Hva kjennetegner en tekst? (Berge: Skolestilen som genre,1988)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Advertisements

Lesing i alle fag om leseopplæring på Stabbursmoen skole
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Skriveprosessen Fra tanke til tekst.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Oppgaveløsning Metode og tilnærming.
Tekstutvikling.
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
Skaperen, ordneren og danseren
EPISK DIKTNING inkl novelle
Roman- og novelleanalyse
SEMESTEROPPGAVEN Design og detaljer Referanser Temavalg
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Om å skrive om litterære tekster
Forskjeller på tale og skrift
Del 2: Sjangre – e-post, hjemmesider og tekstmeldinger
Bokpresentasjon Bergen
Bokpresentasjon Oslo.
Normprosjektet: utvikling av skriveoppgaver og strategier for vurdering: våren 2012 Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap, Universitetet i Oslo.
Trinn 2 Skrive mye i alle fag på fagets premisser og bruke skriving i kunnskapstilegnelsen.
12 Reflekterende lesing.
Essay er en skriftlig sjanger.
Kpt. 2 «Handling og tilstand»
Resonnerende tekst.
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Litterære virkemidler
Hvordan bruke mediene? Av Gladston.
som eksamensbesvarelse
Fortelling Novelle Roman
LNUs landskonferanse i Tromsø 20. mars 2015 Jon Smidt
Essay SGO 4001 Bjørnar Sæther. Hva forventer vi av et essay? Forventningene skiller seg ikke mye ut fra arbeider dere tidligere har levert –Redegjør klart.
Å ANALYSERE SAKPROSATEKSTER
Elevtekster Trinnforelesning A
Lesing og lesestrategier
Tekst- og sjangerteori Astrid Granly
Elevtekster LUT
Sjangerlære Husk A-bok, 8. klasse og B-bok 10. klasse.
INTRO GRAMMATIKK A1A/B
Seminar 1: EXFAC august Opplegget De første fire seminarene vil konsentreres om pensum. Her vil vi forsøke å nærme oss det teoretiske ved.
Komponenter i Saga en grunnbok pr. årstrinn en lesebok pr. årstrinn digitalbok nettside lærerveiledning digital og papir grammatikkbok 8-10.
Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller SG- design/Fotolia.
LNU: Teksttyper versus sjangere Bente Heian Utdanningsdirektoratet.
Marte Blikstad-Balas FRA SJANGERFORMALISME TIL SJANGERANARKI?
Erfaringsutveksling i plenum: Del erfaringer fra «skriving på fagets premisser»
Elevtekster – sakprosa og litt om fortellingen også… LUT
Retorikk og skriving. Begrepskart litteratur skjønnlitteratur epikklyrikkdrama sakprosa.
HISTORISK- BIOGRAFISK METODE. Mer moderat forhold mellom litteratur og historie. Også her er man opptatt av kontekst, men i form av avsender og forfatter.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Novelle - Å skrive en novelle…. Kjennetegn på novelle Forholdsvis kort fortelling Få personer og kort tidsrom I en novelle kan mye være bare antydet Bare.
A1a: Sammenheng i tekst Hva en tekstlingvistikk? Den delen av grammatikken som sier oss noe om hvordan tekster henger sammen og gir mening.
Lærebokteksten 9. April Lærebokanalyse i mappeoppgaven – mange relevante spørsmål:  Hva kjennetegner framstillingsformen? Er teksten informerende,
Saktekster Skriving i norskfaget. Kompetansemål fra læreplanen skrive ulike typer tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder gjenkjenne.
Sakprosa A1, Marit Skarbø Solem. Oversikt over forelesningen Hva er sakprosa Å skrive sakprosa Læreboka som sjanger.
En verden i endring Tentamensoppgaver vår 2017
Verktøy for å kartlegge holdninger
Å skrive noveller.
Norges Musikkhøgskole
Basis Lesing Panorama Vg3 Læreplanmål:
Kurs 9.3 s.384 Å analysere tekst Novelle
Lyrikk og poetisk språk
Gjennomgang før eksamen
Sette tekster i kulturhistorisk sammenheng Langsvarsoppgave 1 Sidemål, høsten 2018 Lenke til oppgaven:
Dybdelæring - GeoGebra B – Samarbeid
Basis Lesing Panorama Vg1 Læreplanmål:
Kapittel 5 Argumentasjon
- hensikt, sjanger og sammenheng i tekst
Hvordan vi skriver – sjanger Fokus på kapittel 3.2
SG- design/Fotolia Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller.
Utskrift av presentasjonen:

Hva kjennetegner en tekst? (Berge: Skolestilen som genre,1988) En tekst må ha en begynnelse og en slutt En tekst består av to eller flere betydningsenheter Det må være et eller annet samband mellom betydningsenhetene Teksten må ha en makrostruktur, en rød tråd, et overordna tema og formål.

Hva kjennetegner en tekst? (Skjelbred/Bjørkvold 2014) Den inngår i en kommunikasjon og har et formål Den har en mening og kan tolkes Den har en begynnelse og slutt; den har en sammenheng og den realiseres gjennom en gjenkjennelig sjanger

Sjangerbegrepet Sjangrer er først og fremst normative regler som mennesker innenfor et kulturfellesskap, som foreskriver hvordan tekster skal utformes i ulike situasjoner. Sjangrene gir også mønstre for måter å tolke en tekst på. Sjangrene deler vi vanligvis inn i to hovedgrupper: skjønnlitterære sjangrer ( fiktiv virkelighet) og sakprosasjangrer (faktisk virkelighet).

Struktureringsprinsipp Tidsrelaterte tekster Hovedstruktureringsprinsippet er kronologi Tekster som ikke er relaterte til tid Mange ulike struktureringsprinsipp: eksempel - generalisering kontrastering årsak - virkning problem - løsning argumentasjon - konklusjon

Vanlige teksttyper i skoleskrivingen Skjebred gjennomgår disse; Fortellende tekster (kap 4) Beskrivende og reflekterende tekster (kap 5) Argumenterende og forklarende tekster (kap 6)

Fortellende tekster (kap. 4) Refererende fortellinger Egentlige fortellinger Den realistiske jeg-fortellingen Den fantastiske fortellingen/eventyret Novella

Refererende fortellinger Refererende fortellinger er kjennetegnet ved : dagligdagse hendelser kronologisk rekkefølge bed-to-bed-story flat struktur uten høydepunkt ”og så og så”-struktur

Egentlige fortellinger Egentlig fortellinger er kjennetegnet ved: et brudd, noe uvanlig stigende struktur mot ett ( eller flere høydepunkt) ”allmenngjøring”

Hvordan skal vi få elevene til å skrive egentlige fortellinger? 1. Gi oppgaver som innbyr til det 2. Gjøre elevene bevisste på kjenntegna ved denne typen fortellinger: la elevene få tegne- eller dramatiseringsoppgaver som kan få dem til å tenke over strukturen i en fortelling. gi elevene en fortelling uten åpning, midtparti eller slutt vise skrivemønstre i forbindelse med den litteraturen elevene leser

Fortellende sakprosatekster (kap. 4) Rapport Referat Reportasje

Rapport, referat, reportasje Skjelbreds inndelingskriterier ( se side 68): Fellestrekk: Strukturert etter tid ”Reportasjen er vanligvis mer omfattende, den behandler gjerne et lengre tidsintervall og flere begivenheter (…) ” Rapporten har mye til felles med referatet, men oppfattes gjerne som noe mer vurderende

Beskrivende tekster og reflekterende tekster (kap, 5) Fellestrekk: Beskrivelser og refleksjoner er gjerne konsentrert om et punkt på tidslinjen: Beskrivelser holder øyeblikket fast, eller de viser fram noe som gjentar seg, det vanlige eller alltidige. Forskjell: Beskrivende tekster er fokusert på personer, gjenstander og stemninger utenfor skriveren Reflekterende tekster har som formål å klargjøre egne tanker og erfaringer (Skjelbred: s.75)

Beskrivende tekster omtalt i «Elevens tekst» Beskrivelse Portrett Stemning

Reflekterende tekster omtalt i «Elevens tekst» Logger Oppsummeringer Planleggingsnotat Essay

Argumenterende og forklarende tekster (kap 6) I argumenterende tekster er formålet å påvirke og overbevise en mottaker Eksempel: Leserbrev I forklarende tekster er formålet å kartlegge årsaker, drivkrefter og sammenhenger Eksempel: Fagtekst Ofte felles oppbygning: Ta for seg et spørsmål, legge frem ulike argument for og mot, trekke en konklusjon Skjelbred s. 89