Personalsamarbeid Psykososialt arbeidsmiljø

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
Advertisements

Vernetjenesten i Kristiansund
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Medvirkning til utvikling Anja Kildal Gabrielsen, LO www. fellestiltak
Grunnopplæring i arbeidsmiljø. Januar/februar 2011 Innledning
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Hvordan undervise om psykososialt arbeidsmiljø?
LEDELSE KNYTTET TIL BYGGEPLASS OG EFFEKTIVITET
Identifisere og tydeliggjøre kompetanse
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
DOMMEREN KRAV OG FORVENTNINGER I TOPPFOTBALL. Ryddig og “representativ”
Barnehagepersonalets betydning i barns liv
-En artig og attraktiv skole hvor alle er unike spiller på lag VELKOMMEN Foresatte ved studiespesialisering vg 1 Byåsen videregående skole 2009/2010.
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Rolighetsmoen barnehage
Det gode arbeidsmiljø; Arbeidsmiljøloven som rettesnor
Teambygging og fasilitering
VELKOMMEN TIL VIK SKOLE
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
ERFARINGER FRA HAMAR Å kunne – ville – tørre!
Arbeidsglede! En analyse av fenomenet arbeidsglede slik det oppleves av operasjonssykepleiere. etw/sept./2007.
BARNS TRIVSEL - VOKSNES ANSVAR
Jeg er verneombud i HFK.
Læringsmiljø Bunntekst.
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
- Den gode utviklingssamtale
Overskudd Trygghet Kjærlighet Respekt Lojalitet Nærhet Latter Omsorg Anerkjennelse Begeistring Felles interesser Tid for.
ROLLEN SOM TILRETTELEGGER
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Læring gjennom arbeid, engasjement og trivsel. Dersom skolen skal fungere godt forutsettes ikke bare at elevene kjenner hverandre, men at også foreldrene.
Relasjoner – en beskyttelsesfaktor for sårbare barn og unge
Lederstil og Motivasjon.
Vedtatt mai Arbeidsgiverpolitisk plattform - AGP.
TANKENS MAKT DET UMULIGE - MULIG KFL/04
Skolens verdisyn Elevsyn Lærings- syn Foreldre-samarbeid
FAU-møte 7. januar 205 Samarbeid skole-hjem.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Cecilie Gangsø GLU EKSAMEN I PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP.
Arbeidsplan for 7. Trinn Hva vi ønsker å gjøre for elevene:
HVORDAN MØTE BARN MED EN POSITIV OG ANERKJENNENDE HOLDNING?
Liv M. Lassen og Nils Breilid
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
Personalutvalet i Bø kommune Mandag 26. april 2010.
Kjære foreldre! Foreldreinvolvering og et godt samarbeide mellom hjem og skole fører til: ”Bedre læringsutbytte, bedre selvregulering, bedre trivsel, færre.
Foto: Bjørn Erik Olsen Medarbeiderplattform. Lederplattform og medarbeiderplattform Verdigrunnlaget i Nordland fylkeskommune –Åpenhet, tillit og lojalitet.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
Foto: Bjørn Erik Olsen Bruk av medarbeider- plattform i en avdeling.
SAMSPILLMETODEN DIALOG Informasjon til foreldre Bergen 2012.
PSYKOSOSIALT ARBEIDSMILJØ Hilde Myren Bedriftslege i Statoil.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
Hvordan forebygge mobbing?
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Myndiggjorte medarbeidere i pleie- og omsorg – hvorfor og hvordan?
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
SAMSPILLMETODEN DIALOG
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Forebyggende og helsefremmende arbeid
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE
Siste året i barnehagen
Sosial kompetanse i yrkesrollen
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Tillitsvalgte og verneombud - vår rolle i omstillingsprosesser
Utskrift av presentasjonen:

Personalsamarbeid Psykososialt arbeidsmiljø Hovedmål for et godt personalsamarbeid er: samarbeid, engasjement, trivsel og utvikling, både faglig og personlig. Et godt personalsamarbeid er en grunnleggende forutsetning for å utvikle et godt samarbeid med foreldre og et godt følelsesmessig klima innad i barnehagen. Et godt personalsamarbeid er nødvendig for å kunne utnytte de menneskelige og materielle resursene på en god måte. Et godt personalarbeid er en forutsetning for å trives i jobben.

Alle i en personalgruppe har ansvar for å jobbe aktivt for et godt psykososialt arbeidsmiljø og gode samarbeidsformer - Hva bør ligge til grunne i dette ansvaret: - Å ha en åpen, ærlig og direkte kommunikasjon - Være i stand til å gi og ta imot positive og negative tilbakemeldinger - Avklare forventninger til hverandre - Ha gjensidig tillit, og ha omsorg for hverandre - La humor, glede og godt humør prege samarbeidet

- Møte hverandre med respekt - Møte hverandre med respekt. Å vise romslighet, lojalitet, fleksibilitet og toleranse ovenfor hverandre. - Se, lytte, anerkjenne og akseptere hverandre som de mennesker vi er. - Motivere hverandre til egeninnsats, egenutvikling og engasjement i barnehagens totale liv. - tilegne seg relevant kunnskap. Ha opplæring og veiledning av enkelte og personalgruppa som helhet. For eksempel gjennom utviklingssamtaler. - Ta initiativ og ansvar for utvikling og endring hos eg selv og i hele personalgruppa.

- Gi hverandre mulighet til å bidra med det de kan og få nye utfordringer. - Ha medansvar for samarbeid om planlegging, gjennomføring og vurdering – i samsvar med barnehagens intensjoner. - Ta vare på nytilsatte / vikarer på en slik måte at de føler seg velkommen, og etter hvert føler at de har noe å tilføre felles skapet.

DU HAR STOR PÅVIRKNINGSKRAFT En eneste forandring i mine tanker om meg selv vil påvirke min kommunikasjon med andre Virginia Satir

DEN GODE SIRKELEN BEGYNNER MED DEG

MORALLOVEN ”Du skal aldri betrakte mennesket bare som et middel til noe, men alltid også se på det som et mål i seg selv” Immanuel Kant, |1766

Psykososialt arbeidsmiljø Forholdene på den enkelte arbeidsplass har mye å si for læring, kreativitet og utvikling. Et godt psykososialt arbeidsmiljø fremmer samarbeid, fornyelsesevne, effektivitet, virker helsefremmende og øker trivselen

Arbeidsmiljøloven 2.1 Formålsparagrafen Arbeidsmiljølovens mål er å «sikre et arbeidsmiljø som gir arbeidstakerne full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger». I formålsparagrafen er det også pekt på at virksomhetene selv skal løse sine problemer. I § 1 nr. 3 heter det:  å gi grunnlag for at virksomhetene selv kan løse sine arbeidsmiljøproblemer i samarbeid med arbeidslivets organisasjoner og med kontroll og veiledning fra offentlig myndighet

Verneombud og arbeidsmiljøutvalg Arbeidsmiljøloven og forskrifter til loven regulerer ordningen med verneombud/ hovedverneombud og arbeidsmiljøutvalg og kravene til disse. Det er viktig at verneombudet/hovedverneombudet og arbeidsmiljøutvalget bidrar til og påser at det psykososiale arbeidsmiljøet på arbeidsplassen er godt. De har plikt til å si fra, dersom forholdene ikke er slik som arbeidsmiljøloven forutsetter.

Tiltak • medarbeidersamtaler • arbeidsmiljøsamtaler for hele personalet • verne- og helsepersonell som rådgivere • ulike kartleggingsskjema som utgangspunkt for samtale i kollegiet • dialogverktøyet SAMSPILL.