Kildenett.no – Historisk kilde- og kunnskapsbase Informasjon -Prosjektet -Brukermedvirkning -Samarbeidsform.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvor står vi Hva gjør vi Hvor går vi
Advertisements

Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe.
Kilde: Yes!! Gruppe: Julie Veronica Frank Gruppe: Veruska Øystein DL Anita Gruppe: Espen Geir Irmelin Gruppe: Ann-Magritt Øystein LK Susana.
Web 2.0 og Bibliotek 2.0 Frode Pettersen – Vårmøte 8.mai 2007.
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Praksisfortelling Bruk av programmet wiki i et tverrfaglig elevprosjekt i videregående skole Prosjektet omfatter to vgs-klasser og fem lærere Kompetansemål.
Digital langtidslagring og formidling
Senter for Velferdsteknologi
Aajege Samisk språk- og kompetansesenter på Røros
Trondheim Linda Stewart, Hedmark fylkeskommune Digitaliserte museumssamlinger Hva så?
Hva er NDLA? Initiativ fra fylkeskommunene Hensikt:
Det digitale læringsmiljø – for alle?
Det er MIN kropp det gjelder! Et sunnere liv for jenter og kvinner med somalisk kulturbakgrunn Pilotprosjekt høsten 2009.
• Innledning • Del 1 Faglig og digidaktisk status i fremmedspråk • Del 2 Ny Undervisnings og vurderingspraksis • Konklusjon.
Blikk på ikt •Handler om data •Design og layout •Programvare •Handler om utstyr •Handler om nye ting og gagets •Handler om folk •Vanlige.
Lek og spill: Kunnskaps og identitetsutvikling med digitale medier. Hans Christian Arnseth Pedagogisk Forskningsinstitutt, UiO.
Historiefaget i skolen
Digitale læringsressurser i skolen
NVU – aktører De som presenteres her er: •HiA •HiB •HiNT •HiST •UiS.
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
Kompetansekartlegging
NESODDEN VIDEREGÅENDE SKOLE - ERIK HEIER
Bruk av IKT i skolen - påstand • Bruk av IKT I skolen har generelt sett ikke endret karakter på denne siden av årtusenskiftet. Oppgaver som løses med teknologi.
Læreplanen i eldre historie
Tilpasset opplæring i en lærende skole
UFD Den kulturelle skolesekken Helge Ole Bergesen, Konferansen “Museenes plass i de kommunale planene”
Oslo kommune Utdanningsetaten. Oslo kommune Utdanningsetaten Delprosjekt 1: Anvendelse og spredning av eksisterende digitale læringsressurser i realfag.
Anette Kure Bibliotekar  Hvorfor? ◦ K06 ◦ Høgskolens planverk  Hva? ◦ K06 ◦ Ulike kilder  Hvordan? ◦ Ulike kilder.
Utredning om digital tilstand i høyere utdanning – om forhold knyttet til bruk av IKT i undervisningssammenheng.
Relasjonskompetanse -elev og lærer i samspill
1. 2 Innføringssplan Skoleåret 2005/2006: alle skoler med årstrinn Skoleåret 2006/2007: alle skoler med årstrinn Høst 2007: alle videregående.
TIDSLINJER 1.
Oppsummering av FOU - prosjekt
Digital kompetanse for alle. Forord (utdrag) Departementet definerer digital kompetanse som den kompetansen som bygger bro mellom ferdigheter som å lese,
Val324 Lokalsamlinger og lokalhistorisk materiale Tor Sveum Forelesning fredag 5. november 2004: ABM-U Statens senter for arkiv, bibliotek og museum.
Fleksibel læring for straffedømte IKT som verktøy, læringsmiljø og sosialiseringsfaktor i utdanning av straffedømte Foreløpig evaluering Leikny Øgrim Høgskolen.
Skolens digitale tilstand og ITU-monitor
IKT i undervisningen Science camp Halmstad 12. april 2011 Torgeir Selle.
Hvorfor er skolebibliotek viktig?
LISBET BERGEN KUL på Kringlebotn
Valgfag på Kastellet skole
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
Høgskolen i Oslo Den digitale hverdagen – fagdag for de uavhengige forlagene Valg og vurdering av digitale læringsressurser Vibeke Bjarnø, IKT-seksjonen,
Helhet og sammenheng - UiU skoleeierkonferanse
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
Høgskolen i Oslo Videre om Oslomodellen Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk IKT-utvalget ved LUI Vibeke.
LÆRENDE NETTVERK - KØBENHAVN 2008 REKTORUNDERSØKELSEN 2007 Erik Eliassen, LU/HVE Jan Sivert Jøsendal, ILS/UiO Ola Erstad, PFI/UiO.
Vurdering av pedagogisk programvare i matematikk
Hva vet vi om Lærende Nettverk til nå? IKT-basert skoleutvikling gjennom lærende nettverk.
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”.
Samling for skolenes leder(e) for elevdemokrati og helhetlig læringsmiljø-høringsseminar 11. mai 2014 Orientering om nytt ressurshefte om arbeid mot krenkende.
Internett som læringsarena - flopp eller snarvei til ressurser? http.//trondelag.kulturnett.no Vårmøte for bibliotekansatte i videregående skole i Sør-
Kildenett.no – Historisk kilde- og kunnskapsbase - Situasjonsrapport for prosjektet -Samarbeidsform -Aktuelle tema.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
LINK Lokale informasjonsnettverk i Numedal/Kongsberg August 2001 Visjon Et Lærende Lokalsamfunn.
Oppstartsseminar 14. juni 2006 Saksliste: 1.Velkommen og presentasjonsrunde 2.Status for prosjektet 3.Lunsj 4.Faggrupper og oppgavefordeling 5.Eventuelt.
1. Bruk konserten! - en praktisk inspirasjonsbok om: 2 Samspillet mellom opplevelse og læring Samspillet mellom kunst og pedagogikk Samspillet mellom.
ITU Monitor ”På vei mot digital kompetanse i grunnopplæringen” Forskings- og kompetanse- nettverk for IT i utdanninga (ITU)(ITU)
Kompetanse for mangfold
Oppsummering av FOU - prosjekt
Omstillingsprosjekt ved vernepleierutdanninga ved HiST
Ny vri Kany, Lene og Mona.
Sammenhengen mellom IKT-bruk og. læringsutbytte (SMIL) i videregående
Digitalisering og digital kompetanse
Hvordan nærme seg de store spørsmålene?
Oppsummering av FOU - prosjekt
utfordringer i en ny region
Velkommen til workshop 1: Digital kompetanse i kommunene
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
SØLVBERGET MAKERSPACE
Utskrift av presentasjonen:

Kildenett.no – Historisk kilde- og kunnskapsbase Informasjon -Prosjektet -Brukermedvirkning -Samarbeidsform

Bakgrunn for prosjektet 1. Forventninger og behov Skolene har behov for digitale læringsressurser for å kunne leve opp til krav i læreplanverket. 2. Tilgjengelighet og bruk ABM institusjonene har digitalisert og tilgjengeliggjort kulturhistorisk materiale, men mangler en metodisk innfallsvinkel til å nå skolen med dette materialet. 3. Faglig innhold Trøndelags historie - historisk og geografisk ramme rundt formidlingen mot skolen.

Mål med Kildenett Historisk kilde- og kunnskapsbase for Trøndelag er et digitalt læringsverktøy som samler og gjør tilgjengelig kultur- og kunnskapsressurser til ungdoms- og videregående skoler. STFK, NTFK og Kulturnett.no har inngått samarbeid med 12 arkiv, bibliotek og museum, Tapir akademiske forlag, skoler, Den kulturelle skolesekken Trøndelag, HINT og NTNU for å bidra til systematisk gjenbruk av data, kunnskap og teknologi i en ny type offentlig tjeneste i skjæringspunktet mellom kultur og skole. Læringsverktøyet vil gi et variert tilfang av læringsressurser, - former og bidra til motiverende læringsmiljø og -metoder. 1.Brukertilpassning av en offentlig tjeneste i skjæringspunktet mellom kultur og skole Tilby løsninger for brukerrettet elektronisk samhandling 2.Kompetanseutvikling i skjæringspunktet skole, kultur og UoH 3.Nettverk og erfaringsutveksling basert på felles datagrunnlag og tjenester skal gi ny forståelse av og anvendelsesområder for IKT og bredbånd

Prosjektstyring og arbeidsgruppe Det vil bli etablert en styringsgruppe for prosjektet, en prosjektgruppe og seks faggrupper som skal bidra til gjennomføring av prosjektet. Prosjektgruppe: Leder: prosjektleder Medlem 1: repr. Faggruppe metode og historisk innhold Medlem 2: repr. Faggruppe digitalt materiale Medlem 3: repr. Faggruppe system/ publisering Medlem 4: repr. Faggruppe brukermedvirkning Medlem 5: repr. Faggruppe følgeforskning Medlem 6: repr. Faggruppe kompetanseheving Medlem 7: historieformidler

Kvalitetssikring og gjennomføring Faggruppe digitalt materiale – innsamling, digitalisering og tilrettelegging Materialet som skal brukes innhentes av fagpersoner i abm. Materialet digitaliseres og tilgjengliggjøres i fagspesifikt system i institusjonene. Det øker kompetansen og kan bidra til å øke omfanget av digitalisering i institusjonene. Faggruppe brukermedvirkning Det skal opprettes en brukergruppe (ungdoms- og videregående skoler, lærer og elever) som deltar i alle faser av prosessen med å utvikle et interaksjonsdesign. Det vil gi oss ny kunnskap om hvordan ungdom bruker Internett pedagogisk og til å utvikle en brukerrettet tjeneste. Faggruppe kompetanseheving Tilby kurs, seminarer, etterutdanning og studietilbud for lærere og formidlere i abm. Faggruppe følgeforskning og gevinstrealisering HINT skal gjennom følgeforskning gi konstruktive og korrigerende vurderinger til prosjektet spesielt og bidra til å spre generell kunnskap på fagområdet mer generelt.

+ faggruppene Faggruppe metodeutvikling og historisk innhold Faginnholdet baseres på Trøndelags historie. Det inngås avtaler med forfatterne og fagredaktør om kvalitetssikring av innholdet/ tekstene på nettstedet. Prosjektet har også nær kontakt med fagmiljøet i abm og ved Institutt for historie og klassiske fag, NTNU. Faggruppe utvikling av system 1.Samsøk – delprosjektleder Frode Pettersen 2.Publiseringsløsning, emnekart/ontologi og tjenester vil skje og distribueres i nært samspill med Kulturnett.no.

Informasjonsstruktur

Nettstedsstruktur

Temaside < Helse

Temaside < helse < Skolemat

Temaside < visning av innholdstyper

Design og brukermedvirkning Prosjektet skal basere seg på brukermedvirkning fra trønderske lærere og elever. HiNT skal følge prosjektet og bidra til å systematisere kunnskap gjennom brukertesting og evaluering. Et mål at verktøyet skal utvikles i samspill med brukerne Det skal opprettes en brukergruppe (ungdoms- og videregående skoler, lærer og elever) som deltar i alle faser av prosessen med å utvikle et interaksjonsdesign. Det vil gi oss ny kunnskap om hvordan ungdom bruker Internett pedagogisk og til å utvikle en brukerrettet tjeneste. Skolene: et verktøy som kan tas i bruk i undervisningen og gi tilgang til nye ressurser til læringsprosessene, som kan brukes uavhengig av metode.

Arbeidsform Komme inn i en klasse og kort presentere temaet HELSE. Spørre, eller lage spørreskjema til elevene; hva ville de spurt folk i fortida om når det gjaldt f. eks helse og kosthold? Notere spørsmål, bruke spørsmålene fra elevene som en inngangsport til historien: Arbeide ”baklengs” inn i det historiske temaet: De fleste temaene som er nevnt under kan følges over hele perioden (tilbake til ca 1750), men kildetilfanget blir betydelig større utover 1800-tallet med medisinalberetningene, sykehusarkiv, jordmorprotokollene osv.

Helg og lørdagsgodt 1.I dag: mye snakk nå om usunn mat og godterispising i uka, når kom de usunne matvarene inn i kostholdet? 2.70-tallet: barne-tv og godteriposer 3.60-tallet: noe godt å spise, eks peanøtter, til lørdagsbarnetimen på radio 4.mellomkrigstida: badstubad: mødrene tok badstu først slik at de kunne ha noe godt på bordet når resten av familien var ferdige: kakao og smørbrød som en form for lørdagsgodt 5.ca 1915: helg hvor huset var vaska, folket hadde bada og det lukta nystekt brød og gomme 6.tidlig 1900-tall: sukker fikk større plass i norsk kosthold, tannhelsen ble dårligere åra: kaffe og hvetebrød ble servert ved besøk, ettermiddagskaffen ble et begrep: kaffe og fint mel inn i kostholdet. Bøndene solgte varene de produserte og kjøpte kaffe, sukker og fint mel for pengene. Det nye blir ”fint” selv om det er skadelig for helsa (opplysning som element her)

Tannhygiene og andre tema 1.I dag: fokus på det kosmetiske, ”rette” på ting som skjeve og misfargede tenner 2.Barnetannhelse før og etter fluor 3.sukker inn i kostholdet på 1900-tallet: gebiss i konfirmasjonsgave 4.eldre folk den gangen hadde sjelden tannverk, selv om de ikke hadde tannkost og tannkrem Andre aktuelle tema: Utbygginga av helsevesenet, utdanning av leger/ sykepleiere/ jordmødre, frivillige organisasjoner (NKS) med fokus på helse Personlig hygiene Fødsel, spedbarnsdødelighet Omsorg for syke og eldre, f. eks barn i tuberkulosesanatorium Smittsomme og dødelige sykdommer som det nå vaksineres mot / vaksinasjon

Konkret knytta til ny læreplan GENERELL DEL: Det skapende menneske Nettsida skal tilpasses målgruppa, elevene er selv med på å skape innholdet. Det samarbeidende menneske Nettsida skal speile den lokale historien, og slik bidra til at skolen aktivt kan ta i bruk lokalsamfunnets ressurser. Det integrerte menneske Nettsida skal være med og gi elevene bevissthet om egen historie, skape identitet og lokal tilhørighet. Kompetansemål etter 10. årstrinn, læreplan i samfunnsfag: Nettsida skal legge til rette for at elevene skal kunne lage digitale fortellinger. Nettsida skal presentere flere typer kilder. Konkrete tema: Utviklingstrekk i norsk historie på 1800-tallet og først på 1900-tallet Fremveksten av velferdsstaten Trekk ved den moderne Norge (Teknologiske og) samfunnsmessige endringer i Norge i kjølvannet av industriell revolusjon

Hvordan gjøre dette i praksis?