1 Kap 17: (Finnes ikke) Kortfattet gjennomgang av konklusjoner i forelesningene Kommentarer til karakterskalaen AML og lovdata.no Kommentarer til eksamensoppgaver.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Fagoppgave Justert formulering
Fra prøving og feiling til
Fra prøving og feiling til
Dag Dag 10:30 Velkommen til samlingen Mette H. og Jostein Soland
Mestring og forebygging av depresjon
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Oppgaveløsning Metode og tilnærming.
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Vurdering av statistiske analysemetoder brukt i Læringslabens undersøkelser i videregående skole i Rogaland.
Teknologi og forskningslære
PSY-1002, H05 Metode, anvendelse og behaviorisme Kap. 11, 10 og 9
Blooms taksonomi for kunnskap
1 Kap 16: Fremtidens arbeid s Flere strategiske analyser tyder på at hyppige forandringer i arbeidslivet vil bli det mest markerte kjennetegn.
Kap 14: Orgnisasjonsstruktur, endring og utvikling s
Studiekvalitetsdagen 29. september 2011
Lynkurs i SWOT-analyse Roald Bjørklund, Psykologisk Institutt
Konfliktårsaker (Furnham)
Konflikthåndtering i norsk arbeidsliv Eksamensrelatert stoff
Prosjektskisse Status så langt…. November 2011
Hovedtyper av ledelsesteorier:
Den autentiske læringsdialogen
Kvalitativ metode i markedsforskning
Pedagogisk utviklingsarbeid
Kompetanseutvikling Seminar Bjørnefjorden 09. febr Av
Human Factors i boring og brønn
Utforskeren.
SWOT-analyse.
Ulikheter og variasjoner
Kvalitative og kvantitative metoder
Kap 17: (Finnes ikke) Kortfattet gjennomgang av konklusjoner i forelesningene Kommentarer til karakterskalaen AML og lovdata.no Kommentarer til eksamensoppgaver.
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Motivasjon I Yrkesveiledningsprosessen
Beskrivelse av gjennomføringsprosessen
«Lese og løse oppgaver»
Problemstillinger og metodebruk i utvalgt masteroppgave
Testing, måling og forskningsdesign.
Samling 4, Klasse 19Tromsø januar 2015
Farmasøytisk institutt 2005 Velkommen til profesjonsstudiet i farmasi Instituttdirektør Karen Marie Ulshagen ønsker velkommen Presentasjon av avdelingslederne.
Bachelorprogrammet i offentlig administrasjon og ledelse OADM 3090 AVSLUTNINGSEMNE Faglig opplegg våren 2007 Læringsmål: - Trening i problemløsning gjennom.
Læringsmål for PECOS Prosessen og innholdet Anne Julie Semb Programleder PECOS.
Lederutvikling hos USIT
Masterskolen 2015: Introduksjon
Seleksjonsprosessen Kap 4
Konflikter Kartlegging Konflikttyper Håndteringer.
Noen råd til essayskrivingen. formalia 1)Essayet skal ha hode, kropp og hale 2)Kort og informativ tittel 3)Alle sitater skal ha referanser til forfatter,
PSY2405: Kap. 9 Læring og trening på arbeidsplassen
1 Kap 17: (Finnes ikke) Kortfattet gjennomgang av konklusjoner i forelesningene Kommentarer til karakterskalaen AML og lovdata.no Kommentarer til eksamensoppgaver.
Hovedoppgaveforberedende seminar
Studentevaluering av undervisning Gunnar Handal Seminar om kvalitetsvurdering UiO,
PSY (Videregående modeller i arbeids- og organisasjonspsykologi)
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Konflikthåndtering i norsk arbeidsliv
STRATEGIPROFILEN VED NHH
PSY2405: Innføring i arbeidspsykologi
Psykososial intervensjon Bruk av psykoedukativ metode i pårørendegrupper innen demensomsorgen Aud Johannessen Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens.
SØF-rapport nr. 03/13 Karakterbruk og kvalitet i høyere utdanning av Bjarne Strøm Torberg Falch Trude Gunnes Marianne Haraldsvik SØF-prosjekt nr. 2150:
Kvalitative og kvantitative metoder
Utkast til eksamensoppgaver PSY 2404 – Vår 2005 versjon
Case og empiri <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
Problemstillinger og metodebruk i utvalgt masteroppgave
Utkast til eksamensoppgaver PSY 2401 – Vår 2006, versjon
Følgeevaluering av Innherred Samkommune
(Selskapsnavn) SWOT-analyse
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
PSY2405: Kap.2: Arbeidspsykologiens historie
Seleksjonsprosessen Kap 4
Seleksjonsprosessen Kap 4
Utskrift av presentasjonen:

1 Kap 17: (Finnes ikke) Kortfattet gjennomgang av konklusjoner i forelesningene Kommentarer til karakterskalaen AML og lovdata.no Kommentarer til eksamensoppgaver og eksamen

2 Oppsummering Kap. 1- Introduksjon Arbeidspsykologi favner et vidt spekter av aktiviteter Individ-miljø debatten er fremdeles sentral i arbeidspsykologien Årsakssammenheng mellom arbeidstaker og arbeidsmiljø er komplisert Arbeidspsykologien benytter et bredt utvalg av metoder

3 Oppsummering Kap. 2 Historie Aktuell oppgave til kap. 2 er knyttet til de store tenkeres perspektiv: Weber, Fayol og Taylor. Arbeidspsykologiens historie kan beskrives i forhold til flere perspektiver. De fleste av dagens tema i praktisk arbeidspsykologi har gjennomgått markerte endringen i arbeidspsykologiens historie.

4 Oppsummering Kap. 4 Personlighet Det er flere tilnærminger til personlighet og individuelle forskjeller på arbeidsplassen Det er flere metoder for studie av personlighet Det er flere trekkteorier innen personlighetspsykologien Type A atferdsmønster og ”hardhausen” er eksempler på studerte personlighetstyper

5 Oppsummering Kap. 6 Motivasjon Arbeidsmotivasjon skaper medvirkning hos arbeidstakeren Forholdet mellom motivasjon og personlighet varierer med synet på hva personlighet er Det er mange motivasjonsteorier. Konsentrer dere om 3 – 4 stykker. Det er utviklet mange programmer for å bedre motivasjonen? Motivasjon kan måles med forskjellige metoder, som intervjuer, observasjoner og spørreskjema?

6 Oppsummering Kap. 7 Stress Stress kan defineres med vekt på situasjon, atferd eller som en transaksjon mellom situasjon (krav) og egenskaper ved individet. Krav-kontroll teorien til Karasek & Theorell predikerer at noen yrker gir større helseskader enn andre. Selye utviklet en stressmodell kalt det generelle adaptasjonssyndromet. Stress kan ha mange årsaker og kan gi både somatiske, følelsesmessige og atferdsmessige symptomer

7 Oppsummering Kap. 9 Læring Trening og læring på arbeidsplassen har alltid vært sentralt tema. Det legges stadig mer vekt på et lærende arbeidsmiljø, dette er sentralt i arbeidsmiljøloven. Læring i arbeidslivet krever grundige analyser både av arbeidsplass, de ansatte og av organisasjonen. Det arbeides kontinuerlig med å tilpasse læringsprinsippene til moderne organisasjoner hvor målsettingen er å ”forvalte den humane kapital” best mulig.

8 Oppsummering Kap. 11 Beslutninger Beslutnings-taking er en hyppig og nødvendig aktivitet i arbeidslivet Det er flere modeller som angir hvordan beslutninger ikke bør tas (proskriptive) og hvordan de bør tas (preskriptive) Det er mange forhold som fører til uheldige beslutningssystemer i en organisasjon Det er angitt flere teknikker for å stimulere til gode beslutninger i en organisasjon/arbeidsplass

9 Oppsummering – kap 16 Fremtidens arbeidspsykologi Organisasjoner er allerede inne i raske omstillingsprosesser Disse drives frem av elektronisk kommunikasjon og informasjonsteknologi. Globalisering av økonomi, endringer av arbeidskraft og av markedskrefter driver frem endringsprosesser. Noen endringsprosesser kan forutsees og planlegges, mens andre inntrer plutselig uten at vi er i stand til å forutse disse. I Vesten er det tiltagende oppmerksomhet knyttet til livskvalitet i arbeidet Fremtidsutsiktene som ble skissert for 25 år tilbake var rimelig presise. Det er tiltagende etterspørsel etter arbeidspsykologer, og det er økt oppmerksomhet om å knytte tettere bruer mellom akademisk forskning og anvendte problemstillinger i moderne arbeidsliv Tiltagende oppmerksomhet driver frem stadig nye lærebøker.

10 Karakterskalaen AFremragende prestasjon som klart utmerker seg. Kandidaten viser svært god vurderingsevne og stor grad av selvstendighet. BMeget god prestasjon. Kandidaten viser meget god vurderingsevne og selvstendighet. CJevnt god prestasjon som er tilfredsstillende på de fleste områder. Kandidaten viser god vurderingsevne og selvstendighet på de viktigste områdene. DEn akseptabel prestasjon med noen vesentlige mangler. Kandidaten viser en viss grad av vurderingsevne og selvstendighet. E Prestasjonen tilfredsstiller minimumskravene, men heller ikke mer. Kandidaten viser liten vurderingsevne og selvstendighet. FPrestasjon som ikke tilfredsstiller de faglige minimumskravene. Kandidaten viser både manglende vurderingsevne og selvstendighet.

11 Arbeidsmiljøloven Her er referansen på lovdata.no html

12 Utkast til eksamensoppgaver PSY 2405 V-2010 Diskuter stress på arbeidsplassen. (Diskuter sammenheng mellom stress og helse på arbeidsplassen.) Diskuter forhold knyttet til trening og læring på arbeidsplassen. Diskuter forhold som må ivaretas i forbindelse med læring for en organisasjon som er under omorganisering. Diskuter tema knyttet til beslutningstaking i arbeidslivet. Diskuter utfordringer som arbeidspsykologien i dag står over for.

13 Utkast til eksamensoppgaver PSY 2405 V-2010 Beskriv noen metoder som benyttes i arbeidspsykologien og diskuter fordeler og ulemper ved disse. Nevn noen perspektiver som kan anvendes for å beskrive arbeidspsykologiens historie. Ta utgangspunkt i ”de store tenkeres perspektiv” og beskriv hovedtrekkene i disse tenkernes teorier. Diskuter likheter og forskjeller i perspektivene. Diskuter metoder som benyttes for å teste personlighet i arbeidspsykologien. Diskuter noen personlighetsteorier som anvendes i arbeidspsykologien. Diskuter teorier knyttet til arbeidsmotivasjon.

14 Eksamen Tid: 23. april kl. 09:00 (3 timer). Sted:Lesesal A Eilert Sundts hus, A-blokka

15 Strategisk planlegging med SWOT- teknikk (side 113 & 687) AnalysemodellTidsdimensjon Her og nåFremtid Vur- dering PositiveHva fungerer bra – styrker Strengths Hva er mulighetene Opportunities NegativeHva kan forbedres – svakhet Weakness Hva er hindringene Threats

16 Avansert innholdsanalyse av samtalen/intervjuet IGLO –analysen I = Individperspektiv G = Gruppeperspektiv L = Ledelsesperspektiv O = Organisasjonsperspektiv

Kombinasjon SWOT – IGLO analyse Teori/ Modell/ Eksperiment Strength Styrke Weakness Svakhet Opportunities Muligheter Threats Trusler Individ Gruppe Ledelse Organisasjon 17

Kombinasjon SWOT – IGLO analyse Maslows behovshierarki Strength Styrke Weakness Svakhet Opportunities Muligheter Threats Trusler Individ Gruppe Ledelse Organisasjon 18