FELLESORGANISASJONEN FO Hordaland 30. oktober 2014 BARN I NAV Ved Ellen Galaasen Medlem av arbeidsutvalget og leder av seksjonen for barnevernpedagoger.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
Advertisements

RAFT Prosjekt hørsel Leif Foss, NAV Lerkendal Marianne Simensen, NAV Sør-Trøndelag.
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Hvordan hindre at utsatte barn faller utenfor helse- og utdanningssystemet Mari Trommald Forum for barnekonvensjonen /
LOV OM BARNEVERNTJENESTER - ANSVARSFORDELING
AVLASTNING Melhus
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Idéseminar vedr. «Arbeidsinkludering som fagfelt»
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Hva gjør Arbeids- og velferdsdirektoratet?
FELLESORGANISASJONEN Framtidens kompetansebehov i fagfeltet og vernepleiernes plass i dette. Yrkesfaglig konferanse for vernepleierne Trondheim
Birkenes kommune Tidlig intervensjon.
Kommunen og samhandling - utfordringer
FAMILIENS HUS Hvor: Hoff Terrasse 20 (Senter for familiebarnehager)
Psykisk helse og samhandling i Grimstad Bente Somdal
Nett-basert-individuell plan SamPro
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Vernepleiefaglig kompetansebehov
”Det koster å være kul!” ”Knapphetens tyrrani!
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
Familieråd 12 K Småbarnsdager i Gausdal
Kommunestyremøte Levanger 21. mai 2008 Jan Arve Strand NAV Partnerskap.
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
NY LOV OM HELSEPERSONELL
Joachim Bjerkvik
Evaluering av forvaltningsreformen i barnevernet
Gratulerer NSF Sør-Trøndelag 100 år Bårdshaug 23 mai 2013 Diabetessykepleier Anna Kristoffersen Frøya kommune.
Etisk kompetanse er en forutsetning for kvalitet
FRIVILLIGHETSMELDING Hedmark fylkeskommune 1. Verbalforslag årsbudsjett 2011 “Fylkestinget ber fylkesrådet utarbeide en frivillighetsmelding med fokus.
Veksthuset Molde. Veksthuset Molde Veksthuset Molde.
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Presentasjon av NTL NAV
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
PALS-komprimert Positiv atferd, støttende læringsmiljø og samhandling i skolen - kursmodellen Brandengen skole.
Utestengning - den største trusselen mot menneskers helse Russeminar – Komité for helse og sosial 22. januar 2008 Anne Loennechen Leder Strax-huset, Bergen.
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Fagforbund og profesjonsforbund
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
Utsatte barn: Kommunenes tilrettelegging for samarbeid Funn fra landsomfattende tilsyn i 2008 Regional konferanse i Stavanger 2. desember 2009 Avdelingsdirektør.
Avdeling for barn og unge/Enhet for barnehabilitering Lærings- og mestringssenteret Side 1 © Hemit - team elæring 2011 Familien og ”jungelsystemet” Hjem.
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
Psykologer i kommunene
Prosjekt barn og unge i Hedmark
Fritid med Bistand.
Regjeringens tanker om fattigdom Framfylkingens nordiske fattigdomskonferanse Kjell Erik Øie Statssekretær
Sykepleier – mer enn et yrke
NAV alene, eller sammen med andre? Hvordan kan NAV inngå som en del av et helhetlig velferdstilbud i kommunene?
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Hva ønsker Regjeringen med barnevernet – hvem gjør hva for å ivareta de unge? Innlegg på dialogkonferanse med ordførere og rådmenn i Sør-Trøndelag, Selbu.
Et kunnskapsbasert barnevern Innlegg på regional barnevernskonferanse, Hell Kjell Erik Øie Statssekretær
Hvem er de og hva trenger de? Seminar om enslige mindreårige asylsøkere, Hvalstad Asylmottak Kjell Erik Øie Statssekretær
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Side 1Navn på seminar / Familieråd En dette en arbeidsmåte som bidrar til å realisere artikkel 12 i BK?
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
NAV og vår yrkesetikk. YRKESETISK GRUNNLAGSDOKUMENT Vedtatt på kongressen i 2002 Yrkesetiske prinsipper.
Oktoberseminar på Solstrand hotell oktober 2009 Familiens Hus Familiens Hus Familiens Hus i Øygarden kommune.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
Inkluderingskompetanse og bruk av arbeidsplassen for unge med behov for ekstra oppfølging Fagseminar 23 mai 2017 Kompetansesenter for arbeidsinkludering.
SAMMEN OM BARN EN MODELL FOR TVERRFAGLIG SAMHANDLING
Organisering av tjenestene
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
NAV mulighetenes marked
Brukerutvalget 2018 Styrearbeid og roller.
Utskrift av presentasjonen:

FELLESORGANISASJONEN FO Hordaland 30. oktober 2014 BARN I NAV Ved Ellen Galaasen Medlem av arbeidsutvalget og leder av seksjonen for barnevernpedagoger - er også barn Det positive NAVet – muligheter og idèutveksling til barnas beste

Fellesorganisasjonen (FO) FO organiserer barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere. Et ledende fag- og profesjonsforbund for våre profesjoner. Arbeidet med profesjonsutvikling og profesjonspolitikk, helse- og sosialpolitikk og lønns- og arbeidsforhold henger sammen, og legger grunnlag for en velfungerende velferdsstat. Vi er medlem av LO – bolig, utdanning, arbeid Svikt og muligheter i velferdsstaten synliggjøres og velferdsstaten styrkes!

Barna i fokus!

Barnekonvensjonen 25 år - ppp Barne- perspektiv Barns perspektiv Barns stemmer

Barna i fokus? - ”De usynlige barna”? Barns livssituasjon og behov blir ikke aktivt og systematisk undersøkt ved behandling av søknader om økonomisk stønad til personer med forsørgeransvar (59 av 67 kommuner i 2013)

Barn som lever i økonomisk vanskeligstilte familier Et samfunnsansvar! Verdier - mestring, inkludering og deltakelse Strukturelle forhold – bolig, utdanning, arbeid mm Rettigheter – hvilkes interesser sikres Samfunnsmessige forhold – globalisering, media, lokalsamfunn Statsbudsjett – nok ressurser til ytelser og kompetanse

Barn som lever i økonomisk vanskeligstilte familier Vårt ansvar? Helsestasjon, Barnehage, Skole, SFO, Fritidsorganisasjoner, Barnevern, Familievern, PPT, helsetjenesten, sykehus, psykisk helsevern osv. Hva gjør de når de ser? Hva gjør NAV? Skyvedans eller capoeira? Mygg eller elefant?

Konsekvenser av: SVIKT - 1 – 1 = minimum - 3 Individnivå: Utrygghet, svekket autonomi, sosial devaluering og truet selvbilde og selvverdi For barn: i høyeste grad det samme Samfunnsnivå: svekket solidaritet? FAGLIG FORSVARLIGET =

Jakten på det positive Navet – en god jakt Mange kommuner og deres NAV arbeider systematisk gjennom sosialfaglig innsats for barn, ungdom og familier!! Ansatte på NAV-kontorene har handlingsrom til å drive kreativt, sosialfaglig arbeid Det er styrke i det lokale partnerskapet, hvor NAV- kontoret er en viktig del av lokalsamfunnet Tett oppfølging av unge Barneperspektivet tilstede i NAV

Den viktigste ressursen i velferdstjenestene DE ANSATTE - som sitter med løsningene

Barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere Sosialfaglig kompetanse som lim, som viktige relasjonelle aktører og som endringsagenter – på individ, gruppe, system og samfunnsnivå. Vi har komplementær kompetanse, som er unikt i verdenssammenheng.

Krav om internkontroll – bra for barna!

Internkontroll – en del av hverdagen! Det overordnede målet med internkontroll er å sikre at det er god kvalitet på tjenesten som gis, og at lovens krav oppfylles. Hovedhensikten med intern kontrollen er å vise tilsynsmyndigheter og andre at det IKKE gjøres feil og IKKE omvendt – at myndighetene og andre skal finne ut om det gjøres feil EN UTVIKLINGSFORSKRIFT!

Innholdet (også ift. private aktører) Beskrive organisering, hovedoppgaver og mål, inkludert forbedringsarbeid, samt ansvar, oppgaver og myndighet Sikre arbeidstakerne tilgang til kunnskap Sikre arbeidstakernes sosialfaglige kunnskaps- og ferdighetsnivå, inkludert kunnskap om internkontrollen Sikre arbeidstakernes medvirkning Dra inn erfaringer fra de det gjelder Finne ut hvor det er fare for svikt eller mangel på oppfyllelse av myndighetskrav

NAVs og de sosiale tjenestenes imperativ Utvikl Iverksett Kontroller Evaluer Forbedr slik at en kan Avdekk Rett opp Forebygg

Behov for kompetansenormer i NAV knyttet til sosialtjenestedelen? Faglig forsvarlighet – kvalitet – involvering av de det gjelder, faglig skjønn og individuelle vurderinger Sikring i bånn og på topp Kompetansesystemer (differensierte stillinger, faglige karriereveier, fast veiledning og oppfølging, krav til faglig ledelse mv.) Ulike tilstandbilder i ulike regioner og kommuner – betinger samhandling Forskning på alt det gode arbeidet som skjer Realisere internkontrollforskriften. Yrkesetikk – faglighet – medbestemmelse. De det gjelder dras inn.

Barn som lever i økonomisk vanskeligstilte familier Vårt ansvar? Helsestasjon, Barnehage, Skole, SFO, Fritidsorganisasjoner, Barnevern, Familievern, PPT, helsetjenesten, sykehus, psykisk helsevern osv. Hva gjør de når de ser? Hva gjør NAV? Hvordan skape rom for folk? Verdighet? Hvordan måle?

Noen spørsmål om ivaretakelse av barn og unge i NAV Hvordan utøves NAVs samfunnsrolle i lokalsamfunnet? Hvordan vektes samfunnsarbeid? Skjæringspunkt mot individuelt rettet arbeid? Hvem har ansvar for å avdekke fattigdom? Hvem har ansvar når fattigdom avdekkes?

Noen spørsmål om ivaretakelse av barn og unge i NAV Sier vi nei, når vi egentlig mener ja? (byråkrati vs. fag) Skal NAV snakke med barn? Skal NAV snakke med andre som kjenner barnet? Skal NAV gi støtte til foreldrene i foreldrerollen og drive familiearbeid?

Til å henge på veggen? Barnekonvensjonen Internkontrollforskriften LYKKE TIL VIDERE MED ARBEID TIL BESTE FOR BARN SOM LEVER I ØKONOMISK VANSKELIGSTILTE FAMILIER!