Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI"— Utskrift av presentasjonen:

1 VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI
Verdana, Kapiteler, tett

2 Avfalls- og gjenvinningsbransjen er nøkkelen til det sirkulære samfunn.
- Nancy A. Strand Nancy ·       Sirkulær økonomi [overordnede betraktninger] ·       Overordnede key sucess factors: o   Behov for forutsigbart og oversiktlig marked for resirkulerte råvarer o   Behov for lønnsomhet som en forutsetning for innovasjon og investeringer o   Annet?

3 B Bransjen M Myndighetene N Næringsliv Erik:
·     Stiller krav til både myndighetene, næringsliv og bransjen 

4 Samarbeid innad i bransjen, og på tvers av verdikjeden.
Erik Samfunnet er avhengig av frakobling der vi oppnår økt velferd og økonomisk vekst, samtididig som ressursbruk og klimagassutslipp reduseres ·       Vår bransje har en nøkkelrolle som katalysator for overgang til sirkulær økonomi, viktigste katalysator er bedre samarbeid i bransjen og i verdikjeden o   Vi kan gjøre mye på egen kjøl, f.eks. benytte klimavennlig drivstoff til transport av avfall o   Vi må få til et mye tettere samarbeid internt i bransjen, på tvers av offentlig og privat sektor, som en offensiv pådriver for økt ressurseffektivitet o   Vi må samarbeid bedre med øvrig næringsliv og landbruket slik at de blir mer konkurransedyktige basert på resirkulerte råvarer – dersom vi klarer det vil dette være en kilde til langsiktig internasjonal konkurranseevne for næringslivet

5 Kravstiller, pådriver og tilrettelegger.
2 Myndighetene Kravstiller, pådriver og tilrettelegger. Andreas Myndighetene har en kritisk rolle for å virkeliggjøre den sirkulære økonomien - som kravstiller, pådriver og tilrettelegger o   Vi anbefaler at det lages en tydelig nasjonal strategi for ressurseffektivitet, som inkluderer mål for avfallsreduksjon, gjenbruk og materialgjenvinning, samt tydelige rammevilkår for aktørene. Strategien må ta utgangspunkt i EUs forslag til handlingsplan for sirkulærøkonomi, men må i tillegg til husholdningsavfall inkludere næringsavfall og biprodukter fra industriell produksjon og havbruk. o   Myndighetene har ansvar for å ikke bare vedta lover, men også se til at de følges - en åpen og lovlydig bransje er en forutsetning for et bærekraftig marked for resirkulerte råvarer o   Myndighetene må bli en aktiv pådriver for sirkulærøkonomi derfor er vi veldig glad for at regjeringen vil stille flere krav når de innhenter anbud - belønne bærekraftige næringsaktører ved å fremme sirkulærøkonomiske løsninger o   Myndighetene Sirkulærøkonomisk utvikling er avhengig av at markedskreftene fungerer. Myndighetene har en kritisk rolle for å tilrettelegge for disse markedsmekanismene. o   For å sikre et velfungerende marked med økt innovasjon og ressurseffektivitet er det viktig at myndighetene følger opp gjeldende regelverk, og påser at lovbrudd har strafferammer og sanksjoner med preventiv effekt. Det er også viktig at myndighetene bekjemper monopoler, stimulerer til konkurranse og sikrer at det er konkurranse på like vilkår, uavhengig av eierskap.

6 Design, ansvar og sporbarhet.
3 Næringsliv Design, ansvar og sporbarhet. Nancy Nancy:  ·       Fremtidens produkter må lages slik at materialene kan gjenbrukes eller gjenvinnes   o   Myndighetene må vurdere innføring av produsentansvar eller andre typer virkemidler på flere typer produkter og materialer enn i dag for å ansvarliggjøre produsentene i forhold til økodesign, materialforbruk og økt materialgjenvinning. Samtidig er det behov for å vurdere dagens ordninger, for å tilpasse disse til nye, sirkulære ambisjoner. o   For å øke etterspørselen etter resirkulerte råvarer bør vi i fellesskap utvikle flere bransjestandarder for materialproduksjon og resirkulering av råvarer o   Det bør innføres krav til børsnoterte selskap om rapportering av avfallshåndtering, for å sikre sporbarhet og kontroll av råvarestrømmer, samt å styrke ressurseffektiviteten.  ·       Det må etableres sterkere virkemidler for avfallsforebygging og økt materialgjenvinning av husholdningsavfall.

7 regjeringens ambisiøse klimamål.
Vi gleder oss over regjeringens ambisiøse klimamål. Nå tar vi sammen steget inn i en sirkulær økonomi! Nancy ·       Vi gleder oss over at regjeringen har ambisiøse klimamål – takk til bransjen for alle innspill og inviterer til videre innspill Nå tar vi steget inn i en sirkulær økonomi

8 VEIKARTET Last ned og les i dag www.avfallnorge.no
Verdana, Kapiteler, tett

9


Laste ned ppt "VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google