Arbeid med Kost & Fysisk aktivitet Mylingen barnehage 2006 - 2016.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 1 Generelt om Fiskesprell Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser.
Advertisements

FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
VELKOMMEN TIL ROGNAN BARNEHAGE
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Gutter i fokus Et Samhandlings Prosjekt Tannhelse- tjenesten
Mobbing i barnehagen?.
Kroppsøvingsdidaktikk
Et trygt sted å være. Et godt sted å lære.
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Rolighetsmoen barnehage
“FØRSKULEVUKKU “ ... Bygger på ordinært Helsestasjons program
Verdien av fysisk aktivitet Fysisk aktiv inne og ute
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
FORELDREMØTE I KORSVOLLTOPPEN BARNEHAGE 24 SEPTEMBER 2008
FORELDREMØTE I KORSVOLLTOPPEN BARNEHAGE 21 OKTOBER 2008
Studietur New Zealand LEDELSE: Voksne skal lede seg selv og barna Gi barna trening i å lede seg selv og andre. Egenledelse. De voksne støtter det positive.
På barnehagens lunsjmeny!
1 ”Blandet drops” IKT og utfordringer for barnehagemyndighet i kommunen.
Fysisk aktivitet i institusjonen
SWOT-analyse.
Samarbeid mellom skole og hjem
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
"God bagasje på livets reise."
Samtale 2.
Vi har en tydelig struktur gjennom barnehagedagen
VELKOMMEN TIL ROGNAN BARNEHAGE StorsiaSmåsia.  Blå:  Rød:  Gul:  Grønn:  Felles PERSONALET Gretha Lise Lisbeth Brit Oddrun Kristine Hilde Nina Si.
Gustadmoen barnehage Med for ditt barn
Fysisk aktivitet.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
Grunnleggende verdier for oss:
Deltakende læring.
Månedsplan for Froskene Mai 2015
Ute hele dagen 3. mars 2016 Lek, trivsel og fellesskap i uterommet, muligheter og utfordringer Kathrine Bjørgen, høgskolelektor/stipendiat ved DMMH og.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
Brukerundersøkelse i barnehage Rælingen kommune Februar-mars 2016 Overordnet rapport for Petrine barnehage.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
Oktobernytt Tiden flyr, og vi legger bak oss en måned med mange felles opplevelser og god lek. Sosial kompetanse er vårt hovedfokus i alt vi gjør, og vi.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Velkommen til foreldremøte for lynghumlene høsten 2016.
Juninytt Da har vi sagt farvel til mai og ønsket juni velkommen! Mai har vært preget av mange gode fellesopplevelser, og mye kjekk lek inne og ute. Vi.
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Novembernytt Denne måneden skal vi måle nedbør!
HVA HAR VI GJORT I AUGUST?
Språkløyper i Mylingen barnehage
Periodeplan for Sommerly barnehage Uke : 17
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Foreldremøte Hamretun barnehage 26. September. 2017
Månedens pedagogiske tips: Lag dere en god november!
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
SWOT-matrisen.
Overgang mellom barnehage og skole/SFO på Søm.
Fysisk aktivitet i gymsalen.
MARS I februar har vi startet opp med en time i gymsalen for 3 og 4 åringene. Dette er noe vi opplever at barna synes er veldig kjekt og vi ser at barna.
Velkommen til foreldremøte
Velkommen til Apalløkka
MatMedSmak.
MatMedSmak.
MatMedSmak.
Foreldremøte Maurtua.
MatMedSmak.
MatMedSmak.
Samarbeider med Kløver fra uke 26.
BARNEHAGEÅRET 2019/2020  SEPTEMBER HUSK: MERKEDAGER:
Utskrift av presentasjonen:

Arbeid med Kost & Fysisk aktivitet Mylingen barnehage

Mylingen barnehage

Hvem er vi? 3 avdelinger, barn 11 ansatte Bygget Fysisk miljø

Profil –Bevegelse –Kost –Hygiene –Røyking

Til saken…bestilling til i dag Kosthold & Fysisk aktivitet –Hva har vi arbeidet med –Prosesser –Roller –Forankring –Hva tilrettelegger/utfordrer –Tverrfaglig arbeid

Kosthold – definisjon «tidlig innsats» « Kostholdet vårt består av valget av og inntaket av mat og drikkevarer vi gjør, sett i sammenheng med hva, hvordan, når, hvor og med hvem vi spiser» (Sobal, et al.2006)

Kosthold - måltider Frokost Mellommåltid Lunsj Mellommåltid

Blodsukker

Bursdager – fokusendring

Kjøkkenassistent til Servicemedarbeider 2007 Tilrettelegging Sykefraværsprosjekt I alle kommunale barnehager I dag nr. 3 i rekken

Kjøkkenassistent - Gullegget

Tilbakemelding fra foreldre 2008 Vi snakker mye om maten. ”No like æ fisk mamma, vi hadde det i barnehagen” Tror det er positivt at noen har ansvar for barnas mat istedenfor matpakker Absolutt – sunn mat, flotte og sunne varmlunsjer. Grove brød Personalet har bedre tid til å ta seg av det som skjer i avdelingen. Vi er veldig fornøyd med mattilbudet i barnehagen. Det virker som de får veldig god og sunn mat. Hun virker å engasjere seg i barna. Kjempeflott tiltak! Flott at barna får være med å hjelpe til. Jeg synes at det er kjempefint at Mylingen barnehage har egen kjøkkenassistent. Super kokk! Barnet er veldig fornøyd og skryter masse av maten. God sommer til dere alle – dere gjør en flott jobb!

Fisk, - en favoritt! Annenhver uke Kveite, sei, torsk, laks, farse Fiskemat, fiskegrateng Fiskeboller Fiskekaker Makrell i tomat

Prosess Personalmøter og planleggingsdager –Kunnskap, Bra Mat –Holdninger, privat/profesjonell Foreldremøter Brukerundersøkelser barn og foreldre

Forankringer Barnehageloven Rammeplanen Miljørettet helsevern Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen Bra mat i barnehagen «Tidlig innsats»

SWOT Styrker Profil Feiret «seire» Positive tilbakemeldinger Erfaringer med god mat Gode rutiner Bestillingslister kvalitet og kontroll Servicemedarbeider Tilgang på gode råvarer Ledelse Svakheter Rutiner for vedlikehold Tar alle ansvar? «Gjør det noe om vi..» Muligheter Kurs og opplæring «Bra mat i barnehagen» Ny kunnskap Høyere fokus fra overordnet ledelse Samarbeid med andre Profilering Trusler Manglende vedlikehold Utskifting personalet Manglende lojalitet Manglende kunnskap Personavhengig Manglende status

Hovedtrussel

Fysisk aktivitet – definisjon fra «Tidlig innsats» Fysisk aktivitet defineres som ”all kroppslig bevegelse produsert av skjelettmuskulatur som resulterer i en vesentlig økning av energiforbruket utover hvilenivå”. (Wikipedia)

Hva gjør vi Tur til Tyven Turkort Aketurer Skiturer Sykkelturer Balansesykler Språkgym Ordjakt Fargejakt Formjakt Hoppetau Lek ute Mestring Vind i håret Akebakke Gymsal Lykkehjul Leker ute

Voksenrollen Observatør Tilrettelegger Deltaker

Observatør Hvilke aktiviteter holder barna på med? Hvem er de stillesittende barna? Hvem leker i lag? Hvordan forholder de voksne seg til barn ute?

Tilrettelegger Kunnskap om barnet/barna (evne) Interesse for barnet/barna (vilje) Kompetanse om betydning av fysisk aktivitet Kompetanse om utstyr og bruk av utstyr

Deltaker Forbilde Bidra til å –Igangsette –Vedlikeholde –Avslutte

Bruk av vurderingssirkelen Diskuter hvilken rolle personalet tar i aktivitet med barna. Hvilke roller forventer vi personalet skal ha? Hva må gjøres for at personalet skal dekke alle disse rollene? Hvordan gjør vi det hos oss?

Implementeringsmetode Kravvs.Motivasjon Systemvs.Kultur

SWOT-analyse - anbefales Styrker - strengths Svakheter - weaknesses Muligheter - opportunities Trusler - threaths

Tverrfaglighet Helsesøster –Foreldremøte –Enkeltbarn –Matkurs Tidlig innsats –

Takk for meg og lykke til!