Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Aboriginere Et urfolk i Australia.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Aboriginere Et urfolk i Australia."— Utskrift av presentasjonen:

1 Aboriginere Et urfolk i Australia

2 Aboriginere før i tiden
Kom trolig til Australia for – år siden. Er et av verdens eldste urfolk Lever i samsvar med naturen Jakt og fiske er en viktig ressurs Spiste mest planter og frø De tror at alt ble skapt i ”drømmetiden” og at alt har en naturlig plass i naturen Når engelskmennene kom på 1700 tallet ble de utsatt for diskriminering. De ble redusert med 90 %, pga sykdommer som de hvite brakte med seg, og mange ble drept.

3 Nyere historie For mindre enn en generasjon siden ble aboriginerbarn sendt på barnehjem hvor de ble opplært i kristen tro. Mange fikk ikke vite om dere opprinnelige bakgrunn Fikk ikke stemmerett før i 1962, men det ble ikke telt med før i 67 Uluru er en hellig stein fra ”drømmetiden” og har blitt en stor turistattraksjon noe aboriginerne ikke liker. Den er hellig og skal ikke røres.

4 Slik Aboriginerne lever i dag
Blitt assimilert i det australske samfunnet De fleste tror på kristendommen De har dårligere lønn, flere er hjemløse Levealderen er 17 år lavere enn en ikke- innfødte Mange har en sykdom, som diabetes og kreft Færre enn ikke innfødte som utdannes høyt Mange lever i dag med store rusproblemer og i fattigdom Mange dropper tidlig ut av skolen, en del er analfabeter ”One Nation” kjemper for at aboriginere ikke skal ha de samme rettighetene som resten av befolkningen.

5 Samer

6 Hvordan er det for samene?
Man finner samer i Norge, Sverige, Finland og Russland Mye av kulturen borte etter assimileringsprosessen fra ca og til etter krigen. Har nå de samme rettighetene som oss andre. Veldig kaldt der på grunn av lang avstand fra ekvator (Noe som er bra pga ekstremt tilpassede reinsdyr) Mye nedbør på grunn av breddegradene de ligger på. Joik er viktig for en same. Mye reinsdyr i disse områdene. Har ofte på seg kofter

7 Antall samer Kilde: anslag fra

8 Assimileringen Samisk ble ikke brukt i skolen
Barn sendt på internat for å lære norsk og om vår kultur Var nærmest ”skam” å være same Jordeiendommer kunne bare kjøpes av folk som kunne snakke, skrive og lese norsk Skulle glemme alt samisk

9 Samenes ressurser Jakt, fiske og reindrift.
2001/2002 var det ca rein og tonn reinkjøtt ble produsert. Med en varmere klode vil det bli vanskeligere å drive med reinsdyr! Reinhår kan brukes til å suge opp olje etter oljesøl.

10 Antall rein i Norge Tall fra: Geografiboka

11 Likheter Begge var nomader
Lever for det meste av det naturen har å by på Kjempet for å få eget land og rettigheter. Nå har samene mer rettigheter enn aboriginerne Egne flagg og nasjonaldager Begge folkeslagene har vært utsatt for assimilering

12 Forskjeller Aboriginere i nærheten av byene, samer i grisgrendte strøk
Samer lever uten rasisme mot seg, mens det i Australia er et parti som jobber for å fjerne aboriginernes rettigheter. Samene får lov til å ta vare på kulturen sin, mens aboriginerne blir presset til å passe inn i det australske samfunnet. To helt forskjellige deler av verden. Samene har mye nedbør og kaldt, mens det er høytrykk og varme i Australia.


Laste ned ppt "Aboriginere Et urfolk i Australia."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google