Lokalpolitisk handlingsrom Strategikonferansen februar 2010 Gunda Johansen, Hovedstyret KS.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
Advertisements

Evaluering – KS arbeid for fylkeskommunene Sigrun Vågeng, fylkesordførernes sommermøte, Kristiansand 8-9 august 2011.
Eierskapskontroll NKRFs kontrollutvalgskonferanse 2009
Nordisk tilsynskonferanse
Folkevalgtopplæring for utvalgene 24. mars 2009 UMB Christian H. Holm.
Det kommunale og det statlige barnevern
Styrevervregisteret FFF Bodø 26. mai 2010 Linda K. Storjord Formannskapssekretær.
Advokat Øyvind Renslo, KS
SYNSPUNKTER FRA KS. ADMK KS’ utgangspunkt i hjemfallsaken Den kommunale og fylkeskommunale vannkraftproduksjonen er bygget ut og betalt av kommunene,
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Pressekonferanse 24. august Lokalpolitikerne er tilliten verdig.
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Skolen – en kommunal virksomhet
Eierskap og Eierstyring.
Samhandlingsreformen i et kommunalt perspektiv
KomRev Trøndelag IKS juli 141 Ansvar for intern kontroll Kommuneloven § 23 pkt. 2, 2. setning: Administrasjonssjefen skal sørge for at administrasjonen.
KS Folkevalgtprogram Thomas Scheen, rådgiver KS.
Christian Grorud
Statsråden 1 Sem - erklæringen Samarbeidsregjeringen vil arbeide for at avgjørelser skal fattes så nær dem det angår som mulig. Det lokale selvstyret skal.
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Sandnes, 1. desember 2010 Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
Standardisering av IT-virksomheten. Bakgrunn Lokal – sentral, arbeidsgruppe under IHR IT Kartlegging høsten 2011 Diskusjonsnotat februar 2012 Høringsnotat.
Visjoner om det fremtidig Kommune-Norge Administrerende direktør Sigrun Vågeng.
KONTROLLUTVALGETS ROLLE OG OPPGAVER
Å lede i det skapende spenningsfeltet - KS’ policy for god ledelse
Personalsamarbeid Psykososialt arbeidsmiljø
Lokaldemokratisk handlingsrom Strategikonferansen 2010 Inge Johansen, rådgiver, KS Nord-Norge.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
1 Statssekretær Roger Iversen, Kommunal- og regionaldepartementet Utfordringer i offentlig sektor.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Hensyn og verdier bak utformingen av statlig tilsyn med kommunesektoren: Rettssikkerhet for enkeltmennesket Bærekraftig.
Hvordan kan stat og kommune være brobyggere mellom offentlig sektor og innbyggerne? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Servicekonferansen 2003.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Statlig tilsyn med kommunesektoren Samordning Bakgrunn: NOU 2004 nr 17 – Aaslandutvalget Ot.prp nr. 97 (2005 – 2006) Kapittel.
Juridiske aspekter ved anbefalinger Hege Johansen.
Statsråden Pressekonferanse 14. mai Fra ord til handling Styrket lokaldemokrati og økt kommunal handlefrihet Pressekonferanse 14. mai 2004 Kommunal-
Faste møter mellom regjeringen og KS 2010 Hva har skjedd?
Helseforetakene og kommunalt selvstyre i skjønn forening
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Oppgavemeldingen Kommunal- og forvaltningskomitéen 14. april 2015 Gunn Marit Helgesen, styreleder KS Tore O. Sandvik, leder fylkesordførerkollegiet.
Forvaltningsreformen Hva mener KS?. DISPOSISJON Meningsdokumenter fra KS Komitéinnstillingen i lys av vedtak i KS Inndelingsspørsmålet.
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
1 Stjørdal 8. september Seniorrådgiver Inga Gjerdalen Statlig styring av kommunesektoren.
Politisk ledelse og rollen som folkevalgt FNs internasjonale migrasjonsdag Dag-Henrik Sandbakken, fagsjef KS.
Kontaktutvalget Arbeidsgruppe regionreform Knut Sletta, 5. juni 2015.
Møte i Østlandssamarbeidet Siri Halsan, KS utdanning.
Vedtak fra KS Hovedstyre om oppgaveoverføring til kommunene sier bl.a. På barnevernsområdet bør statlige hjemmebaserte hjelpetiltak og fosterhjem.
Forventninger til kommunal planstrategi Tim Christian Moseng Dato Sortland Skulpturlandskap Nordland – Meløy Foto: Aina Sprauten.
Det kommunale og fylkeskommunale risikobildet
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Et prosjekt finansiert av KS for Bergen bystyre
Dosent Ingun Sletnes Administrasjonen i formannskapsformen Åremålsansettelser og partssammensatt utvalg. Lovpålagte stillinger i særlov 19. januar 2017.
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 6
Dosent Ingun Sletnes Administrasjonen i formannskapsformen Åremålsansettelser og partssammensatt utvalg. Lovpålagte stillinger i særlov 22. januar 2016.
Statlig styring av kommunesektoren via rettigheter/minstestandarder/pålegg er for omfattende, (%) (n=88)
Egenkontrollen (Internt tilsyn og kontroll og revisjon) 7. mars 2018
Dosent Ingun Sletnes Egenkontrollen (Internt tilsyn og kontroll og revisjon) 22. februar og 4. mars 2016.
Dosent Ingun Sletnes Juss i kommunen 16. januar
Dosent Ingun Sletnes Egenkontrollen (Internt tilsyn og kontroll og revisjon) 21. februar 2017.
Arbeidsgruppe om egenkontroll
Dosent Ingun Sletnes Juss i kommunen 10. januar
Dosent Ingun Sletnes Administrasjonen i formannskapsformen Åremålsansettelser og partssammensatt utvalg. Lovpålagte stillinger i særlov 24. januar 2018.
Etikk i kommunesektoren 21. februar 2017
Etikk i kommunesektoren 7. mars 2018
Utskrift av presentasjonen:

Lokalpolitisk handlingsrom Strategikonferansen februar 2010 Gunda Johansen, Hovedstyret KS

KS vil verne om det lokale selvstyret Respekt mellom forvaltningsnivåene Rammestyring Nærhetsprinsippet Skjønn

Kommunal kvalitetsutvikling Økt brukertilfredshet Økonomisk kontroll God effektivitet Nødvendig prioriteringer av ressurser

Kommunal egenkontroll Kontrollsystemer – lovpålagte øker Rapporteringsbehovet øker: –Kommunalt –Statlig Kommunestyret er ansvarlig

Statlig styring Intensjoner ved nyere lovgivning: –Rammestyring og –Rettighetsfesting Behovet for statlig kontroll med kommunesektoren tiltar, men hva skal det brukes til?

Hvem skal refse det kommunale skjønn?

Kommunesektorens skjønn og handlingsrom Kommunen er en selvstendig myndighet og har et selvstendig ansvar for sin virksomhet. Et selvstendig forvaltningsnivå Staten har ikke generell instruksmyndighet overfor kommunen, men må derfor i utgangspunktet styre gjennom lovgivning, budsjettvedtak og dialog Skal staten baste og binde kommunene gjennom tilsyn ?

Er egenkontroll et alternativ til statlig tilsyn på enkelte områder? 85 anbefalinger for å styrke kontrollutvalget, revisjonen og den administrative internkontrollen i kommuner og fylkeskommuner fra en bredt sammensatt arbeidsgruppe 2009

KS posisjon Dersom kommunene/fylkene blir gode på og styrker egenkontrollen, vil behovet for statlige tilsyn bli mindre. KS vil vurdere tiltakene og se hvilke som er aktuelle å følge opp. Disse vil bli tatt med i opplæringen av kommuneledelsen, de folkevalgte i kommunestyrer/fylkesting og kontrollutvalgene. KS vil bruke det som er relevant i rapporten når KS skal utarbeide nye opplæringsprogrammer for de folkevalgte.

Stortingsmelding nr. 7 ( ) – gjennomgang av særlovshjemler Alle særlovshjemler for statlig tilsyn foreslått opprettholde og nye foreslått Kun tilsyn av lovligheten av kommunens virksomhet – ikke tilsyn med det frie skjønn. Tilsynet ikke prøve kommunens lovanvendelse i større grad enn hva domstolene prøver kommunene Skille mellom tilsyn og veiledning

Det lokalpolitiske mulighetsrommet…… Lov Forskrifter Avtaleverk Rundskriv Administrative reglementer/vedtak Enhetsleders fullmakter Mine muligheter som lokalpolitiker

Det lokalpolitiske mulighetsrommet…… Lov Forskrifter Avtaleverk Reglementer Administrative reglementer/vedtak Enhetsleders fullmakter Mine muligheter som lokalpolitiker

Samfunnsutvikling Utnytte og utvikle handlingsrommet: Lokalsamfunnsutvikling Næringsutvikling Klima og energi Kultur Frivillighet I dialog med innbyggerne - Ikke staten, men kreativiteten som setter grensene