Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

ORGANSYSTEMENE OG KROPPEN VÅR:

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "ORGANSYSTEMENE OG KROPPEN VÅR:"— Utskrift av presentasjonen:

1 ORGANSYSTEMENE OG KROPPEN VÅR:
Cella = den minste enheten i kroppen Organisme = levende enhet

2 Fra læreplanen: «Elevene skal kunne forklare hvordan kroppen er bygd opp og fungerer i forhold til livsstilssykdommer, og forklare konsekvenser av svikt i vitale kroppsfunksjoner.»

3 Hva er liv? Alle levende organismer, for eksempel mennesker, katter og fugler, er bygd opp av celler. Noen dyr består av bare en celle, for eksempel amøber. Disse dyrene har likevel de sammen egenskapene som alle andre dyr

4 Cella kan: Ta opp næring Ta opp oksygen og forbrenne næringsstoffer
Skille ut avfallsstoffer Disse egenskapene må alle celler ha for å kunne leve. De er altså forutsetninger for liv.

5 Celler, vev og organer Alle celler i kroppen stammer fra èn befruktet eggcelle. De deler seg i to, hver av delene deler seg igjen, og slik fortsetter det. I begynnelsen er alle cellene like, men etter hvert som fosteret vokser,utvikler cellene seg forskjellig.

6 Vi sier at det skjer en spesialisering av cellene, slik at de utvikler seg til å utføre forskjellige oppgaver, for eksempel bevegelse (muskelceller) skille ut nyttestoffer (kjertelceller) reagere på støt eller berøring (nerveceller) eller forplantning (kjønnsceller) Forskjellige celler har forskjellige oppgaver, men cellene samarbeider om alle de ulike funksjonene i kroppen.

7 Vev: En samling celler som utfører samme oppgave, kalles vev. Vi har fire hovedtyper vev: Epitelvev Binde- og støttevev Muskelvev nervevev

8 Cellene får tilført næringsstoffer fra vevsvæsken som flyter mellom cellene. Her blir også avfallsstoffene skilt ut. Vevsvæsken er i kontakt med blodet, og slik blir transporten av næringsstoffer og avfallsstoffer utført.

9 Organer: Forskjellige typer vev kan samles i små eller større grupper for å utføre en felles oppgave. Slike samlinger kaller vi organer.

10 Eksempler på organer er:
Leveren Magesekken Hjernen Hjertet Livmoren lungene

11 Et organ er altså sammensatt av flere typer vev
Et organ er altså sammensatt av flere typer vev. Hjertet består for eksempel av Epitelvev Muskelvev Og binde- og støttevev

12 Organsystemene Et organsystem består av flere organer som samarbeider om en felles oppgave i kroppen. Vi har 11 organsystemer (s side 260) De samarbeider og er avhengige av hverandre. Dersom ett system svikter, vil det påvirke hele kroppen. Eks på organsystem: fordøyelsessystemet, nervesystemet, sirkulasjonssystemet.

13 Nervesystemet er overordnet de andre systemene
Nervesystemet er overordnet de andre systemene. Det sender signaler til hormonsystemet og de andre systemene, og samordner aktiviteten mellom dem. Slik fungerer alle delene sammen i en helhet.

14 Oppgaver: Gjør «kan jeg» oppgavene på side 265.
Leveres på It`s learning


Laste ned ppt "ORGANSYSTEMENE OG KROPPEN VÅR:"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google