Ny forskrift om næringsmiddelhygiene Fagforbundet – Buskerud, 19. april 2010 Ågot Li Mattilsynet, distriktskontoret i Drammen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nytt regelverk – nye muligheter
Advertisements

Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
BFSN – Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Hygienepakken og sjømatproduksjon – hva er nytt?
Hygienepakken - innledning
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Interessentdialog Småskala matproduksjon Stein Ivar Ormsettrø
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
INTERNKONTROLL - Medlem av Norges største frittstående elektrikerkjede -
Kapittel 3: Forretningsplanen Del 1 Læreplanmål Utforme mål og visjoner for en virksomhet Utarbeide en forretningsplan Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
UNGDOM OG ØKONOMI - ØKONOMILAPPEN Hilde E. Johansen
Vedtekter kommunenivået Lokallag i Finnmark. Vedtektene  § 55 LOKALLAG  55.1 Utdanningsforbundet er inndelt i lokallag – ett i hver kommune.  55.2.
Nettverk for virksomhetsstyring Risikostyring v/ Anette P. Simonsen, DFØ v/ Christine Vik, DFØ 17. Februar 2016.
Skogsveibygging og hensynet til INON - hvilke konklusjoner foreligger Skogfaglig samling, Sandnes, Rogaland september 2010 Jørn Lileng SLF Seksjon.
Vannskuterforvaltning KS
Det kommunale og fylkeskommunale risikobildet
Brukermedvirkning i formidling av aktivitetshjelpemidler og hvordan har vi på NAV Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal valgt å gjøre denne formidlingsprosessen.
Gaute Sletteland, juridisk rådgiver v/byggesak
Nytt personvernregelverk fra EU
Nye lover fra 1. juli 2016 og Forskrift fra 1. januar 2017
Krav til sikring av personopplysninger
Transportsystemer Kort introduksjon til modulen.
Faglig utvikling hos sykepleierne
Håndbokrevisjon SHB Gjelder fra
Dokumentasjon av og innsyn i rettslige beslutningssystemer
Lovstrukturen er basert på prosessen i en byggesak– dvs
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Sosiale ytelser/goder (tilpasset Finans Norge-bedrifter)
SAK 6: Oppdatering av bilag 3 til Samarbeidsavtalen Krav til tjeneste
DRI2020 Rettskilder og informasjonssøking Introduksjon
Funn fra landsomfattende tilsyn i Buskerud Klækken,
FINF4012 Digital forvaltning: Regulering, utvikling og bruk av IKT Oppsummering Dag Wiese Schartum.
Fellesmøte Fellesmøte.
Erfaringer med bruk av NS 8435
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2
montessoriforbundet, februar 2018
HMS © Caritas Norge..
Instruktørkurs for kommuner Normen (30min)
De kommunale inntektene og økonomiforvaltningen 12. mars 2018
Transportsystemer Kort introduksjon til modulen.
Offentlige anskaffelser Tildelingskriterier og kontraktsvilkår
20 September, 2018 Sjekkliste for beslutningspunkter (BP) knyttet til HiOAs prosjektmodell For mellomstore og store prosjekter - verktøy for prosjekteier.
E-handel.
Optimal hygiene og trygg mat
Innledning om KFF-KSS.
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Informasjon til berørte kommuner Sikkerhet - trusselbilde
Viktige deler relatert til sakkyndig kontroll.
Kurs for brukere av KFF-KSS
Om det rettskildemessige grunnlaget for transformering
Ymse om regelverksutvikling
Interne analyser - for utvikling av kategoristrategi
Rettslige aspekter ved informasjonsinfrastrukturer og semantisk interoperabilitet Dag Wiese Schartum.
Kort om FINF4031 Individuell semesteroppgave
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Loven som rettskilde Dag Wiese Schartum.
Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)
Transformering; fra lovtekst og andre rettskilder til programkode
Nå er vi spente!.
Lynguide – for LIS Logge på:
LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK
Dag Wiese Schartum Senter for rettsinformatikk
Matematikklæreres profesjonelle utvikling B – Samarbeid
Fylkesmannens oppgaver LIS 1 og LIS 3
Utskrift av presentasjonen:

Ny forskrift om næringsmiddelhygiene Fagforbundet – Buskerud, 19. april 2010 Ågot Li Mattilsynet, distriktskontoret i Drammen

Hvorfor nytt hygieneregelverk? Flere store matrelaterte skandaler i Europa Behov for å se hele matproduksjonskjeden i sammenheng EU innførte nytt hygieneregelverk fra 2006 Stortinget vedtok nye hygieneforskrifter i desember Disse trådte i kraft 1. mars i år.

Hva er nytt? Felles regelverk for hele produksjonskjeden - ”basisforskrift” Færre forskrifter å forholde seg til på det animalske området; - én ”særforskrift”

Hva er nytt? Ansvaret klart plassert hos virksomheten Formålsstyrt; hva er nødvendig, tilstrekkelig osv for å nå målet om helsemessig trygg mat Registreringsplikt for alle, godkjenning for noen Krav om egenkontroll og bruk av prinsippene for HACCP (fareanalyse og kritiske styringspunkter) Nasjonale retningslinjer; bransjene setter selv standarden

Forskriftene i ”nytt format” - henvisningsforskrift Nye hygieneforskrifter viser til forordninger - Forordningene er tatt inn i vårt regelverk i ordrett oversettelse. Til forskjell fra: Tidligere hygieneforskrifter; bygget på direktiver. Mer frihet i forhold til oppbygging og formulering

De nye hygieneforskriftene Forskrift om næringsmiddelhygiene -gjennomfører forordningene (EF) 852/2004 (H1) og 2073/2005, og -fastsetter nasjonale bestemmelser Forskrift om særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse -gjennomfører forordningene (EF) 853/2004 (H2), 1688/2005, 2074/2005, 2076/2005 og -fastsetter nasjonale bestemmelser

Nye hygieneforskrifter - oppbygging av forskriftene Henvisningsforskrift: Inneholder: Kapitler bestående av -Generell del – presisering at forordningene gjelder som norsk forskrift -Nasjonale bestemmelser særlig for Norge Tilhørende forordninger som vedheng - inndelt i fortale, kapitler, artikler samt vedlegg der mer detaljerte krav finnes

Forskrift om næringsmiddelhygiene Hjemmel: Fastsatt av Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet 22. desember 2008 med hjemmel i lov 19. desember 2003 nr. 124 om matproduksjon og mattrygghet mv.(matloven) §§ 5, 6, 7, 8, 9, 11, 14, 15,16, jf. delegeringsvedtak 19. desember 2003 nr EØS-henvisninger: EØS-avtalen……….. Kap. IGjennomføring av forordninger ”§ 1. Gjennomføring av forordning (EF) nr. 852/2004 ….forordning (EF) nr.852/2004 om næringsmiddelhygiene gjelder som forskrift med de tilpasninger ……”

Forskrift om næringsmiddelhygiene - §2. Gjennomføring av forordning (EF)2073/2005 Mikrobiologiske kriterier forskriftsfestes -Kriterier for næringsmiddeltrygghet - skal være tilfredsstilt når varen når forbruker -Kriterier for prosessen -gjelder under produksjonsprosessen Finner grenseverdier for salmonella, listeria mv

Forskrift om næringsmiddelhygiene Generelt: -generelt og skjønnsmessig regelverk som gjelder alle typer produksjon -gjelder også primærproduksjonen (ute på gården) -basert på prinsippet om at produsentene selv har ansvaret for krav til drift og hygiene, fremgangsmåter, kontroll med farer etc.

Forskrift om næringsmiddelhygiene Krav i forskriftens vedheng ; forordningen: Lokaler og utstyr Transport Næringsmiddelavfall Vannforsyning Personlig hygiene Håndtering av næringsmidler Skadedyr Innpakking og emballering Varmebehandling Opplæring

Forskrift om særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse Gir bestemmelser for virksomheter som produserer animalske produkter. Kommer i tillegg til krav gitt i forskrift om næringsmiddelhygiene Særbestemmelser for utforming og drift av virksomheter som produserer og bearbeider produkter av animalsk opprinnelse Noen særbestemmelser for primærproduksjon Krav til godkjenning, stempling og identifikasjonsmerking,

Nasjonale bestemmelser i hygieneforskriftene Direkte omsetning av små mengder råvare fra primærprodusent Krav til temperatur for lett bedervelige næringsmidler Krav til toaletter - også andre løsninger enn vannklosett OPPGAVE: Finn ut hvor dette står i forskrift om næringsmiddelhygiene (hvilke paragrafer)

HACCP krav i forordningen Trygge næringsmidler gjennom å bruke: HACCP som et verktøy for å vurdere farer og etablere styringssystemer som har som fokus å forebygge framfor å stole på kontroll av sluttprodukt Forutsetter at grunnforutsetningene er på plass = fungerende internkontroll ( Primærprodusenter kun krav om egenkontroll )

HACCP-kravet medfører endring, men: Internkontrollforskriften gjelder fortsatt. Endret ved at § 5a ”Styring med kritiske punkter” er opphevet  Artikkel 5 i forordningen gjelder IK- matforskriften gir utfyllende krav til kravet i artikkel 5 OPPGAVE: Finn fram til artikkel 5 Endring i andre forskrifter

Formålsstyrte formuleringer Eksempel på ordlyd i forhold til ”egnet” osv. Håndvask: ”Det skal finnes et egnet antall håndvasker som er hensiktsmessig plassert og særskilt beregnet på vask av hender. Håndvaskene skal ha rennende varmt og kaldt vann, samt utstyr for hygienisk vask og tørk av hendene”. … OPPGAVE: Finn fram til vedlegg II, kapittel I, punkt 4

Forskrift om næringsmiddelhygiene - oppfordring til bransjen Nasjonale retningslinjer er: Bransjens beskrivelse av hvordan virksomheter kan sikre oppfyllelse av kravene i hygieneregelverket Alle bransjer i matvarekjeden kan utarbeide nasjonale retningslinjer Nasjonale retningslinjer er frivillige å følge

Eksempel – nasjonal retningslinje - håndvask ”…Håndvaskene skal ha rennende varmt og kaldt vann, samt utstyr for hygienisk vask og tørk av hendene…”(Vedlegg II, kapittel I, nr 4) Retningslinje: ”Håndvaskene skal ha berøringsfri armatur i områder der matvarer deles opp, der matvarer innpakkes og i områder hvor lett bedervelige matvarer håndteres og omsettes”.

Hvilke retningslinjer er vurdert? NHO Reiseliv: Nasjonale retningslinjer for trygg mat i forpleinings- og serveringsbransjen Hanen (tidligere Norsk bygdeturisme og gardsmat): Nasjonale retningslinjer for småskala slakterier og kjøttforedlingsbedrifter Norsk gardsost: Nasjonale retningslinjer for småskala mjølkeforedling

Hvilke retningslinjer er under vurdering? - aktuell for dere Kost- og ernæringsforbundet: Håndbok for trygg mat innenfor institusjonskjøkken Nasjonale retningslinjer for god hygienepraksis og for tilpasning av HACCP-prinsippene

Innhold i denne nasjonale retningslinjen: Bruk av HACCP som et forebyggende system God hygienepraksis generelt Særlige krav til lokaler der næringsmidler håndteres, transport, utstyr, næringsmiddelavfall mv (jf forordningen) Sporbarhet Matproduksjon allergikere Diverse begrunnelser, definisjoner mv

Veiledningsdokumenter - utarbeidet av EU Veileder til forordning henvist til i forskrift om næringsmiddelhygiene ((EF) 852/2004) Egen veiledning til innføring og gjennomføring av HACCP (fareanalyse og kritiske styringspunkter) Veileder til forordning henvist til i forskrift om særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse ((EF) 853/2004)

Hvor finner vi nytt regelverk? Mattilsynets internettsider - velg ”Nytt hygieneregelverk” i venstre marg. Forskriften finner du i høyre marg i neste bilde. Veiledere ligger også der – i høyre marg. Nasjonale retningslinjer er tilgjengelig via bransjeorganisasjonene Ved spørsmål kontakt ditt lokale distriktskontor på telefon 06040

Takk for oppmerksomheten!