Læringsmål Eleven skal kunne; Beskrive kjennetegnene til noen dyr som lever ved bekken. Beskrive kjennetegn og levevis til fisker og små dyr som lever.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner

Advertisements

Bli en bedre fisker ! Av Ulf Skauli
Min hund Min hund heter Kofi og er 4 år.
UT PÅ TUR I RAMMEPLANEN FOR BARNEHAGER HETER DET AT NATUREN SKAL GI ROM FOR ET MANGEFOLD AV OPPLEVELSER TIL ALLE ÅRSTIDER OG I ALL SLAGS VÆR, OG AT DET.
Velkommen til Newton Gildeskål
En presentasjon av patruljen ekorn.
Naturen som lekeplass for barnehagen
DYR.
Vikingliv Av: Stefan Alexander Øvestad.
Grunnkurs i havpadling VLKK
AFRIKA.
Kultivering av Gytebekker
Laget av Arne Sklett Larsen
ORGANSYSTEMENE OG KROPPEN VÅR:
BJØRN.
Turene i November har gått til:
Bruk av læringsstrategier på 7.trinn
Dyr i skogen.
Klapperslange Leseøving.
EN DAG I UKA GÅR VI PÅ PIRATEN PÅ TUR. VI ER SÅ HELDIGE SOM HAR EN EN LITEN SKOGHOLT RETT VEDSIDEN AV BARNEHAGEN, OG DER HAR VI OGSÅ EN KJEMPE FIN BÅLPLASS.
SKADEDYR I DAGLIGVAREBUTIKKER
Norske landskap Ulf Skauli
Fisk=Mat.
Fisk=Mat.
FJORDRENSING Av Kjell Valand (*) Fjordrensing:
Smådyrgruppa VI SOM VAR MED PÅ GRUPPA, OLE KRISTOFFER, MILLE, MARIUS S, ESPEN, VETLE, SIMEN OG BENJAMIN.
GRØNNALGER BRUNALGER RØDALGER
Kim er en jente som er fem år gammel. Hun bor i et land som heter Vietnam sammen med familien sin. Kim har tre storesøstre og en lillebror. I huset til.
Dyr i Australia Koalaungen
De forente stater: USA.
Vær meg nådig, Gud. Vær meg nådig
I Bekkedalen Læringsmål Eleven skal kunne;
Den norske bjørnen (ursus arctos)
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
En ulv. En Ulv..
B.
Jordas indre krefter «lager land», jordas ytre krefter bryter ned
Kapittel 13 I begravelse.
Havet Hvorfor kalles den blå planeten vår for «jorda» når over 70 % av overflata er dekket med vann?
”La humla suse på Nøtteliten.”. Vi startet med å la barna fortelle hva de visste om humler…: Så filmen: I Hannes hage, der vi ser humla fly fra blomst.
Trekkfuglene Et sikkert vårtegn. Læringsmål for emnet: Lære hva begrepet trekkfugl og standfugl betyr. Lære å se forskjell på en trekkfugl og en standfugl.
VANN. VANNETS KRETSLØP Vannets kretsløp et det viktigste av naturens kretsløp. Det rinner ut i havet.: Vann fordamper. Det blir kondensert. Vannet faller.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
Fugler Noen grunnleggende opplysninger. Læringsmål for emnet: Du skal vite hva en trekkfugl er Du skal vite hvorfor trekkfugler flyr sørover om vinteren.
Mange bekker små… Mål: 1.Lære om elvefiske, se på ulike fiskeredskaper 2.Lære om smådyr i bekken og i elva.
VELKOMMEN TIL MUSIKKTIME. Nå er det musikk. Nå skal vi synge og spille. Og vi kan danse, og du kan si hvem du er Her kommer Han er en.
Fuglene synger om våren  Mange fugler kommer til oreskogen for å hekke.  Da er det mye fuglesang.  Det er hannene som synger for å lokke til seg.
FORELDREMØTE Fugleredet Sept. ‘13 i. Fugleprosjekt vår/sommer.
Jordas ytre krefter.
Det er liv i komposten Snegler med og uten hus Yggdrasil s
Nedbrytere Dyr, sopp og bakterier som lever av døde planter og døde dyr.
Oktober måned med hovedfokus på høsten og barn i andre land har vi nå lagt bak oss. Vi har studert hva som skjer i naturen om høsten- vinden som har tatt.
Beveren Vil du bli kjent med en?.
Eksempler på dyr og formeringsmåter
Jordas ytre krefter.
DYRA I ARKTIS LAGA AV 1.KLASSE.
Lite hus med en dør så blå, skal vi gå å hilse på?
Ferskvann (som økosystem)
Livssyklus til laks og sjøørret
Dyr.
En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
Velkommen til Newton energi- og havbruksrom i Midt-Troms
Jordas ytre krefter.
I Bekkedalen Læringsmål Eleven skal kunne;
Pukkellaks (Onchorynchus gorbuscha)
Kapittel 6: Vann på 1000 måter
Eine og Andri på viktig oppdrag
Livets historie.
Hodelus kan ikke hoppe eller fly
Utskrift av presentasjonen:

Læringsmål Eleven skal kunne; Beskrive kjennetegnene til noen dyr som lever ved bekken. Beskrive kjennetegn og levevis til fisker og små dyr som lever i bekker og elver. Fortelle hvorfor fuglene synger om våren. Fortelle hvilke miljøfarer som truer mange bekker og elver.

En tett oreskog er et trygt og godt leveområde for mange dyr.

Grevling  Kommer ut av hiet sitt og jakter når det begynner å bli mørkt.  Er redd for mennesker. Den bråsnur og forsvinner inn i den tette vegetasjonen når den ser mennesker.  Spiser byttedyr, meitemark, insektlarver og vepsebol.  Lager seg latrine for å gå på do.

Buorm  Kan bli over en meter lang.  Kan bite kraftig når den blir truet.  Er ikke giftig.  Kan ligge helt stille og late som om den er død.  Trives godt nede ved bekken.  Spiser insekter, frosk og småfisk.  Spiser også mus, fugleegg og andre smådyr.  Legger egg i en gjødselhaug eller komposthaug.

Vannrotte  Kalles også vånd eller jordrotte.  Er flink til å svømme.  Trives langs bekken.  Graver tuneller i bakken.  Lever av plantekost.  Gnager på røttene til frukttrær.  Kan få opptil 5 unger, tre- fire ganger i løpet av sommeren.

Vannspissmus  Er sort og hvit.  Har stive hår på halen og bakbeina.  Er flink til å svømme og dykke.  Bruker halen som ror og bakbeina som padleårer når den svømmer.  Flyter veldig lett i vannet.  Lever av insekter, mark, snegler og småfisk.

Liv i bekken  Når det regner om høsten, er det vann i bekken.  Noen ganger ser vi noen store ørreter som piler inn mellom oretrærnes røtter.

Ørretbekken  Gyter helst i rennende vann.  Vandrer fra fjorden og opp i bekker eller elver når gytetiden nærmer seg, en gang i september-oktober.  Hannen kommer først og erobrer den beste gyteplassen.  Den beste gyteplassen er et sted med grusbunn og friskt rennende vann.

Ørretbekken  Hunnørreten kommer noen uker etter hannen.  Hunnen lager en grop på bunnen av bekken som hun gyter i.  Hannen sprøyter melk over rognen slik at eggene blir befruktet.  Hunnen dekker over de befruktede eggene med et lag av grus før de svømmer ut i fjorden igjen.

Sjøørret  Lever i både saltvann og ferskvann.  Holder seg langs kysten og inne i fjordene.  Går opp i elver og bekker når den skal gyte.  Noen trives best i bekker og elver, mens andre liker seg best i sjøen.  Innlandsørreten og sjøørreten har litt annerledes utseende og levevis, men er av samme art.

Fra ørretyngel til storørret

Smådyrene nede i vannet  Smådyr som lever i bekker og elver, har tilpasset seg det rennende vannet.  Mange av dem er strømlinjeformede og har flattrykte kropper slik at vannet ikke skal få tak i dem.  Mange har klør, kroker eller sugeskåler for å holde seg fast.  Noen bruker småstein for å få ekstra tyngde.

Vårfluelarve  Bygger rørformede hus av visne blader og pinner.  De som lever i bekker og elver, lager hus av sand og grus.  Noen vårfluelarver bygger hus av små stein og fester en lang pinne bak for å hjelpe dem til å stå rett mot strømmen.  Noen spinner et sikkerhets- nett som de fester til steinene på bunnen.

Døgnfluenymfe  Har korte følehorn.  Har tre haletråder på bakkroppen.  Har små anlegg til vinger.

Steinfluenymfe  Har lange følehorn.  Har to lange haletråder.  Har anlegg til vinger.  Kravler rundt på bunnen.

Snegler  Suger seg fast til steiner og pinner i bekken.  Toppluesneglen har tilpasset seg så den kan leve i rennende vann.

Knottlarve  Spinner bakkroppen fast til steiner, kvister og røtter på bunnen.  Har små flimmerhår rundt munnen for å filtrere organismer fra vannet.

Mange bekker blir ødelagt  Når vi går på tur, ser vi noen ganger at det ligger gamle bildekk, plaststoler, knust glass, papp, metallrør og mye annet skrot i bekken.  Noen steder er bekkene lagt i rør under jorden.  Fortsatt er det utslipp fra kloakk rett ut i bekken eller elva.  Mange vassdrag er tomme for liv på grunn av forurensing.  Da kan ørreten ikke komme opp i bekken for å gyte.