Om eventyr, fabler, sagn, folkeviser.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vitenskapelsen 1.
Advertisements

Skjønnlitteratur FANTASI og VIRKELIGHET Kpt 7, Kontekst Basisbok
Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk.
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Gudstjeneste med Skattejakt.
Bokanmeldelser..
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
Litterære virkemidler
DIKT virkemidler.
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
Forelesning for norsk 101 Årsstudier og GLU 5-10
EPISK DIKTNING inkl novelle
Eventyr som litterær sjanger
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Med sekken full av penger!
lig velkommen til høsttakkefest med dåp i Botne kirke
Velkommen til stabbegudstjeneste. Velkommen til stabbegudstjeneste.
Velkommen til Barnas gudstjeneste!
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem

Muntlig tradisjon i Norge - eventyr, sagn og ballader
Vorspiel En vakker vårdag ringer rådmannen i Hamar til en av sine sjefer, og de begynner å diskutere status i kommunen…
jpg © Ellen Strand Logoped MNLL 2014.
Kapittel 6 Folkediktning
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
En historie om folkediktning og eventyr
Språk og leseplan 6.trinn Innlandet skole
Litterære virkemidler
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
«Sammen om læring» - Finstad skoles visjon
LYRIKK Ordet lyrikk kommer opprinnelig fra det greske ordet lyra – ”dikt sunget til lyrespill” Utarbeidet av Sissel Vestre.
Om hellige skrifter.
Eventyr.
Hovedside Om læremateriellet Eventyrsamlerne Jørgen Moe samler Jørgen Moe`s diktning.
Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller SG- design/Fotolia.
Jesus og evangeliene. Lammet Symbol på Jesus: - Guds lam - Påskelammet slaktet: Jesu død innledet noe nytt. Jesus som den gode hyrden eller gjeteren er.
Eventyr. Innholdsfortegnelse ● Hva er et eventyr ● Folkeeventyr ● Kjente folkeeventyr ● Kunsteventyr ● Kjente kunsteventyr ● Dyreeventyr ● Sjangertrekk.
Forestillingen om det norske Fra slutten av 1700-talet til 1870-åra.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
Fortelling. Grunntrekk Kjernen i en fortelling er handlingen. Handlingen strekker seg over et tidsrom, og underveis er det noe som forandrer seg. Fortellingene.
Skriveopplæringen på 1.trinn Sørbø skole 2015/2016.
Dette dokumentet er hentet fra ressursbanken.no (Den norske kirke) og kan brukes fritt til ikke-kommersielle formål.
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
Kapittel 7 Analyse Å analysere lyrikk SG- design/Fotolia.
«Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg» (Mt 25,40). «Fra ord til liv» April 2016.
Lyrikk Ordet lyrikk kommer fra «lyre», som er et musikkinstrument.
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
BIBELEN.
-en stor familie av nasjonale kirker
Om folkediktning Eventyr, sagn og folkeviser
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Folkediktning – eventyr, sagn, folkeviser
Folkedikting Eventyr, segner og folkeviser
Om folkedikting Eventyr, segn og folkeviser
Matt  I samme stund kom disiplene til Jesus og sa: Hvem er den største i himlenes rike? 2 Han kalte da et lite barn til seg og stilte det.
1 Kommunikasjon.
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
Barneverntjenestenes erfaringer med bruk av tolk
Kapittel 12 Melissa og Petter gifter seg
Velkommen til Storsamling for hele menighetsfamilien
Lyrikk og poetisk språk
Fysisk og psykisk helse
Sette tekster i kulturhistorisk sammenheng Langsvarsoppgave 1 Sidemål, høsten 2018 Lenke til oppgaven:
Analysere og tolke eventyr
SG- design/Fotolia Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller.
Utskrift av presentasjonen:

Om eventyr, fabler, sagn, folkeviser. FOLKEDIKTNING Om eventyr, fabler, sagn, folkeviser.

Eventyr Ukjent forfatter på alle folkeeventyr. Lignende eventyr i andre land. Tusen og en natt, en samling Arabiske eventyr. Brødrene Grimm samlet eventyr i Tyskland. Mange av Disney sine eventyr er hentet fra Grimm brødrene sin samling. I Norge skrev Asbjørnsen og Moe ned de norske folkeeventyrene på 1800-tallet. De fleste eventyr har en moral.

Mer om norske folkeeventyr http://folkeeventyr.no/

Inndeling av eventyrene Egentlige eventyr I denne ”sekken” kommer de fleste eventyrene bortsett fra de nedenfor. Dyreeventyr Dyreeventyrene handler om dyr, og dyrene oppfører seg som mennesker Skjemteeventyr Tøyseeventyr som gjør narr av noen, for eksempel av prester og rike folk (å skjemte betyr å tulle eller fleipe).

Kjennetegn i eventyrene Når foregår det? Eventyrene sier aldri når det skjer/skjedde bare: ”Det var en gang….” Hvor foregår det? Eventyrene sier aldri om hvor det skjer/skjedde bare: ”langt inni skogen” eller bakom de 7 blåne” osv. Tall som går igjen. Tallene 3, 7 og 12 er magiske tall som går igjen i flere eventyr. Disse tallene finner vi også igjen i Bibelen. Kampen mellom det gode og onde. Kjennetegn i eventyrene

Gjentakelse. Ting blir sagt opp igjen 3 ganger, gjort opp igjen 3 ganger. Eks.: Når Per, Pål og Espen Askeladd skal gjøre noe, skal de gjøre det samme. Dyr snakker/overnaturlige vesner. Dyrene har menneskelige egenskaper, de tenker og snakker. Undere skjer St. Peter er på besøk på jorden og foretar undre. Slutten: Ender alltid godt for de gode. ”Snipp snapp snute”. Så levde de lykkelig i alle sine dager.

Kunsteventyr Kunsteventyr er eventyr som er blitt forfattet av en person H.C. Andersen, Den stygge andungen. Flere moderne romaner har flere eventyrtrekk, Harry Potter og Ringenes Herre.

FABLER En fabel er en kort fortelling som vil lære oss hvordan vi skal oppføre oss. Fablene har ofte dyr som hovedpersoner Fablene er svært gamle, over 2500 år Fablene er mest knyttet til slaven Aisopos i gamle Hellas. Vi kaller han for Æsop.

SAGN Utgir seg for å være sanne Basert på virkeligheten Finnes i eddadiktningen Angir sted, navn og tid Sagnet om Jostedalsrypa Jostedalen i 1346

Inndeling av sagn Overnaturlige sagn Sagn som omhandler spøkelser og om underjordiske, om overnaturlige hendelser eller religiøse personer. Historiske sagn Sagn som omhandler historiske personer, om pest, ulykker eller spesielle hendelser Forklaringssagn Sagn som forklarer årsaken til at en ting er blitt som den er, for eksempel hvorfor dyr har fått et spesielt utseende, eller hvordan spesielle stedsnavn eller naturfenomen er blitt til.

Ordtak Brukt i alle land til alle tider. Språklige bilder. Treffende lettfattelige setninger. Godt råd eller moral. Ivar Aasen samlet på ordtak.

Hva betyr disse? «Tomme tønner ramler mest» «Bedre med ein fugl i handa enn ti på taket» «Hvorfor gå over bekken etter vann?» ”Å ri den dagen ein salar” ”Ikkje selg skinnet før bjørnen er skoten” «Det er ikke gull alt som glimrer» « Kjærlighet gjør blind»

Folkeviser Røtter tilbake til 1300-talet Vet ikke hvem som først diktet dem. Overlevert muntlig fra generasjon til generasjon. Små forandringer – mange viser som ligner veldig på hverandre. Gjentakelse, ord eller hele setninger. Solist som synger versene Enderim og fast rytme – lettere å lære dem, og å danse etter dem. Eks: ”Pål sine høner” Olav og Kari

Olav og Kari, tegneserie

Hva handler Olav og Kari om? Olav og Kari- om Olav som dreper kona si, Fordi mora til Olav lyger om Kari og sier at hun er en heks. Når Kari dør kommer hun til himmelen og snakker med Jomfru Maria. Kari vil tilgi Olav, Jomfru Maria godtar dette. Kari også vil at Olavs mor skal slippe inn i himmelen. Det får hun ikke. Jomfru Maria ho svara så: – Trø meg inkje for nære – Olavs mo’er kan kje himmerikje få.” – På vollen dansar mi jomfru.

Hva har du lært? Tenkeskriv i ti minutt, få med alt du kan om folkediktning og eventyr. Skriv gjerne stikkord eller lag tankekart. Kunne du mer nå enn sist?