Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Midler til utvikling av arktisk landbruk

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Midler til utvikling av arktisk landbruk"— Utskrift av presentasjonen:

1 Midler til utvikling av arktisk landbruk

2 Matproduksjon i midnattsol og mørketid
Arktisk landbruk Matproduksjon i midnattsol og mørketid Mykje lys og lite varme Arktisk kvalitet Ren mat Den nordnorske bonden produserer mat i midnattssol og mørketid. Dette klimaet sammen med topografien og geologien bidrar til å gi råvarene fra det nordnorske landbruket karakter og særpreg. Det gir kvalitetsfortrinn med mulighet for ekstra verdiskaping under begrepet «arktisk landbruk». Nordnorsk Landbruksråd har over flere år arbeidet systematisk for bedre samordning av landbruket i landsdelen og for at man skal bruke betegnelsen arktisk landbruk om det nordnorske landbruk. Hensikten med dette har vært å synliggjøre det særegne ved landbruk på yttergrensa mot nord og å kunne markedsføre næringas unike kvaliteter og løfte næringas verdi i samfunnet. En viktig milepæl for det arktiske landbruket ble nådd da begrepet ble brukt som betegnelse på det nordnorske landbruk i nordområdemeldinga (Meld. St. 7, 2011) og i landbruksmeldinga (Meld. St. 9, 2011). Landbruksmeldinga uttrykker vilje til satsing på det arktiske landbruket blant annet gjennom regionale virkemidler. Dette la grunnlaget for ei ekstra satsing. Det å drive landbruk i arktiske strøk langt mot nord byr på både utfordringer og muligheter. Produksjon av råvarer av unik kvalitet utgjør et potensial ikke bare for landbruks- og matproduksjonen, men også for utvikling av andre varer og tjenester innen for eksempel mat- og reiselivsområdet. Det er nå viktig med regional merkevarebygging der det legges vekt på de unike arktiske kvaliteter som ligger i produksjon av mat under mykje lys og lite varme. Kvalitet Merverdi

3 12 millioner til utvikling av arktisk landbruk
Finansiører: 9 mill fylkesmennene i Nordland, Troms og Finnmark 2 mill Sametinget 1,3 mill Nordland fylkeskommune 2 søknadsomganger (2013 og 2014) 25 prosjekter I 2012 mottok de tre fylkesmennene i Nord-Norge til sammen 9 mill kr fra Landbruks- og matdepartementet til en treårig satsing på arktisk landbruk. Pengene skulle brukes til prosjekter som fremmer arktisk landbruk som regionalt fortrinn. Sametinget og Nordland fylkeskommune har også bidratt til satsingen. Til sammen har det vært vel kr 12 mill til fordeling. Det har vært to søknadsomganger, en i 2013 og en i 2014. Til sammen 25 prosjekter har fått tildelt penger. De fleste prosjektene er godt i gang – mange er avsluttet.

4 Styret Fylkesmennene (Nordland, Troms, Finnmark) Sametinget
Nordland fylkeskommune Bonde- og småbrukarlaget Bondelaget Norske reinsdriftsamers landsforbund Alle søknader er behandlet av styret for forvaltning av midlene. Styret består av representanter fra de tre Fylkesmennene, fra Sametinget, Bonde- og småbrukarlaget, Bondelaget og Norske reindriftssamers landsforbund. Det er styret som har fattet vedtak om fordeling av midlene. Satsingen har vært administrert av de tre Fylkesmennene.

5 Prosjekter Styrke produksjoner typisk for det arktiske landbruket:
Arktisk kjekjøtt Arktisk grønnsaksproduksjon Hagebær i arktis Nye potetsorter for arktisk potetproduksjon Økt produksjon av storfekjøtt i Nord-Norge Utprøving av jordbærsorter Reindrift Kalkyleskjæring av reinslakt Stress og velferd hos reinsdyr under håndtering Ved fordeling av midlene har det vært forsøkt å bidra til å styrke produksjoner som kan sies å være typisk for det arktiske landbruket og som kan være bærebjelkene i en felles arktisk merkevare. Viktige prosjekter i så måte er Arktisk kjekjøtt, Arktisk grønnsaksproduksjon, Hagebær i arktis, Nye potetsorter for arktisk potetproduksjon, Økt produksjon av storfekjøtt i Nord-Norge, Utprøving av jordbærsorter. Det har ikke minst vært viktig å få med reindrift/reinkjøtt med som en del av arktisk landbrukssatsing – dette ser vi i prosjekter som Kalkyleskjæring av reinslakt, Stress og velferd hos reinsdyr under håndtering.

6 Prosjekter forts. Arenaer Arktisk lammekongress
Arktiske bæraktiviteter Et felles løft i arktisk landbruk Arktiske grønnsaker på sjømatrestauranter i Nord-Norge Samisk matutvikling i Sapmi Samtidig har det vært viktig å jobbe frem arenaer for samordning/samhandling om satsing på arktisk landbruk. Dette ser vi gjennom prosjektene Arktisk lammekongress, Arktiske bæraktiviteter, Et felles løft i arktisk landbruk, Arktiske grønnsaker på sjømatrestauranter i Nord-Norge, Samisk matutvikling i Sapmi.

7 Prosjekter forts. Kompetanse Arktisk fagskole FoU-nett Barents
Kompetanselandbruk Agronomi i arktisk landbruk Felles satsing/felles merkevare Økt verdiskaping på mat fra Arktisk landbruk Arktisk mat fra Nortura Det er viktig for satsinga et den bygger på kunnskap og kompetanse i alle ledd. Dette viser seg i støtte til prosjekter som Arktisk fagskole, FoU-nett Barents, Kompetanselandbruk, Agronomi i arktisk landbruk. Utfordringa videre er å få satsinga inn under ei felles satsing/felles merkevare. En betydelig andel av midlene er brukt til et prosjekt som skal jobbe med dette – Økt verdiskaping på mat fra Arktisk landbruk. Det er også gitt midler til mindre merkevareprosjekter som Arktisk mat fra Nortura

8 Midlene er nå fordelt, prosjektene er godt i gang og det er derfor et godt tidspunkt å ha dette tinget for å få presentert satsinga, prosjekter og til i felleskap tenke på hvordan kan dette brukes til å ta satsinga på arktisk landbruk videre.


Laste ned ppt "Midler til utvikling av arktisk landbruk"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google