Vi vil bidra til at alle har samme mulighet til å delta. Sverre Andreas Holbye – Product Manager Spesialpedagog / Synspedagog / Informasjonsviter / Over.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nasjonalt pådriverforum – Tromsø 11. april 2008 – LMU BI Irene Nyhus.
Advertisements

Foreldreskolen del 1 Norskfaget.
Velkommen til foreldremøte høsten Overgang fra felles del til avdelingsvis……  Vi går gjennom stokken  Viser konkretene som støtter hverdagens.
Velkommen til foreldremøte. Sakliste  Forventninger  Timeplanen  Fag  Læringsmål  Lekser  Ukeprøve  Klassemiljø  Sosiale tiltak  Info fra FAU.
Ettspråklige og tospråklige ordbøker Hva er forskjellen? (et sammendrag av artikkelen ”Ettspråklige og tospråklige ordbøker i engelskundervisningen”)
Kapittel 1 Læring og undervisning i sosialkunnskap.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
DIGITAL STUDIETEKNIKK 2015 Stipendiat Marianne Hagelia Emne ansvarlig ved Digital Kompetanse i Læring videreutdanning på nett.
Den første leseopplæringen.  Å skape mening med skriftspråket kommer ofte forut for konvensjonell skriving.
Andre økt: 12 måter å elske bøker på økt er delt inn slik:  Utveksling av erfaringer og tanker gjort siden sist (15 min)  Innledning til dagens.
Velkommen Foreldremøte 3. trinn Regning: Minner om viktigheten av automatisering. Vi har jobbet mye med dette på skolen, men ser likevel at.
Norskfaget i 1. klasse.
Veileder for gevinstrapportering
Brukermedvirkning i formidling av aktivitetshjelpemidler og hvordan har vi på NAV Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal valgt å gjøre denne formidlingsprosessen.
Leanreisen i Bamsebo barnehage
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Skrivekurs Innhold: Analyse av oppgavetekst Begrepsavklaring
Foreldremøte 8.trinn
v/Hanne-Lisbet Løite Pilotklasseansvarlig i NDLA
Masteroppgåve, UiA Litt om utvalet mitt!.
Setningsanalyse og tekstsammenbindere
Informasjon om eksamen
VELKOMMEN TIL HØSTENS FORELDREMØTE I 2C
Gang.
Ny læreplan… Høst 2017.
Nasjonalt senter for nynorsk i opplæringa
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
(Parent Management Training - Oregon)
Video i undervisningen
Prosjektveileder Forklaringer og enkle hjelpemidler
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Hva er en god ordbok?.
Bli kjent med ordboka - en oversikt over innholdet
11 måter å elske en bok.
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Tysk nivå III Desentralisert opplegg i Østfold
Evaluering av publiseringssystem Stadnavn
Leseopplæring 1. trinn FYLL GJERNE PÅ MED EKSTRA INFORMASJON FOR SKOLEN/TRINNET LESEOPPLÆRINGEN LOKALT: INNFØRING AV BOKSTAVER REKKEFØLGE PROGRESJON LESING.
Velkommen til foreldremøte
Den matematiske samtalen
Reiseliv og språk © Leena Pedersen, Vadsø.
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Velkommen til førskoledager HASLE SKOLE på Brynseng
Veien mot å bli lærer 1997: ”kjøpt verden” med hovedfag i lomma
Fagansvarlig Annette Hessen Bjerke
Veitvet skole Skolens plan for bruk av Skoleplattform Oslo og krav til minimumskompetanse.
j. Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Styringsgruppemøte 15. november 2017
Kvikkbilde 2 Distributiv egenskap A – Forarbeid
Systematisk arbeid med motivasjon
Arbeidsprosesser, roller og ansvar
Systematisk arbeid med motivasjon i fag
NorskPluss Alfa Læremiddel for unge og voksne innvandrere med lite eller ingen skolegang som trenger grunnleggende lese- og skriveopplæring på norsk Hovedkomponenten.
LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK
SAMM Systematisk Arbeid Med Motivasjon i ungdomsskole
Elev/foreldremøte 2. april 2019
Dialogisk lesing om vennskap og følelser
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er vanlige tekstbokser. Du kan endre skrifttype, størrelse, flytte dem rundt og kopiere dem hvis du vil. Skrifttypene.
Sitering, referering og plagiering
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er vanlige tekstbokser. Du kan endre skrifttype, størrelse, flytte dem rundt og kopiere dem hvis du vil. Skrifttypene.
Tilpasset opplæring Kurs 5
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er vanlige tekstbokser. Du kan endre skrifttype, størrelse, flytte dem rundt og kopiere dem hvis du vil. Skrifttypene.
Svømming på Rjukanbadet resten av dagen
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er vanlige tekstbokser. Du kan endre skrifttype, størrelse, flytte dem rundt og kopiere dem hvis du vil. Skrifttypene.
Cognita forenkler den digitale hverdagen og bidrar til mestring for personer med kognitiv svikt og språkvansker.
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Utskrift av presentasjonen:

Vi vil bidra til at alle har samme mulighet til å delta. Sverre Andreas Holbye – Product Manager Spesialpedagog / Synspedagog / Informasjonsviter / Over 15 års erfaring fra formidling og tilrettelegging av IKT-løsninger for mennesker med nedsatt funksjonsevne - i skole og arbeidsliv. Lingit utvikler Norges eneste spesialiserte IKT-hjelpemidler for mennesker med lese- og skrivevansker: Lingdys, Lingright, Textpilot, Lingpilot (Mac)

Kompensatoriske hjelpemidler Hjelpemidler har som formål å kompensere for manglende funksjonsnivå. Nytten av kompensatoriske hjelpemidler er ikke avgrenset til bestemte fag eller til tidsrom. De brukes i alle fag og man slutter «aldri». Læremidler har som formål å oppøve en ferdighet. Nytten av læremidler er avgrenset til domene og tid (Psykologi grunnfag)

Hva er vanskelig når man har lese- og skrivevansker? Viktige årsakskomponenter er «en svikt i det fonetiske system» (Høyen) og redusert arbeidsminne (Helland). For mange er det også forbundet med problemer i visuell persepsjon. Uselvstendighet «Alltid må jeg be mamma eller pappa om hjelp når jeg skal lese» Følelsen av å være dum og utilstrekkelig «Alle andre kan jo dette, bare ikke meg!» Bruker mer tid og krefter enn medelever på de samme oppgavene «Når de andre er ferdig og kan gjøre det de liker, mens jeg fortsatt sitter her og har masse igjen. Det er helt jævlig, jeg gråter mye» Manglende mestringsfølelse skaper demotivasjon til læring

Hvilke verktøy inneholder Lingits hjelpemidler? Opplesingsverktøy med talesynteser Stavekontroll spesielt utviklet for å håndtere dyslektikeres vansker. Ordprediksjon Talende ordbøker På Bokmål, nynorsk, engelsk, tysk, spansk og fransk.

Talesyntese og opplesingsverktøy Funksjonaliteten kompenserer direkte for nedsatt funksjonsnivå både i forhold til å lese og skrive. Lesing: Verktøyet brukes for å lese opp digital tekst på nettsider, dokumenter, PDF osv. Skriving: Opplesingsverktøyet kan også brukes som kompensatorisk funksjon ved skriving av tekst. Brukeren får da opplest bokstaver (bokstavnavn + bokstavlyd), ord og/eller setninger etter hvert som de skrives og gir eleven auditiv tilbakemelding undervegs i skrivingen.

Spesialisert «dysleksistavekontroll» Lingdys sin stavekontroll er spesielt utviklet for bruk av dyslektikere. Eksempler på typiske «dyslektiske feiltyper» som Lingdys håndterer er (listen er ikke uttømmende): Visuelle forvekslinger (p  b  d osv.), Talenær skrivemåte (baisykkel  bicycle, Æ  Jeg, Dokkar  Dere), Samskriving og Særskriving. Foreslå ukjente ord med korrekt stavemåte (tvilinbabyer  tvillingbabyer) Funksjonaliteten er nødvendig og hensiktsmessig for at dyslektikere etter alle praktiske formål skal kunne delta og gjennomføre et utdanningsløp, herunder å avlegge eksamen.

Det finnes ulike behov for stavekontroll Dyslektikere har andre behov med hensyn til stavekontroll De færreste uten lese- og skrivevansker ville finne på å skrive f.eks. jei jestn Word 2011: jestn -> jest, jesten, jests, festn, jestene Lingdys: jestn -> gjesten, gjestene, jesten Ikke nødvendigvis et mål at MS Word skal foreslå det samme som Lingdys "Vanlige" skribenter har sine behov, dyslektikerne har helt andre behov

Ordprediksjon Ordprediksjon foreslår ord mens brukeren skriver. Forslagene er basert på det brukeren holder på å skrive / det brukeren har skrevet (prediksjon av neste ord) Funksjonen hjelper brukeren med å finne det rette ordet. Talesyntese kan også brukes for å lese opp forslag.. Dette gjør det mulig for at de som har det største vanskene skal kunne finne og velge de riktige forslagene. Funksjonen kompenserer for nedsatt skrivefunksjon ved å gi hjelp til å finne de riktige ordene. Spesielt nyttig for lange / kompliserte ord. Funksjonen kompenserer for svekket arbeidsminne ved å spille på hjernens kognitive funksjoner for gjenkjenning av ord fremfor å måtte benytte den langt mer minnekrevende metoden «gjenkalling».

Talende ordbøker Det spesielle med ordbøkene i våre produkter, i motsetning til standardiserte digitale ordbøker på massemarkedet er: Oppslag i ordbøkene er knyttet til forslagene fra stavekontroll og ordprediksjon. På denne måten kan bruker søke etter ord i ordboken selv om brukeren på grunn av sin diagnose ikke klarer å skrive oppslagsordet riktig. Oppslag er fokusert på brukseksempler fremfor grammatikalsk informasjon Brukeren kan få opplest begrepsforklaringer ved hjelp av syntetisk tale

Pedagogiske konsekvenser av kompenserende hjelpemidler Kan jobbe selvstendig med oppgaver og på eksamen. Slipper å føle meg dum fordi andre kan gjøre noe jeg ikke kunne. Sparer tid og krefter. Tiden kan jeg bruke på å delta sammen med andre i sosiale aktiviteter. Kan gjennomføre studier man kanskje ellers ikke ville tatt i det hele tatt…….til normert tid. Kan fokusere energien på å forstå fagstoffet, det som skal læres og det jeg vil formidle.

Den Pedagogiske Konsekvensen Kompensering skaper grunnlag for mestring. Mestringsfølelse gir motivasjon for læring

Slutt