkohol - Visste du…? At alkoholen er å finne i hver eneste celle etter du har drukket den, også i alle cellene i fosteret til en gravid kvinne, slik at mor og foster har samme promille? At hvis alkoholinntaket er for stort, kan pustesenteret i hjernen rammes, slik at pusten stopper? At alkohol kan hindre cellene som stopper infeksjoner sin funksjon, så man kan ha økt mottagelighet for infeksjoner når man har drukket? At barn som er eksponert for alkohol i fosterstadiet, vanligvis får nedsatt IQ, lærevansker og konsentrasjonsproblemer? Hvert år dør 400 i Norge, som en direkte følge av alkohol? Over personer i Norge drikker alkohol tilsvarende en halv flaske brennevin hver dag?

4 Narkotika – Visste du...? At bruk av anabole steroider kan føre til håravfall, kviser, utvikling av bryster, leverskader og hjerteinfarkt pluss en hel rekke psykiske plager? At regelmessig bruk av narkotika over tid fører til at dosen må økes hver gang for å oppnå samme stimulerende virkning, som gjør det utrolig farlig å begynne med stoff? Siden Kokain er etsende, etser den ofte bort veggen mellom neseborene, siden man som oftest sniffer den inn? Narkotikaproblemet rammer samfunnet ved at det blir brukt enorme utgifter og at behandlingen av narkomane legger beslag på store menneskelige ressurser? De jordbruksarealene som blir brukt til narkotikaproduksjon er unyttig bruk av naturen, for i en verden hvor store deler av befolkningen sulter har vi ikke råd til å drive slik unyttig jordbruksdrift eller sløsing med menneskelige ressurser?

5 Spørreundersøkelsen Jeg har foretatt en spørreundersøkelse på en rekke elver, foreldre og lærere. Svarene var relativt like innen aldersnivået, og det er tydelig at voksne og ungdommer har ulike syn på rus. Jeg skal nå foreta spørsmålene og svarene. Det var ca 12 stk med i undersøkelsen Hva tror du påvirker ungdommer til å drikke? - Man drikker fordi andre gjør det, gruppepress og vennepress. - Man drikker på fester fordi de andre drikker, man vil ikke skille seg ut. Man sier sjelden nei eller stopp. - Når man er ung, vil man ha det gøy og eksperimentere utenfor grensene. - Man drikker for å glemme - Tilbud, det er en svært lett sak å skaffe seg alkohol.

6 Hvordan reagerer du når du vet at ungdommer under 18 drikker
Hvordan reagerer du når du vet at ungdommer under 18 drikker? På dette spørsmålet svarte de fleste unge: - Det er så vanlig, at man reagerer ikke lengre. - Jeg er selv en av dem, så jeg reagerer ikke. - Jeg drikker selv, jeg henger meg på. Mens de fleste voksne svarte: - Der er trist - Hvorfor? Skjønner de ikke at det er farlig? Hvordan reagerer du når du vet at ungdommer prøver/bruker narkotika? De fleste unge var her enig i at det ikke var like greit med narkotika som alkohol; - Det er dumt noen prøver det, det er jo vanedannende. - Det er dumt og man burde holde seg unna det. Flere voksne svarte at de ble trist og oppgitte

7 Hva tror du er populært å drikke, og hvor mye tror du en enkelt ungdom drikker på en fest?
- Man drikker øl, cider, hjemmebrent, sprit, rusbrus, vin. Det varierer fra person til person, men de fleste sin hensikt er å kjenne rusen fort, så man drikker mye på kort tid. Hva vet du om disse rusmidlene; Alkohol, Cannabis, Amfetamin, Heroin, LSD, Kokain, Ecstasy og GHB? Det som var verdt å merke seg her, var at det de unge visste om narkotikaen, var det positive, ”rusen”, mens de voksne visste de dårlige sidene, hva som skjer med kroppen etter du har tatt det og er blitt avhengig. De unge svarte ofte slik; Det er beroligende, det er bedøvende osv, mens de voksne svarte hvordan man får det i seg, og de skadelige virkningene på lang sikt. Det siste spørsmålet var om jenter og gutter drakk like mye, her var det relativt like svar; jenter og gutter drikker omtrent like mye, men hos jenter tar det mindre tid før synlig berusning, så det kan se ut som de drikker mer.

8 Design & Håndverk 1 Brundalen Videregående, Trondheim
Konklusjon Det man fikk ut av denne spørreundersøkelsen, er at de unge har mye kunnskaper om rus. Men de unge burde sette seg mer inn i de negative følgende av rus, slik at de kan lære av andres feil, før de begår dem selv. Cathrine Pettersen Design & Håndverk 1 Brundalen Videregående, Trondheim


Laste ned ppt "Unge & Rus."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google