SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Samhandling.
Advertisements

Positiv ledelse av barn
SETT I SAMMENHENG MED ATFERD
Foreldregruppe på Fillan barnehage
Barnehagens rolle i barns utvikling – bare positiv? Oppvekst og utvikling, NTNU Samfunnsforskning Vera Skalicka.
Velkommen til foreldremøte høsten Overgang fra felles del til avdelingsvis……  Vi går gjennom stokken  Viser konkretene som støtter hverdagens.
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Bruk og brukere Kapittel 3 INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 26 august 2013.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
Trond Haukedal AS Hordaland Fylkeskommune - LO - NHO Læreplasskonferansen 2016 Bergen den 11.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
HORDALAND FOTBALLKRETS Fair Play i Barnefotballen.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
| Muntlig kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vise åpenhet for andres argumentasjon og bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner bruke.
Seminar Kvam 2009 Building a relentless team Rene Changuion CMA.
Er du klar for nye utfordringer? Du får verdifull erfaring, kunnskap og kompetanse! Bli frivillig i Kirkens SOS krisetelefon eller SOS-chat!
Trygge foreldre – trygge barn Foreldremøte Søndre Egge barnehage 11. mars -10.
BUDDHISMEN 4. STØRSTE RELIGION CIRKA 550 MILLIONER.
Hvordan kan vi hjelpe barna våre med matematikk?.
Arbeidsplassutvikling [Sett inn navn på arbeidsplassen og dato]
Valg av verdier bilde. Våren 2015 SSK fotball ønsket å bli mer bevisst på hva vi vil og hvordan vi vil ha det. Alle lag ble bedt om å diskutere verdier.
Bruk av livshistorie til personer med demens Astrid Håland april 2016.
Læreren som sosialiseringsagent og relasjonsbygger. Kommunikasjon med barn og andre mennesker. Forelesning A1A og A1B S.100 den Bjørn Damsgaard.
Velkommen til nytt barnehageår på Låven. Satsingsområder på Roligheden gård barnehage- Låven Bygge gode relasjoner barn-barn, barn-voksne Alle skal få.
SAMSPILLMETODEN DIALOG Informasjon til foreldre Bergen 2012.
En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?
Kvalitet I barnehagen Presentasjon
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Nye strategiske mål Strategi 2017 – 2022.
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Samarbeid og medbestemmelse
Grunnleggende om veiledning
PALS.
Trym Nordstrand Jacobsen
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
Foreldrehverdag.no – et universelt foreldrestøttende tiltak
Årshjul rødbasen
(Parent Management Training - Oregon)
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Toleransevinduet Lærer forklarer. Snakke om at læring, vennskap og deltakelse får vi bare til når vi er inne i toleransevinduet. Noen har smale, noen har.
Velkommen til foreldremøte
Den matematiske samtalen
Misunnelse Har dere vært misunnelig på en ting noen andre hadde noen gang? Fortell om det Hvor i kroppen kjenner du misunnelse? Hvordan kjennes følelsen.
Matematikk på ungdomstrinnet
Velkommen – presentasjon av deg selv
Velkommen til førskoledager HASLE SKOLE på Brynseng
Retorikk og muntlig kommunikasjon
Velkommen til foreldremøte
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Kurs 9.3 s.384 Å analysere tekst Novelle
Bikkjestykket barnehage Tidlig innsats og utfordrende atferd
Tverrfaglige tema.
FORELDREVEILEDNING Foreldreveiledere Oppstart torsdag
Velkommen til foreldremøte
Velkommen til foreldremøte
Forutsigbarhet av atferd i voksen alder
Når du blir «pusha» til å gjøre noe du egentlig ikke vil…
«Å være sin egen bestevenn»
Aktiv lytting gjennom fem steg.
Dialogisk lesing om vennskap og følelser
Klubbutvikling Visjon Virksomhetsidé Verdier (3V)
Forventninger til foreldre og foresatte i Geilo IL Alpin
Hvem er jeg? Marius, 36 år Utdannet lærer, og videreutdanning innenfor bedre læring for personer med ASF Jobber i Grunnskoleteamet til Ålesund kommune.
Utskrift av presentasjonen:

SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse (Aggression Replacement Training - ART).

Appreciative Inquiry Ordet ”appreciate” Verdsette, anerkjenne det beste i mennesker og verden rundt oss, få noe til å øke i verdi. Ordet ”inquiry” Utforske, oppdage, stille spørsmål og være åpen for å se nye muligheter.

ART ART - Multimodalt program bestående av 3 komponenter Sosiale ferdigheter (atferd) Sinnekontroll (emosjoner) Moralsk resonnering (kognisjon) Spesifikk trening 5

SmART i Ormaskogen Få et felles språk om styrker. Lese SmART oppvekst bøkene og samtale om hvilke styrker de forskjellige personene brukte i konkrete situasjoner. Identifisere egne styrker knyttet opp mot konkrete handlinger. Lage en kultur der man spiller hverandre gode, identifiserer styrker hos hverandre. Bruke sine styrker i daglig virke. Bruke sine styrker på nye områder.

Positive følelser/opplevelser 5 til 1 Smitter kan gjenskapes bygger ressurser skaper kreativitet er relasjonskapende har helsemessige gevinster

Sannheten skapes i relasjoner

Relasjonskompetansen er viktig fordi: Foreldres relasjonskompetanse spiller en avgjørende rolle for barnets utvikling Det å ha en god relasjon til en annen betydningsfull voksen er en av de viktigste beskyttelsesfaktorene i et barns liv

? Hva kjennetegner en god relasjon?

Vis at du bryr deg Si at du er glad i barnet når det er naturlig, vis at det er verdsatt.Ta imot henvendelsen når barnet kommer til degGi blikkontaktSpøk, smil og le sammenSnakk med en inkluderende og hyggelig stemmeStill barnet åpne og positivt ladede spørsmål

Vis interesse for hva barnet gjør og er opptatt av Følg med på barnets aktivitet, handlinger og tankerSe på og tolk barnets kroppsspråkPrat med barnet om hva det er opptatt avVær oppmerksom på barnets reaksjon på degTa fugleperspektiv på deg selv – hvordan tror du at du blir oppfattet?

Hjelp barnet å lære å regulere følelser Tillat og vis varierte følelser-både positive og negativeGjenkjenn og benevn hvilke følelser barnet harSamtal om ulike følelser. Alle følelser har en viktig funksjon for oss.Snakk om og øv på å avpasse følelsene og adferden etter tid og sted.

Anerkjenn styrker og god adferd Gi ros på innsats og ikke bare på resultatBruk gjerne karakteregenskapene for å trekke frem styrker i konkrete hendelserStill spørsmål til barnet om hva de er mest fornøyde med, hva som har vært best osv.La barnet få lov til å prøve seg på nye ting, oppmuntre og støtt når de ser ut til å miste troen på seg selv

Gjør ting sammen Lek eller vær sammen på barnets premisser (30min)Vær fullt og helt tilstede når dere gjør ting sammenVær engasjert og skap engasjement hos barnetPåpek sammenhenger mellom barnet og omgivelsene dens.

Sett grenser med omsorg og kjærlighet Gi barnet grenser som det forstårGi barnet eierskap til reglene ved å snakke om dem og begrunn de valgene som gjøresStøtt barnet i å håndtere motgang og grensesettingSi ifra og gi konsekvenser på en omsorgsfull måteLet etter barnets forståelse av situasjonen/konflikten