Bruk av livshistorie til personer med demens Astrid Håland april 2016.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Advertisements

Hønefoss politistasjon
Veiledning av elever / lærlinger
HelART i Ulåsen barnehage
Velkommen til foreldremøte i 1.klasse 17.september 2014
BARNAS BARNEVERN 2020.
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
Velkommen til foreldremøte høsten Overgang fra felles del til avdelingsvis……  Vi går gjennom stokken  Viser konkretene som støtter hverdagens.
Velkommen til foreldremøte. Sakliste  Forventninger  Timeplanen  Fag  Læringsmål  Lekser  Ukeprøve  Klassemiljø  Sosiale tiltak  Info fra FAU.
FORELDREMØTE 8. TRINN Rådgiver –Thomas Kvalvik & Siri Myhren Petersen Emne: Nye fag på 8. trinn.
Å skrive tale. Å skrive en tale I den klassiske retorikken delte man opp taleskrivningsprosessen i fem faser: inventio, dispositio, eloqutio, memoria.
Å skrive tale. Å skrive en tale Inventio Dispositio Eloqutio, Memoria Actio.
Velkommen til nytt barnehageår! Spesielt ønsker vi de barna som er nye på avdelingene velkommen til oss- vi ser frem til å bli godt kjente med dem og familiene.
Velkommen til foreldremøte Stokkavannet og Mosvannet.
Brukerundersøkelse i barnehage Rælingen kommune Februar-mars 2016 Overordnet rapport for Petrine barnehage.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
Trond Haukedal AS Hordaland Fylkeskommune - LO - NHO Læreplasskonferansen 2016 Bergen den 11.
SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
BIOGRAFIBIOGRAFI Leseboka s Arbeidsboka s
Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Joanna Haynes Barn som filosofer Å lære gjennom spørsmål og dialog i førskole og skole.
Valg av verdier bilde. Våren 2015 SSK fotball ønsket å bli mer bevisst på hva vi vil og hvordan vi vil ha det. Alle lag ble bedt om å diskutere verdier.
Velkommen til nytt barnehageår!. Program for kvelden Velkommen! Presentasjon av ansatte Overordnede føringer for hele barnehagen IST Hypernett Valg av.
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til foreldremøte på Roligheden gård barnehage Felles informasjon ved oppstart nytt barnehageår - Anne Hjemmesiden.
Vennskap/Sosial kompetanse Barn som fungerer i leik og lærer sammen med andre barn tilegner seg verdier som respekt og toleranse for ulike mennesker. Vi.
Sokrates.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
Foreldremøte, 1. trinn Juni 2017.
Våre familier Skoleåret 2017/2018 Framtid - Samspill - Skaperglede.
Familieråd En for alle, alle for en
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Marthe Tverbakk Tjærandsen
Verneombudets dag 12. Mars 2015 Vernetjenesten i Kristiansund.
PALS.
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
Roller og forventninger
Framgangsmåte i mobbesaker
Edru Livsstil - Strategikonferanse
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
Å planlegge og gjennomføre en treningsøkt
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Hva kan foreldre gjøre for å bidra til et godt og trygt skolemiljø?
Leseopplæring 1. trinn FYLL GJERNE PÅ MED EKSTRA INFORMASJON FOR SKOLEN/TRINNET LESEOPPLÆRINGEN LOKALT: INNFØRING AV BOKSTAVER REKKEFØLGE PROGRESJON LESING.
Samtaletrekk B – Samarbeid
Den matematiske samtalen
Samtaletrekk B – Samarbeid
Matematikk på ungdomstrinnet
Velkommen – presentasjon av deg selv
Velkommen til førskoledager HASLE SKOLE på Brynseng
Når pilene peker i feil retning
Velkommen til dugnad i kommunen
SJENANSE HOS BARN Namkang Jacobsen 05/10/18.
Steng ruteren før skolegangen ryker,- eller?
SMISO Hamar et selvhjelpssenter for:
Lytteforståelse Rammeverket
Sokrates.
Kurs 9.3 s.384 Å analysere tekst Novelle
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
«Å være sin egen bestevenn»
Aktiv lytting gjennom fem steg.
Velkommen til Foreldremøte – for dere som har 5 – åringer i barnehagen
Sosialt årshjul HØST - rutiner og sosiale mål
Hvordan SKRIVE en god CV?
Utskrift av presentasjonen:

Bruk av livshistorie til personer med demens Astrid Håland april 2016

Målsetting ved å bruke livshistorien Bekrefte personen, hvem han er, hvor han er Få oversikt, struktur Fokus på gode hendelser Få fram gode følelser Fokus på mestring

Målsetting ved å bruke livshistorien Berolige Vise respekt Få aksept, ros og anerkjennelse Bli inkludert Skape tilhørighet

Lage livshistorie Bruk et språk som er naturlig for personen Bruk stor skrifttype Framhev gjerne navn, steder, det viktigste i setningen Ha gjerne arkene i plastlomme/laminering

Lage livshistorie Start med å fortelle hvem sin bok/hefte dette er, hvem har skrevet dette. Fortell også at «dette er din bok/hefte, Gunnar.» Den er laget for at familie, venner, kjente og pleiepersonalet kan ha ei kjekk stund sammen, og at vi kan snakke om kjente og nære ting.

Lage livshistorie Start med begynnelsen, hvor en er født, navn på foreldre, deres yrker. Oppvekst, søsken, skole, første arbeidsplass. Voksenlivet, gift? Barn? Vektlegg interesser, positive hendelser / episoder, gjerne noe som bringer fram latter, humor…

Når livshistorien brukes, nyttige tips Finn en rolig plass der du og personen ikke blir forstyrra Snakk klart og tydelig Ha rolige bevegelser, vær avslappa og prøv å inngi tillit

Når livshistorien brukes, nyttige tips Mange liker fysisk kontakt, en klapp på skulderen, holde i hånden eller i armen, la det være naturlig. Ha øyekontakt Prøv å innlede samtalen naturlig

Når livshistorien brukes, nyttige tips Vent med å lese fra historien til personen er trygg i situasjonen, lytt dersom han vil fortelle noe. Husk at samtalen skal få fram gode minner og fokusere på mestring Begynn gjerne historien med litt fra historien, og bruk god tid, for eksempel: Var det du som var fra Skåredalen? Er det rett at far din hette Gunvald og var lærar?

Når livshistorien brukes, nyttige tips Unngå å skapa eit krevende miljø for personen, sørg for at han mestrer situasjonen. Fortell gjerne historia i spørsmålsform, slik at personen kan nikka og bekrefta dersom han kan det.

Når livshistorien brukes, nyttige tips Still aldri spørsmål som personen ikke kan svare på. Alle spørsmål må du også kunne svare på, slik at du kan svare for personen dersom han har problem med det. Still enkle spørsmål med hvem, hva, hvor. Ikke spør hvorfor, det kan væra altfor krevende å svara på. Ofte blir det feil å stille spørsmål i det hele tatt.

Når livshistorien brukes, nyttige tips Framhev det som personen har mestra, er flink til, det som han har lykkes med i livet. Still aldri personen i forlegenhet, for eksempel: ”har du glømt at…?”, men hjelp han med ”dekkoperasjon” dvs. dekka over ting som kan være pinlig å ha glømt.

Når livshistorien brukes, nyttige tips Korriger aldri personen. La han heller kjenna at han blir tatt på alvor. Ikke prøv å bevisa at du har rett, det framhever at den andre har feil.

Når livshistorien brukes, nyttige tips Fortel ikke at noen i familien eller nære venner er død, dersom det er glemt. Personen kan då komme inn i sorgreaksjon eller katastrofereaksjon. Stimuler heller den eldre til å komme med gode minner om vedkommende

Når livshistorien brukes, nyttige tips Vær opptatt av å skape gode øyeblikk Vær her og nå Kombiner gjerne livshistorien med bilder, fotografier, sang og musikk