Arkivplan – som dokumentasjon og nyttig verktøy i organisasjonen v/Sveinung Meyer Svendsen rådgiver, Arkiv i Nordland Foto: Bjørn Erik Olsen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan kan arkivplan bli et nyttig verktøy i arkivarbeidet?
Advertisements

Anbefalt modell for administrasjonsenheten i nye Harstad kommune
IKA Opplandene Journalføring og arkivering av e-post, sms, e-skjema og noen utfordringer knytta til bruk av sosiale media sett fra arkivets side.
Arkivtjenesten i Oppland fylkeskommune Presentasjon for nye ledere
Oppsummering av FOU - prosjekt
Kartlegging og dokumentasjon
1 XX. Nordiska arkivdagar 6 – 10 augusti 2003 Reykjavík, Island Seminariet Praktisk samarbeide innenfor arkivområdet Terje Pettersen-Dahl 7 augusti 2003.
Forvaltningsrevisjon gjennomført 2012/13: Prosedyrer og rutiner for journalføring og tilgjengeliggjøring av dokument/saksutredning Statusrapport 2014.
Kommunereform Forberedelser og gjennomføring
Kommunesammenslåing og arkivspørsmål
3/29/2015 Et skolebygg å være stolt av!. 2 Nøkkeltall  etablert 1. januar 2002  eier og drifter alle skolebygningene i Oslo  ca. 1,3 millioner kvm,
INTERNKONTROLL - Medlem av Norges største frittstående elektrikerkjede -
Arkiv og interkommunale samarbeidsløsninger: Oslo, Om interkommunalt samarbeid 2.Veilederen 3.Arkivledernes rolle ved etablering av interkommunalt.
Arkivplankurs Introduksjon til arkivplanlegging som prosjektinnføring, styringsverktøy og prosess Høsten 2010.
Arkiv i Nordlands fokus på arkivplan Sveinung Meyer Svendsen Foto: Bjørn Erik Olsen.
Avlevering til eDepot Fagdag: elektronisk arkiv Mo i Rana
Miljøsertifisering Hvor står NØK NØK produserer og leverer bare miljøvennlig energi! Vi har internt høy fokus på HMS Kraftbransjen var (er) av enkelte.
EIERSKAP Behov og muligheter for politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene Bent Aslak Brandtzæg, Terje Kili og Ailin.
OM FRAVÆR OG KARAKTERER NYE REGLER. MØTEPLIKT Du har møteplikt på skolen hver dag og hver time i alle fag. Du skal delta aktivt i opplæringa og bidra.
Koordinerende enhet Farsund kommune. Fra kommunens helse og omsorgsplan (vedtatt 2012) Kommunen manglet en tydelig, åpen og tilgjengelig koordinerende.
Kommunereform Forberedelser og gjennomføring Torleif Lind Fagleder IKA Kongsberg.
Tynset rådhus, nå også et Miljøfyrtårn! Foto: Ingrid Eide.
STATUS OG FREMTIDSPLANER ARKIVPLAN.NO Arkiv i Nordland – 20. nov 2013.
Fylkesutdanningssjefene og fagskolen Rydding i roller Presentasjon ved nasjonal fagskolekoordinator Bård Inge Thun RFFs årskonferanse i Trondheim 2. mai.
Foto: Bjørn Erik Olsen Dialogmøte planlegging Greta Johansen 21.April 2014.
Velkommen til oss! Velkommen til oss! Arkivtenesta er hjarta i organisasjonen ! 1 Gruppe 10 - Eva, Inga, Monica og Lillian.
Presentasjon av organiseringsprosjektet
Rett til innsyn i forvaltningens dokumenter
«Oppvekst og kunnskap» Que vadis?
Oppsummering av FOU - prosjekt
Prosjektpresentasjon – Før du starter
Krav til sikring av personopplysninger
Et prosjekt finansiert av KS for Bergen bystyre
Dokumenthåndtering i fylkeskommunen Oppstartsmøte
Brukerorientering og rettigheter i elektronisk forvaltning
Hvordan sikrer kommunen likebehandling av innbyggere og næringsliv ?
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Samhandlingsreformen
KS veileder i BU organisering av Eiendom og tekniske tjenester.
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Dag Wiese Schartum, AFIN
Funn fra landsomfattende tilsyn i Buskerud Klækken,
Nettverksmøte for fagskoletilbydere i helse- og sosialfag
Introduksjon til DRI 1001: Digital forvaltning
Tema 8 Strategier for hvordan kommunene bør gå fram når plan- og byggesaksprosessen skal digitaliseres (sjekkliste på noe av det som må vurderes nærmere.
KS veileder i BU organisering av Eiendom og tekniske tjenester.
montessoriforbundet, februar 2018
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Oppsummering av FOU - prosjekt
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
KOMMUNEREFORM OG ARKIV
Arkivsjef Grete Gavelstad
Hvordan ivareta arkivfaglige utfordringer i sammenslåingsprosessen?
Prosjektpresentasjon – Før du starter
Innledning om KFF-KSS.
Den nye kommunens arkivtjeneste
Revidert reglement for elektronisk kommunikasjon
Kurs for brukere av KFF-KSS
Arbeidsgruppe 1. Beredskap 2020 og ROS analyse for sammenslåingsprosessen
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Arbeidsprosesser, roller og ansvar
SAMMEN FOR UNGDOM NÅ OG I FREMTIDEN. Partnerskapskonferansen 2019
Personvernrutiner i Attac for regionalledd
Inspirasjonsbasen – smarte grep
Mottaksprosjektet UiO saksbehandling og arkiv
Utredningsgruppe samferdsel
Grensesnitt mot øvrige delprosjekt
Delprosjekt arbeidsgiverpolitikk
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Utskrift av presentasjonen:

Arkivplan – som dokumentasjon og nyttig verktøy i organisasjonen v/Sveinung Meyer Svendsen rådgiver, Arkiv i Nordland Foto: Bjørn Erik Olsen

Hva er en arkivplan? En oversikt over forhold i organisasjonen som er av arkivmessig betydning. Deriblant: –Politisk og administrativ organisering, –arkivansvar og organisering av arkivarbeidet, –arkivrutiner, –arkivene.

Arkivplan er lovpålagt Arkivforskriften § 2-2 setter krav til at offentlige organer skal ha en oppdatert arkivplan. Arkivplan er lovpålagt fordi: bidrar til å oppfylle arkivlovens formål med å sikre arkivene (arkivloven § 1).

Arkivplanen som dokumentasjon Dokumenterer overfor offentligheten og egne ansatte at organisasjonen har kontroll på dokumentproduksjonen og sine historiske arkiver. Ofte det første Statsarkivet ber seg forelagt når de kommer på inspeksjon.

Arkivplanen som nyttig verktøy internt i organisasjonen Planleggings- og styringsredskap: –Oversikt over arkivdanningen = viktig for et vellykket arkiv og saksbehandling. –Effektiv og sikker styring av det daglige arkivarbeidet - sikrer arkivmaterialet (jamfør arkivlovens § 1). –Verktøy for planlegging av periodiske oppgaver (bortsetting, kassasjon og deponering). –Kan benyttes for å beregne behovet for arkivlokaler. Under utarbeidelsen av arkivplanen sees etablerte rutiner på med et kritisk blikk.

Arkivplanen som nyttig verktøy internt i org. forts. En enkel innføring i arkivmessige forhold for nyansatte: –Gjør organisasjonen mindre sårbar ved utskiftninger av ansatte i arkivtjenesten: tidsbesparende, sikrer arkivene. Saksbehandlere finner enkelt relevant/oppdatert arkivinformasjon. Synliggjør arkivtjenesten og arkivets betydning internt i organisasjonen - både prosessen med å utarbeide planen samt det ferdige resultatet.

Arkivplanen som nyttig verktøy eksternt Bidrar til åpenhet i forvaltningen (offentleglova §1). Gir ettertiden uvurderlig oversikt over hvordan organisasjonens arkiver har blitt dannet og forvaltet: Nyttig for depotinstitusjonen som skal forvalte arkivene for ettertiden. Nyttig for andre eksterne brukere – både forskere og andre historieinteresserte.

Hvordan kan arkivplanen bli et nyttig verktøy i organisasjonen?

Noen forutsetninger Størrelsen –Oversiktlig plan og relevant innhold. Forankring av arkivplanen i organisasjonen –Avgjørende at organisasjonens øverste ledelse støtter opp om arkivplanarbeidet. –Den øverste ledelsen har overordnet ansvar for at organisasjonen har en arkivplan. –Arkivleder får imidlertid delegert det praktiske ansvar for å utarbeide planen.

Forankring av arkivplanen i organisasjonen forts.: –Viktig å involvere avdelinger og saksbehandlere i arkivplanarbeidet. Dette for å få: innspill, oversikt, for å skape et eierforhold hos dem til arkivplanen. –Arkivplanarbeidet er ressurskrevende. Beregn ca. 1 år med jevnlig arbeid til utarbeidelse av planen.

Noen forutsetninger forts. Når arkivplanen er klar til bruk må det gis klar beskjed ut i organisasjon om at arkivplanen skal følges. Må promoteres av arkivtjenesten.

Oppsummering Arkivplanen kan føre til bedre ressursutnyttelse, mer effektivt arkivarbeid, sikrer arkivene og bidra til økt tillit til fylkeskommunens/arkivtjenestens arkivkompetanse.

Arkivplanarbeidet framover forts. –kartlegging av: politisk og administrativ organisering, arkivansvar og arkivorganisering, arkivrutiner og reglement, arkivmateriale (både eventuelle elektroniske arkiv og papirarkiv) og elektroniske systemer. –utarbeidelse av ny skriftlig dokumentasjon der dette er nødvendig –registrering av arkivplan på

Spørsmål?