Gruver og mineralleiting i reindriftsområde. Nássavárri, 1635–2015–? Sølv- og blygruve 1635–1659 / 1770–1810 Samar blei tvunge til å frakte malm med kjørerein,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Utvikling av samiske bibliotektjenester I lys av bibliotekmeldinga.
Advertisements

Samisk skolehistorie - forelesning Sámi allaskuvla, september 2010
5 Kultur.
Hurra for deg som fyller ditt år...
Aboriginere Et urfolk i Australia.
8 Det politiske systemet i Norge
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
Gruver og natur – Noen erfaringer fra Finnmark og Guovdageaidnu
For å se fremover, må man evne å se bakover!
Samisk skolehistorie Hva vet vi – og hva vet vi ikke
SAMISK SPRÅK NØDALARMERINGSSENTRALENE
Samepolitikken – av statssekretær Raimo Valle Nordland fylkeskommune, Bodø.
St.meld.nr. 28 ( ) Samepolitikken Karasjok, fredag 30. mai 2008.
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Hva betyr festivalen lokalt og regionalt? Camilla Brattland februar 2007.
Skien, onsdag 30. november 2005 Norge og Den europeiske landskapskonvensjonen Audun Moflag Seniorrådgiver Miljøverndepartementet Tlf E-post:
SAMENES NASJONALDAG 6. FEBRUAR.
Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing og ”lusa som hosta i lovotten” Gunnar Reinholdtsen Naturvernforbundet i Finnmark.
Naturvern i hundre år Samling for fylkes- og lokallag i Bodø
Et møte med samisk kultur - og en øvelse i Sketch Up
NOVAGate Erfaringer med flere samarbeidspartnere i å bygge opp en felles nordisk emneportal. Av Lisbeth Eriksen Norges.
Hildegunn Heinum, rådgiver
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
Bærekraftig og framtidsretta matproduksjon Utfordringer og muligheter til samarbeid mellom Næringsorganisasjonene, Forvaltninga og Naturvernforbundet.
Strategisk utredning om transportinfrastruktur i nordområdene
Muligheter, erfaringer og utfordringer
Kapittel 19 Eit folk av bønder Elevane skal kunne – forklare korleis naturressursar og teknologisk utvikling har vore med på å forme tidlege samfunn –
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Språk og språkpolitikk i Norden
Fylker, Byer, Elver, Vidder
Livet i havet – vårt felles ansvar Forvaltning av tang og tare i Norge Terje Halsteinsen.
Norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk
Kapittel 8 Språk i kontakt Fleirspråkligheit Øyvind Nordahl Næss/VG/NTB scanpix.
Samer – et urfolk i nord Vi er samer - Intro - YouTube
Nasjonalt utvalgt kulturlandskap Troms Sjøsamisk kulturlandskap, kombinasjonsnæring fiske, jordbruk og duodji (håndarbeid, grene) Samiskspråklig bygd.
Kapittel 14 Samisk språk og kultur. Mål Gjere greie for nokre hovudtrekk ved samisk kultur Forklare kva som ligg i omgrepet fornorsking Gjere greie for.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Gull, gråstein og grums Presentasjon for styret i Nussir ASA – Omstridde gruver (Biedjovággi, Nussir, Sydvaranger, Titania, Nordic Mining)
Livet i havet – vårt felles ansvar Olav Lekve, FiskeridirektoratetSkreifestivalen 2013 ”Skreien trives og vokser på trær”
1 Tema vg1, kap 11. Del 2: Seks språk – seks ulike system Læreplanen seier at du skal kunne forklare grammatiske særtrekk ved norsk språk, samanlikna.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Hva sier samelovens språkregler Konferanse om bruk av diakritiske tegn i offentlig forvaltning mars 2005 v/ Per Edvard Klemetsen.
NORDISKE SPRÅK Norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk.
Union sidan 1380 Kong Kristian 7. - eineveldig - mentalt sjuk - budde i Danmark - sonen styrte, kronprins Fredrik.
| Mitt og ditt språk. Språket vårt blir påverka av mange forhold geografi sosial status alder venner utdanning kjønn.
Verdshandelen aukar Kompetansemål: ● Kartleggje variasjonar i levekår i ulike delar av verda, forklare dei store skilnadane mellom fattig og rik og drøfte.
Spørreundersøkelse om Haugesund Lufthavn, Karmøy blant næringslivet i Haugesundregionen August 2015.
100 høgfrekvente ord nynorsk 2 sekunder1 sekundBlink Pål Monstad, Pedagogisk senter Haugesund oktober
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Reindriftens ekspropriasjonsrettslige- og erstatningsrettslige vern
Rett til innsyn i forvaltningens dokumenter
BIBELEN.
Distriktenes/siidaenes roller og rettigheter i arealforvaltningen
Kirkenes 10.mai 2017 Eira-Åhrén & Møllersen
Den politiske styringskjeden
Kultur, kjønnsroller og samliv
Voss Kommunestyre
Forvaltningsplaner og andre planer
Fylkesmannens roller i arealforvaltningen
| Kulturmøte og kulturkonfliktar
Internasjonalt samarbeid
| Kulturmøte og kulturkonfliktar
Samer - Elevene skal kunne gi varierte eksempler på hvordan samer utnytter ressurser i naturen.
Bibelen Det greske ordet biblia betyr bøker. Bibelen består av 66 bøker. Tekstene ble utvalgt på kirkemøte i Nikea, 325 e.Kr.
Midler til utvikling av arktisk landbruk
| Mitt og ditt språk.
Nysgjerrigperprosjekt
Samekonferansen 2018 En god samisk kommune for egne innbyggere og tilflyttere? Ordfører i Kvænangen – Eirik Losnegaard Mevik Kvænangen kommune.
Fagfornyelsen Høring av læreplanene 22.mai 2019
Utskrift av presentasjonen:

Gruver og mineralleiting i reindriftsområde

Nássavárri, 1635–2015–? Sølv- og blygruve 1635–1659 / 1770–1810 Samar blei tvunge til å frakte malm med kjørerein, mange flykta. 2015: Ny plan – kvartsgruve på norsk side – påverkar 5 reinbeitedistrikt. Nordland områdestyre har protestert Rana kommune vil ha gruva Saka er ikkje avgjort.

Gruve-boom i Norden 2006–12 metallprisane kraftig opp Nye mineralstrategiar i Noreg, Sverige og Finland Mineralsøknadar over heile Norden og Sápmi Starta gruver på svært fattige ressursar Motstand: Gállok, Rönbäcken, Biedjovággi, Nussir, Ohcejohka Frå 2013 har prisane gått nedover igjen Store selskap gått konkurs: Blaiken, Pajala, Talvivaara

Over heile verda Internasjonale gruveselskap Mange gruver i urfolksområde Mye naturøydelegging, mye motstand Norske selskap og oljefondet er med Internasjonale avtalar vernar selskapa mot miljøkrav

Kva slags gruver? Áitik: 0,2% Cu, 99,8% avgang Kittilä: 5ppm Au, 99,9995% avgang Talvivaara: Den største forureininga i Norden Biedjovággi & Nussir: 1% Cu, 99% avgang Norga: Avgangen ut i havet Ruoŧŧa/Suopma: Avgangen ut i naturen på land All avgang består av nyttige mineralar som kan brukast.

Gruvebøker som kjem – også mye stoff om reindrift 1: Biedjovággi, Nussir, Sydvaranger 2: Lovar, forvaltning, reindriftsorganisasjona r og institusjonar 3. Andre gruver i reindriftsområde 4. Gruver og reindrift i Sverige, Finland og Russland

Kor er reinen og reindrifta i historia? Skorovas gruve var i reindriftsområde Eit reinbeitedistrikt fikk erstatning for bygging og drift av taubane I boka om gruvesamfunnet blir det ikkje skrive eit ord om samar eller reindrift. Mange liknande saker

Kven fann minerala? Sulitjelma: reindriftssamen Mons Petter Biedjovággi: reindriftssamane Begen Áilu, Nigon Ánta og Hestas Aja Joma: reindriftssamen Jonas Marsfjell Kåfjord: samen Marit Aslaksen Kvalsund: sjøsamen Anders Monsen Ballangen: ein same Stjernøya: reindriftssamen Johan Sara

Godt forhold? Stjernøya: Næringsminister sa at det var godt forhold mellom reindrifta og gruva. Sanninga er at ein siida måtte slutte pga. gruva og det er framleis strid om eigedomsrett. Elkem Tana: Ordførar seier det er godt forhold, reinbeitedistriktet seier dei har mista beiteland.

Mo váikkuhit ruvkket boazodollui? váldet guohtuneatnama hehttet johtima mirku gávja baldet bohccuid seaguheapmi / riidu

Reindrifta sine rettar i Noreg - 1 Etter minerallova "... skal forvaltning og bruk av mineralressursene... ivareta hensynet til:...naturgrunnlaget for samisk kultur, næringsliv og samfunnsliv" Sametinget og reindrifta har meir rettar i Finnmark enn i resten av Noreg Leiting: Melding til brukar / reinbeitedistrikt. Undersøkingsrett: I Finnmark: Høring og kartlegging av samiske interesser. Sametinget kan anke til regjeringa.

Reindrifta sine rettar i Noreg - 2 Kommunen skal sende planprogram og reguleringsnplan på høring – bl.a. til reindrifta. Før hadde distriktsstyra motsegnsrett, – no bare Fylkesmannen si reindriftsavdeling. Utsleppsløyve og driftskonsesjon skal og på høring. Konklusjon: Mange reglar seier at ein skal ta omsyn til reindrifta, men reindrifta har etter lova ikkje noko rett til å stanse gruveplanar. Kan ein likevel stanse dei gjennom internasjonale konvensjonar?

Kven kan ein samarbeide med? Reindriftsorganisasjon ar – NRL, SSR,....? Protect Sápmi`? Sametinget? Fylkesmannens reindriftsavdeling? Andre næringsorganisasjonar ? Miljøorganisasjonar?

Kva er beste arbeidsmetodar? Direkte samarbeid med gruveselskap? Krav til staten? Informasjon om reindrift? Rettssaker? Aksjonar i lag med miljøorganisasjonar? Forsøke å hindre gruve eller krevje høg erstatning?

Eg treng hjelp av dykk! Eg er ingen ekspert – aller minst på reindrift Bøkene blir skrive med hjelp av mange folk: geologar, juristar,... reindriftssamar Reindriftssamar må forklare korleis dei brukar området og korleis gruver har påverka / vil påverke Vi treng omsetjing mellom forskjellige språk.