Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Viktige deler relatert til sakkyndig kontroll.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Viktige deler relatert til sakkyndig kontroll."— Utskrift av presentasjonen:

1 Viktige deler relatert til sakkyndig kontroll.
Relevante standarder Hånddrevne kraner / manuelle taljer NS-EN NS-EN 818-7 Viktige deler relatert til sakkyndig kontroll.

2

3 Hånddrevne kraner. NS-EN 13157.
4 Liste over betydelige farer Tabell 1 til 6 viser for hvert element betydelige farlige situasjoner og farlige hendelser som kan føre til fare for personer ved normal bruk, og mulig misbruk av hånddrevne kraner. Den inneholder også de tilsvarende relevante klausuler i standarden som er nødvendig for å redusere eller eliminere risiko tilknyttet disse farene.

4 Hånddrevne kraner. NS-EN 13157.
5.1.6 Operatørkraft For å løfte maks. last skal operatørkraften fra den enkelte bruker ikke overstige 55 daN på håndkjettingen. For å unngå overbelastning skal operatørkraften fra den enkelte bruker være mellom følgende verdier: WLL ≤ 1000 kg: 20 daN opp til 55 daN på håndkjetting 1000 kg < WLL < 5000 kg: 40 daN opp til 55 daN på håndkjetting 5000 kg ≤ WLL: 45 daN opp til 55 daN på håndkjetting Dersom man ved å bruke en operatørkraft mindre enn 20 daN kan oppnå maks last, skal kjettingtaljen være utstyrt med et overlastvern for å beskytte taljen mot overbelastning som skyldes bruk av for stor kraft på håndkjettingen. Overlastvernet skal være uavhengig av bremsesystemet og skal fungere på en slik måte at senkefunksjon er opprettholdt, og at lasten fortsatt er under kontroll. Utløsning skal ikke føre til ukontrollert frigjøring av håndkjetting. 5.3.9 Klemmekanisme for ståltau Ved en reduksjon på 10 % av nominell dimensjon på ståltauet forårsaket av slitasje, skal klemmemekanismen fortsatt være i stand til å holde en last lik minst 1,1 X WLL.

5 Hånddrevne kraner. NS-EN 13157.
Lett lasttest (LLT i tabell 7) Hånddrevne kjettingtaljer skal gjennomgå en test med en last som ligger mellom 2 % og 10 % av tillatt WLL og som skal heves og senkes i et arbeidsområde mellom 250 mm og 500 mm. Når håndkjettingen eller jekkespaken slippes på et hvilket som helst punkt i dette arbeidsområdet skal bremsene holde lasten.

6 Hånddrevne kraner. NS-EN 13157.
Statisk test (ST i tabell 7 til 12) Løfteutstyr produsert som enkeltenheter som ikke har blitt utsatt for bruddtest før første gangs bruk skal utsettes for en test som omfatter bruk av an last tilsvarende: 1,5 ganger maks tillatt WLL for tillatte laster mindre enn 20 t, og 1,25 ganger maks tillatt WLL for tillatte laster lik eller større enn 20 t I minst 10 min. Testen skal ansees som tilfredsstillende dersom ingen sprekker, permanent deformasjon eller skade som: - vil påvirke funksjon eller sikkerhet på løfteutstyret er synlig, - at tilkoblinger ikke har blitt løse eller skadet, - om bremsesystemet kan holde lasten uten å skli, - om det er mulig å utføre den dynamiske testen med det samme løfteutstyret etter at den statiske testen er utført.

7 Hånddrevne kraner. NS-EN 13157. Sakkyndig kontroll.
7. Informasjon om periodisk kontroll og testing av hånddrevne kraner Produsenten skal beskrive intervall og hvilken test og undersøkelse / inspeksjon (omfatter ikke de som er pålagt brukere ved nasjonale bestemmelser) som skal utføres, f.eks: a) før utstyret settes i drift, b) etter reparasjon eller remontering eller langvarig stans, I løpet av utstyrets brukstid Produsenten skal spesifisere en liste over forhold som krever spesiell bruk og testing. Produsenten skal veilede brukeren med den hensikt å se etter defekter som kan oppstå under bruk.

8 Hånddrevne kraner. NS-EN 13157. Merking.
7.1.3 Merking på kjettingtaljer Alle jekketaljer skal ha en permanent identifikasjonsplate på et tydelig synlig sted, som gir informasjon om følgende: a) navn og adresse på produsent b) serie eller typebetegnelse c) serienummer d) tillatt WLL på heisverket og bunn løftekrok / blokk e) produksjonsår f) dimensjon og materialkvalitet på løftekjetting

9 Hånddrevne kraner. NS-EN 13157. Merking.
7.2.3 Merking på jekketaljer Alle jekketaljer skal ha en permanent identifikasjonsplate på et tydelig synlig sted, som gir informasjon om følgende: a) navn og adresse på produsent b) serie eller typebetegnelse c) serienummer d) tillatt WLL på heisverket og bunn heisekrok / blokk e) produksjonsår f) dimensjon og materialkvalitet på tilbehør (løftekjetting, tau, webstropper etc.) g) strekkrefter for første lag og topplag h) diameter og min bruddlast på tau i) merking av retning på bevegelser j) merking av retning på opprulling av tau, og dersom aktuelt k) maks antall lag på trommel

10 Kalibrert kjetting. NS-EN 818-7.

11 Kalibrert kjetting. NS-EN 818-7. Diameter ved sveis.
5.2.5 Diameter på sveis Maksimal diameter på sveis på de utvalgte nominelle størrelsene skal være som vist i Tabell 2, og skal være beregnet i samsvar med anneks A. Maksimal diameter på sveis skal ikke i noen retning være i overkant av 8 % over nominell størrelse. Tykkelsen på stålet på sveisepunktet skal ingen steder være mindre enn den aktuelle diameter på stålet som er tilstøtende sveisepunktet. 5.2.6 Lengdedimensjon påvirket av sveising Dimensjon på lengde som en følge av sveising skal ikke overstige mer enn 0.6 dn for hver side av senter på kjettingløkken (se Figur 1).

12 Kalibrert kjetting. NS-EN 818-7. WLL hånddrevne kraner.

13 Kalibrert kjetting. NS-EN 818-7. Arbeidslast / bruddlast.

14 Kalibrert kjetting. NS-EN 818-7. Bruddlast / arbeidslast.

15


Laste ned ppt "Viktige deler relatert til sakkyndig kontroll."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google