Industri og miljø SGO 2300 Bjørnar Sæther. Industrivekst og forurensing Sterk vekst i industriproduksjonen 1950 - 1970 i Norge og internasjonalt Generelt.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Sjur Kasa, TIK-Senter for Teknologi, Innovasjon og Kultur/CICERO
Advertisements

Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
Kommersialisering CO2 lagring Kommersialisering CO 2 lagring.
Industrialisering og internasjonal handel (Del 2)
Husleie nivå  Husleien opp med ca 100% på 10 år.  Inntektene har hatt en lavere utvikling.  Det begynner å bli ”normalt” med over 40% bo.
Styrearbeid i Norwegian
Innovative offentlige anskaffelser
Morten Fossum, Trondheim Energi Fjernvarme AS
FACULTY OF LAW, UNIVERSITY OF OSLO EØS og det politiske handlingsrom til å drive tjenesteyting med egne offentlige ansatte Sørmarka 13. januar 2011 Hans.
Norge - en økonomisk stormakt med energi og kapital
NABin fagmøte 2005 Hvordan velge riktig bindemiddel? Oslo 11. oktober 2005.
1 Regjeringens næringspolitikk og dens betydning for treforedlingsindustrien Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
Tilskuddsordning for støtte til innovative anskaffelser av miljøteknologi i Framtidens byer for 2013.
Corporate social responsibility - moteord eller realitet? •CSR; hva er det? •CSR i DNV –DNVs egen CSR-satsning –CSR tjenesteutvikling •NRF og DNV –Felles.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Veksten i høyere utdanning. Styrt av arbeidslivets behov eller individenes preferanser?
Bosetting Nina Gran.
Teknologi og samfunn Felles Næringsutviklingsprosjekt i Melhus, Klæbu og Midtre Gauldal - samhandling med FoU – miljø Sverre Konrad Nilsen.
Sivilsamfunnet Innhold: Sivilsamfunnet- definisjoner
Befolknings- og næringsutvikling i norske regioner
Befolknings- og næringsutvikling i norske regioner
Europeiske selskapers tilpasning til EUs klimapolitikk Jon Birger Skjærseth CREE-CICEP 2012.
Miljøpraksis i industrielle nettverk Hege M. Knutsen Sgo 2300.
NORSK EKSPORTBAROMETER Nasjonal konkurranseevne: mer enn kroner og øre! Foredrag av Carl Arthur Solberg Handelshøyskolen BI Trondheim 6. Februar 2003 SINTEF’s.
KS Konsultasjoner HVORFOR NY BOSETTINGSMODELL :Vanskelig å få kommuneplasser ÅRSAK: -Regjeringen: kommunene var uvillige. Stort.meld nr 17.
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
Miljønytten ved fjernvarmesystemene i Trondheim
Kartlegging av byggavfall i Nord - Norge. 2 NESO som bransjeaktør -Jack Johnsen, kompetanseleder i NESO -NESO Bransjeorganisasjon for NordNorske byggentreprenører.
SFTs syn på kompetanse, moral og standard hos aktørene i farlig avfallsbransjen. Harald Sørby seksjonssjef.
Grønn innovasjon og grønne arbeidsplasser i Oslo
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Anvendt økonomi Vår forskning handler om å utvikle et bedre grunnlag for rasjonelle beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning. Det dreier seg.
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Åpning på arealsamlingen for Fylkesmennenes Landbruksavdelinger 21.september 2004 Adm. direktør.
Treforedlingsindustri og miljø Bjørnar Sæther SGO 2300.
HAR OG KAN«DIALOGEN» HA BETYDNING FOR LOKAL OG REGIONAL NÆRINGSUTVIKLING? torsdag 30. oktober 2014 Bjørn F. Nordmo Daglig leder.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Klimapolitikk og teknologisk utvikling.
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Økologisk modernisering
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Miljøfyrtårnsertifisering Å være et Miljøfyrtårn gir økonomisk gevinst og positiv markedseffekt.
Presentasjon 2008 Livskraftige kommuner – modell for samarbeid med andre land Gunnbjørg Nåvik Møte i KS’ internasjonalt nettverk september 2009.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
FNS og miljø Hege Merete Knutsen sgo Hege M. Knutsen, UiO, sgo 2300 Innhold Begrepsavklaring: FNS, EAC, miljøteknologi Teoretiske argumenter for.
els-fredrikstad En moderne industripolitikk for innovasjon og konkurranseevne Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen Sunndal 3. desember.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Foretak Bjørnar Sæther SGO 4601 V-07. Struktur på forelesningen Hva er foretak? Foretak i økonomisk geografi Dimensjoner ved foretak Foretak og territorier.
Framtidige geografier – økonomisk globalisering - miljø
Miljøsatsningen i Ahlsell Norge Ambisjon og prioritering.
Klima- og miljøutfordringer Miljøvernsjef Jane Nilsen Aalhus.
TISA OG TTIP FARVEL TIL DET ORGANISERTE ARBEIDESLIVET ?
ÅrBegivenheterBakgrunn Avtaleregulering av forholdet mellom partene Gjensidig forståelse mellom partene og de nasjonale politiske myndigheter.
Foto: Jo Michael Sosialt enterprenørskap og næringslivet Erik Lundeby, NHO.
Lena Ringsbu Stokke Rådgiver med ansvar for kommunal sektor Stiftelsen Miljøfyrtårn
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
Markedsoppdatering, renter og valuta 29. april 2010 SR-Markets Bjørn Sivertsen.
Klimakvotene spres! Overblikk og bakgrunn Jørgen Wettestad
Oljeskatten i en klimatrygg fremtid
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Erfaringer fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
[Firmanavn] Forretningsplan.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
[Firmanavn] Forretningsplan.
VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI
Miljøstrategiprosjekt Telemark 2017 «Telemarkindustriens posisjon i det grønne skiftet» Status Steinar Kvisle og Grant Gundersen Periti AS.
«En selvstendig og nyskapende kommunesektor»
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken
Utskrift av presentasjonen:

Industri og miljø SGO 2300 Bjørnar Sæther

Industrivekst og forurensing Sterk vekst i industriproduksjonen i Norge og internasjonalt Generelt ingen form for miljøtiltak, verken frivillig eller fra myndighetene Industrien var ansett som grunnlaget for velstandsøkingen og var ikke gjenstand for kritikk

Lokalt store problemer i Norge, særlig ved Årdal og Sunndal verk i Årdal, med skogdød pga. fluorutslipp Store helserisikoer for ansatte og beboere særlig ved Hydro på Herøya Industrien benektet i mange tilfelle for at utslippene var farlige og nektet offentligheten innsyn, bla. på Herøya Betydelige utslipp fra treforedlingsindustri, sildeoljefabrikker, kjemisk industri m.m

På begynnelsen av 1960-tallet ble det startet utredning av en lov mot forurensing Industrien hadde en sentral plass i forarbeidet til loven I tråd med den blandingsøkonomiske modellen har det i alle år siden vært en tett dialog mellom myndigheter og industri vedrørende nye miljøtiltak I forbindelse med den første rinden med pålegg om forbedringer i industrien i 1974 ble det gitt økonomiske tilskudd

Industriens strategi på 1970-tallet Så på miljøproblemer som det offentliges ansvar, noe som innebar at: –Myndighetene var forventet å definere problemene –Myndighetene var forventet å spesifisere løsninger –Myndighetene var forventet å finansiere løsningene

Industrien viste liten vilje til å gjennomføre tiltak som kostet Industrien bygde ikke opp kompetanse på miljøproblemer

Erkjenner ansvar fra om lag 1990 Utover på 1980-tallet forstod en del industriledere at en i lengden ikke kunne stå imot presset fra omverdenen Erkjennelse av at miljøproblemene var industriens ansvar Søkte dialog med myndighetene om å redusere problemene

Miljøteknologisk utvikling Renseanlegg (End of pipe) var dominerende løsning til omlag 1990 Prosessintegrerte løsninger i form av renere teknologi ble deretter forsøkt innført –Innebærer at problemene løses ved kilden i form av for eksempel lavere vannforbruk –Forurensing defineres som et ledelses og organisasjonsproblem

Teknologi - politikk Utvikling av mer miljøvennlig teknologi vil i mange tilfelle påskyndes om miljøpolitikken stimulerer slik utvikling For å stimulere er følgende viktig: Langsiktig politikk Målsettinger som er høye, men realistiske Kombinasjon av virkemidler Dialog med industrien

Problemeier - problemløser Den forurensende bedriften er problemeier Bedriften som leverer miljøteknologiske løsninger er problemløser Problemløseren vil ofte ønske seg strengere offentlig regulering, det gir økt etterspørsel Problemløseren vil ofte motsette seg strengere regulering

Livsløpsperspektiv Utover på 1990-tallet utvikles det metoder for å kartlegge produkters miljøbelastning fra ”vugge til grav” –Inkluderer miljøbelastning knyttet til uttak av råvarer, transport, bearbeiding, forbruk og avfall –Slike metoder poengterer viktigheten av å vurdere miljøforhold ved utvikling av nye produkter

Endringer i miljøpolitikk I løpet av 1990-tallet en dreining fra ”command and control” og til bruk av frivillige avtaler –Avtaler mellom myndigheter og bedrifter om frivillig å redusere utslipp og avfallsmengder –Tilskudd til utvikling av miljøvennlig teknologi

Økt betydning for miljø- bevegelsen Miljøbevegelsen arbeidet tidligere i forhold til myndighetene for å få strengere reguleringer Etter hvert begynte miljøbevegelsen å rette oppmerksomheten mot industriens kunder Påvirket kundene slik at de krevde miljøtiltak hos sine leverandører

Andre aktører De seinere åra har en sett tegn til at andre aktører har vist gryende interesse for industriens miljøproblemer: Forsikringsselskaper Fondsforvaltere Banker Den internasjonale standardiseringsorganisasjon Forbrukerorganisasjoner

Corporate social responsibility Noen større internasjonale selskaper har begynt å snakke om å ta et ansvar for den lokale sosiale konteksten de opererer i De innebærer for eksempel å ta hensyn til etablert bosetting ved nye utbygginger, barnearbeid, kvinnediskriminiering, korrupsjon m.m.