Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Positiv ledelse av barn

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Positiv ledelse av barn"— Utskrift av presentasjonen:

1 Positiv ledelse av barn
Mette Prytz Malmanger Familieveileder v/ Helsestasjonens familiesenter i Sandnes.

2 9 ulike temperamentstrekk
Følsomhet Intensitet i reaksjoner Aktivitetsnivå Omstillingsevne Å nærme seg eller trekke seg unna – som første reaksjon på stimuli. Tålmodighet – evne til å fortsette med en aktivitet eller oppgave. Rytme – regulering av biologisk rytme. Humør Distraksjon – hvor lett det lar seg avlede

3 Temperamentstyper (Chess og Thomas) - 3 hovedgrupper

4 Lett temperament De med regelmessig rytme og positiv sinnsstemning. Lett for å tilpasse seg og har liten intensitet i reaksjoner.

5 Langsom til å varme opp De forsiktige, tilbaketrukne, vanskelig å dra i gang.Trenger lengre tid på å tilpasse seg nye situasjoner og personer.

6 Vanskelig temperament
De med høy aktivitet og kraftige reaksjoner, lar seg lett distrahere, uregelmessige, blir lett mismodige.

7 Oppdragerstil/Lederstil
- + Uinvolvert Liten grad av varme, liten grad av kontroll. Bryr seg ikke om hva barna gjør eller Hvordan de har det. Autoritær Høy grad av kontroll, liten eller moderat grad av varme Kjølig og streng. Lite lydhør for barnets behov. Ettergivende Høy grad av varme, liten grad av kontroll. Barna får kjærlighet, men får gjøre Som de vil. Autoritativ Høy grad av varme og kontroll. Optimal stil. Mye varme og engasjement sammen med god struktur og tydelige grenser.

8 Hva kan vi gjøre for å støtte barnet i sin utvikling?
Få et godt forhold til barnet. Etabler en positivt samarbeid med barnehage/skole/foreldre. Vinkle barnet positivt til barnehagen/skolen/foreldre .. Vis interesse for det barnet er opptatt av. Bekreft barnet på en positiv måte- vær ressursorientert.

9 Ressursorentert Sett ord på det du setter pris på ved barnet.
Sett ord på overfor barnet hvilke styrker det har: i situasjonen eller generelt; sosialt, motorisk, lek, kreativitet, initiativ, skoleferdigheter, andre Møt barnet der det er i sin utvikling og begynn der.- utviklingsstøtte.

10 Lek som en relasjonsbygger
Følg barnets initiativ La tempoet være tilpasset barnets nivå. Ikke forvent for mye – gi barnet tid. Gi barnets ideer og kreativitet ros og oppmuntring. Ikke kritiser. Delta på barnets premisser.

11 Positive tilbakemeldinger
Bemerk at barnet oppfører seg bra når det skjer. Beskriv hva som er bra. Gi mer ros til barn som strever med oppførsel. Gi ros med smil og vennlig blikk. Gi positive tilbakemeldinger til hverandre og om hverandre.

12 Tydelig ledelse Gi beskjeder som er nødvendige.
Gi en beskjed om gangen. Gi realistiske, alderstilpassede beskjeder.”Gjør”- beskjeder. Gi barnet mulighet for valg – der det er mulig. Unngå forhandlinger når du har bestemt deg. Ha klare logiske konsekvenser Tål motstand – vær vennlig.

13 Forutsigbare rutiner Hjemme: Morgen – middag –ettermiddag –kveld
Aktiviteter: Klare prosedyrer på start - innhold - avslutninger


Laste ned ppt "Positiv ledelse av barn"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google