FishTech 2016 Ålesund mars 2016 Fiskeflåtens rolle i ressursforvaltningen. Generalsekretær Otto Gregussen, Norges Fiskarlag.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Stor motstand mot tarenæringen i Vikna
Arbeidet med rekruttering i Fiskeri- og kystdepartementet Årsmøte FOSFOR - 4. desember 2007 Politisk rådgiver, John Erik Pedersen.
Forslag til ny havressurslov Innledning til representantskapsmøtet i Sør-Norges Trålerlag 4. februar 2008 Seniorrådgiver Gunnar Frogner Dahl.
John R. Isaksen/10. oktober 2006 © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Kan fiskeflåtens atferd harmoniseres med fiskeindustriens.
Informasjonsflyt i havfiskeflåten. Havfiskeflåten drifter året rundt over alt •Skagerrak •Nordsjøen •Norskehavet •Barentshavet •”Ishavet” •Vest av de.
Styrearbeid i Norwegian
Folketrygdfondet Finanskomiteen 6. mars Program  Folketrygdfondets rolle og mandat  Aksjer og eierskap  Renter og obligasjonsmarkedet  Utfordringer.
En vekstkraftig nasjonal næringsklynge rustet til omstilling? Arild Hervik og Oddmund Oterhals Presentasjon for Maritim Bransjeforening 26. april 2007,
FosFor 4. desember 2007 Rekrutteringsbehov - felles satsing i næringa - Jan Skjærvø, Norges Fiskarlag.
10Velstand og velferd.
Teknologi for et bedre samfunn Presentasjon av prosjekt 1 Fiskebåten som sikker arbeidsplass Krabbekonferansen 2012 av Trine Thorvaldsen.
1 Brita Bye CREE Seminar, KLD, 31. mars 2014 Hvordan skal vi innrette teknologi- og klimapolitikken? Modeller for endogen teknologiutvikling.
Senja som sjømatregion - et hav av muligheter
HVEM TJENER PÅ ARBEIDSINNVANDRINGEN? OXLO-KONFERANSEN 2012.
Fiskeflåten 2020 Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen
Regulering av fiske. Hvem tar gevinsten?
Tromsø, den 23. oktober 2012 Reidar Nilsen Norges Fiskarlag Bør næringa selv ta ansvaret for en effektiv fiskeriforvaltning?
Adgang til fiskeriallmenningen
Rederiskatt og lønnsomhet i fiskeriene
Høring om St.prp. nr. 1 ( ) - Statsbudsjettet Norges Fiskarlag: Jan Birger Jørgensen Jan Ivar Maråk.
Trøndelag – verdensledende innen havbruk Muligheter og ønsker knyttet til areal Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
FONDSFINANS SIDE 1 Hvordan sikre verdiskapningen i Norge Erik Must Samfunn og økonomi 2002.
Rask og god bosetting – kommunenes rolle Bjørn Gudbjørgsrud,
Hvordan få de rette ungdommene til å satse på fiskaryrket? Daglig leder Ole Morten Sorthe, Møre og Romsdal Fiskarlag Årsmøte i FosFor, Ålesund 3. november.
Opplæringskontoret for fiskerifagene
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Evaluering av fagbibliotek Torill Redse seniorrådgiver ABM-utvikling.
BÆREKRAFTIGHET- En forutsetning for verdiskapning i flåteleddet
Målbilde for byggstudiet ved NTNU i 2040
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg, Arbeiderpartiet
Hvorfor er kompetase viktig frem mot 2020
Langesund 11. august 2011 Norges Fiskarlag Jan Skjærvø
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Refleksjoner fra havbruksnæringen
Litt om å være forberedt Litt om hva Redningstjenesten kan gjøre for deg Litt om hva du kan gjøre for Redningstjenesten Frode Iversen Redningsleder Hovedredningssentralen.
Fangstbegrensning i trål og snurrevad
Interkommunalt samarbeid Lokale kartdager Finnmark Ingunn Limstrand Norkart Nord.
Maritim strategi - ubalanse mellom tilbud og etterspørsel etter maritim kompetanse 17. September 2014 Ove Trellevik. Maritimpolitisk talsmann. Næringskomiteen.
Trainee- og kontaktstipend i havbruksnæringa Hans Inge Algrøy Regionsjef FHL Havbruk.
Fiskeindustrien i Lofoten
Norwegian Ministry of Fisheries 1 ”Rammebetingelser og utvikling av fiskerinæringen i Oslofjord-regionen” Fiskeriminister Svein Ludvigsen Oslofjorden Fiskerlags.
Representantskapsmøte Norges Sildesalgslag Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Bergen 2. juni 2005.
Innovasjon Norge Nordland Karsten Nestvold, Myre
En lønnsom kystflåte Årsmøte Sogn og Fjordane Fiskarlag Florø, 7. april 2005 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse-Midt-Norge
Fiskeripolitiske utfordringer og tiltak - for en økt marin verdiskaping Pressekonferanse G.O.Sars Nor-Fishing 11. august 2004 Fiskeri- og kystminister.
Norwegian Ministry of Fisheries Et fremtidsbilde av norsk fiskerinæring Bodø 18. september 2003 Fiskeriminister Svein Ludvigsen.
Helse Nord-Trøndelag - status og retning Presentasjon til formannskapet i Levanger 27. februar 2008 Arne Flaat.
Modernisering, effektivisering og forenkling i fiskeri- og kystforvaltningen Nordland Fylkes Fiskarlags årsmøte, Bodø 24. september 2004 Politisk rådgiver.
Norwegian Ministry of Fisheries Til: fiskerinæringen Fra: fiskeriministeren ”Konkurransekraftige rammebetingelser for norsk marint næringsliv” Fisk 2003.
Norwegian Ministry of Fisheries Er omsettelige kvoter fremtiden for fiskeflåten? Nord-Norges Rederiforenings årsmøte 15. – 16. November 2002 Fiskeriminister.
Fiskeripolitisk debatt Innledning Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Haugesund, 15. august 2005.
Modernisering, effektivisering og forenkling i fiskeri- kystforvaltningen Nor-Fishing 10. august 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Norwegian Ministry of Fisheries Fiskerinæringa ved et veiskille - leverandør av eksportinntekter eller ansvarlig for distriktsbosettinga? - med fokus på.
Årsmøte Fiskarlaget Vest Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Bergen 12. mai 2005.
Regionalavdelingen Foto: Bragdøya kystlag EUs Blå vekst og Norsk Maritim strategi Presentasjon på dagskonferanse om Blå vekst 5.juni Jon.
Representantskapsmøte Norges Råfisklag Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Tromsø 26. mai 2005.
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Aktuelle fiskeripolitiske saker Adm. dir. Audun Maråk.
Møte med Jonas Gahr Støre 29. august Den havgående flåten Står for over 70% av verdien og 80% av volumet i villfiskfangsten Nærings- og fiskeripolitikken.
Kommunal styring og privatisering.
Noreg har ei lang kyststripe- med rikeleg tilgang til fisk.
LØKSFJORD AS.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Sammen om digitalisering - kort om KS’ satsing
Hva gjør kommunene for å bekjempe arbeidslivskriminalitet?
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
Utskrift av presentasjonen:

FishTech 2016 Ålesund mars 2016 Fiskeflåtens rolle i ressursforvaltningen. Generalsekretær Otto Gregussen, Norges Fiskarlag

De tre rollene Datainnsamleren Rådgiveren Realisten

Datainnsamleren Lovbestemt førstehåndsomsetning gir: Ca sluttsedler «gratis» innsamlet og levert til Fiskeridirektoratet. Kvoteavregning Grunnlag for ressursforskning

Sluttseddelen « Sluttseddelen er nåløyet til salgslagenes himmelrike der det vanker oppgjør og garantier for fiskerne samt raffinert ressursregnskap for storsamfunnet og næringsaktører på sjø og land. Hurra!» Trygve Myrvang Alle opplysninger om fangsten gitt av det behovet som kommer fra handel og ressursforvaltning.

Fakturaen Riktig handel gir riktig faktura gir riktig sluttseddel. Dersom de samme data skulle skaffes til veie av det offentlige ville kostnader og pålitelighet være annerledes enn i dag.

Kontroll Kontroll av riktig sluttseddel er et vesentlig bidrag til ressursforvaltningen Kontroll på kaikant og i bedrift Kvalitetskontroll – hjemmel på plass Prøveprosjekt i nord

Forvaltningsrådgiveren Deltar rundt bordet i alle internasjonale forhandlinger Praktisk kunnskap Ansvar for forhandlingsresultat

Forskningsrådgiveren Konstruktiv kritiker til IMR og ICES Deltaker i FUR – utvalget Engasjerer eksterne rådgivere i forskningsprosesser Finansierer forskning gjennom forskningsavgift og innsats i konkrete saker

Fiskerne betaler i dag for oppgaver som i alle andre næringer ville vært frivillige eller betalt av staten. Lagsavgift salgslag: om lag 162 mill. kroner i Fiskeriforskningsavgift: 198,5 mill. kroner i 2016 (1,35 %) Markedsavgift 166,5 mill. kroner (0,66 % i gjennomsnitt av eksportverdien) FoU-avgift/FHF: 73,4 mill. kroner (0,3 %)

For høy fangstkapasitet i forhold til ressursgrunnlaget er en trussel mot ressursforvaltningen Midt på 80-tallet var det fiskerne selv som innså at med gitte kvoter kunne ikke alle sikres forsvarlig økonomi. Økonomien i flåten ville vært svakere om langt flere aktører skulle fordele begrensa fiskeressurser, selv om kjøp av strukturkvoter øker kapitalbindingen i flåten. Svak inntjening vil redusere fiskeflåtens evne til å være konkurransedyktig i forhold til eksempelvis andre maritime arbeidsplasser.

Det er enkelt å bli enige om målene. Vi har følgende ønsker for fiskeriene for fiskeindustrien og for kystsamfunnene: 1.Vi skal ha trygge og gode fartøy 2.Vi skal ha økonomisk trygge arbeidsplasser 3.Vi skal være attraktive for arbeidskraft og kapital 4.Vi skal sørge for stabile leveranser til norsk industri 5.Vi skal levere fisk av høy kvalitet

Virkemidlene er ikke fullt så enkelt å enes om… Vi må ha evne til å gjennomføre en teknisk fornyelse av flåten Det enkelte fartøy må ha kvotegrunnlag som kan betjene arbeid og kapital på et nytt fartøy Vi må avgrense allmenningen slik at vi sikrer at de som er innenfor kan legge langsiktige planer i trygghet for at rammebetingelser er stabile over tid. Vi må legge til rette for at alle fartøy har fysisk kapasitet til å ta vare på kvalitet på råstoff

Kommunikasjonsutfordringer Dagens systemer er kompliserte og forklares med grådighet og adelskap. Det er ikke mulig at hele folket fisker kvotene selv om de i prinsippet er eiere. Det er ingen erkjennelse av at høstingen i seg selv er kostbar.

Tech-utfordringer til forvaltningen Enklere dataflyt og kobling mellom fangstdagbok/app og sluttseddel Akkumulere data og gjøre det tilgjengelig for beslutningsstøtte i alle ledd – Markedsdata – Fiskedata - Gjenstående kvoter - Fangstrater

Takk for oppmerksomheten