Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

BJØRN.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "BJØRN."— Utskrift av presentasjonen:

1 BJØRN

2 HVOR STOR ER BJØRNEN? Bjørnen er det største av alle landbaserte rovpattedyr. Den er kompakt bygget og har kraftige lemmer som ender opp i store labber med fem tær utstyrt med lange, kraftfulle klør.

3 Bjørner varierer mye i størrelse, fra den småvokste malayabjørnen på omkring 25–65 kg og opp mot de enorme isbjørnene der hannene kan veie opp mot 1 000 kg på det meste. Generelt kan man også si at hannene er nær dobbelt så store som binnene.

4 BJØRNEN HAR 40–42 TENNER

5 BJØRNEKLO

6 LEVETID bjørner kan leve til de blir ca. 25 år gamle, mens de kan bli omkring 50 år i fangenskap

7 BJØRNEPARKEN I FLÅ I HALLINGDAL

8 SANSER Syn og hørsel hos bjørner er ikke spesielt godt utviklet, men de har en utmerket luktesans og svært følsomme lepper, som de bruker aktivt når de skal lokalisere og spise mat.

9 MAT Selv om bjørner gjerne spiser bær, frukt og insekter, sper de gjerne på kostholdet med små virveldyr, fisk, kadavre, honning, frø, nøtter, planter og egg om anledningen byr seg.

10 Bjørner bruker sin formidable styrke, massive framlabber og robuste klør til å rive sund og dele opp mat den kommer over eller byttedyr den selv har nedlagt.

11

12 Bjørner er stort sett solitære dyr (lever alene), men de er ikke revirhevdende. Et unntak er binner som har unger, og sammenkomster i paringstiden. Det er også registrert av brunbjørn og isbjørn kan flokke seg sammen når de spiser, f.eks. bjørn som fisker etter gyteklar laks om høsten, eller isbjørner som fråtser i et strandet hvalkadaver. Bjørner regnes stort sett som skumrings- og nattaktive, selv om de også kan være aktive på dagtid.

13 JAKT Bjørnejakt i Norge [rediger]
I årene 1850–1860 ble det skutt to hundre–tre hundre bjørner årlig i Norge. Rundt 1850 var det i Skandinavia en bjørnebestand på ca individer, hvorav ca to tredjedeler holdt til i Norge. I 2005 var det litt mer enn tusen bjørner igjen, hvorav mellom 35 og 55 holdt til i Norge.

14

15 Den siste som ble drept av bjørn i Norge, var den 13 år gamle gjetergutten Johan Sagadalen i Vassfaret. Hans to år yngre bror Andreas så plutselig Johan komme styrtende ut fra krattet i nærheten av Blåfjellhaugene, forfulgt av en bjørn som skamferte ham stygt i lår og hode. Senere fant man en saueskrott like ved; trolig har Johan forstyrret bjørnen i måltidet.

16 BJØRNUNGER

17 BJØRNEHI

18

19 Bjørner finnes på alle kontinenter, unntatt i Antarktis og i Oseania
Bjørner finnes på alle kontinenter, unntatt i Antarktis og i Oseania. De er imidlertid mest vanlig på den nordlige halvkule.


Laste ned ppt "BJØRN."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google