SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 Harskning, kan det måles? Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse Rica Hell Hotel 6.april 2005. Ivar Storrø, SINTEF.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Advertisements

Elastisitet, plastisitet og herding av metaller
NN/dag/mnd/år - © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Filetforum Tromsø Kvalitet på superkjølte torskeloins Leif.
Seniorforsker Ivar Storrø SINTEF Fiskeri og havbruk
Bjarne Pettersen, daglig leder Sterner Aquatech AS – Tekna
Hummer på Kvitsøy - status
Omsorg for barn og permisjon
Vannmolekylets kjemiske egenskaper
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Grunnvann - kvalitet og utfordringer
Kapittel C Støkiometri.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Man kan få alle typer vond lukt under kontroll med Freshen-UP ...
Organisk kjemi – funksjonelle grupper i molekyler
Kap. 3 Reaksjonslikninger og beregninger
Har du noen gang lurt på? Hvordan man lager parfyme?
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Kap.12. Organisk kjemi Karbonforbindelser Rettlinjede Forgrenede
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Kvalitetssikring av analyser til forskningsbruk
Lbg/RHS- Evalueringskonferanse 19. og 20. november Midtveisevaluering høst 2002 Resultater fra en brukerundersøkelse Seilet/ Molde/ 19.nov.03/lbg.
Et av de viktigste målene for prosjektet
Kap 13 Sammenligning av to grupper
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 SINTEFs Torskesminar på AQUA NOR 2005 Immunstimulering gir friskere yngel – og bedre overlevelse Jorunn Skjermo, SINTEF.
Produksjon av marine lipider. Teknologiske muligheter.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Empiriske metoder Oppgaveanalyse, observasjon
Improving Products Gruppe Presenteres av : Hege-Kristin Johansen Herman Kolås Marianne Ates Marit Finden Jonas Lillevold André Johansen Tom.
Kapittel 37 Hectors ønske om arbeid i Norge.
Velkommen til Medisinsk bibliotek
Trøndelag – verdensledende innen havbruk Muligheter og ønsker knyttet til areal Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
SINTEF Teknologi og samfunn PUS-prosjektet Jan Alexander Langlo og Linda C. Hald 1 Foreløpig oppsummering – underlag for diskusjon på PUS-forum
Hva er gasskraft med CO2-innfanging? - 1
Bærekraftig utvikling - miljø
Bruk av lett forurenset betong
Norges ressurssnettverk innen informasjonssikkerhet – NISNet Kick-off-møte Universitetet i Bergen 10. oktober 2007.
LR-Akademi Lederbonus.
Velkommen til kjemi
Torskenot -Riktig valg av not i oppdrett av torsk
SINTEF-undersøkelsen om salting og trafikksikkerhet
UV/VIS UV: 200 – 400 nm VIS: 400 – 800 nm UV/VIS spektra oppstår som følge av lys-energien absorberes og gir elektroniske overganger mellom forskjellige.
Inflation og produktion 11. Makroøkonomi Teori og beskrivelse 4.udg. © Limedesign
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
20 minutter Fremtidens boligutvikling - effektive kollektive knutepunkter – vi må bo tettere og høyre? Petter Eiken 19 mars 2015 Bedre byrom der mennesker.
SINTEF Raufoss Manufacturing AS
FETT I MATVARER - det gode, det onde og det nyttige
1 Dynamisk modellering og regulering av Brobekk forbrenningsanlegg Masteroppgave Vår 2008 Institutt for kjemisk prosessteknologi Fakultet for naturvitenskap.
1997 Dr. Scient AKVAFORSK Denofa Produkt utvikler FoU Utviklingssjef Forretningsutvikling Fishfeed AS Håkon Standal.
1 SINTEF Teknologi for et bedre samfunn. 2 3 Klimaanleggene i dagens biler øker drivhuseffekten. Vårt anlegg gir ikke skadelige utslipp. Bruker naturens.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Brit Skaugrud og Svein Tveit, Skolelab-kjemi, Universitetet i Oslo
H00 Oppgave II B 1. i) Glycerofosfolipider inneholder en polargruppe i tillegg til hydrofobe fettsyrer. De kan derfor orientere seg i membranen med polargruppe.
Kjemi 1 Innhold CO 2 -fjerning fra kraft-prosesser Prinsipp, absorbsjon fra røykgass Aminer Absorbsjon med MEA Hvor stort anlegg? Investeringskostnader.
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
Karboksylsyrer.
Eller: Organisk kjemi er omtrent som å bygge med LEGO
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
Teknologi for et bedre samfunn Polymerdagene Huaitian Bu, Kjell Olafsen SINTEF Materialer og kjemi Fra komposittmaterialer til produksjon av jomfruelig.
Hva er kjemi? Alt i naturen består av stoffer Hvordan er de bygget opp? Hvilke egenskaper har de? Hvordan kan stoffene reagere med hverandre og danne nye.
Karboksylsyrer Svake syrer – finnes i mat. Karboksylsyrer – sur smak og holdbarhet Sitroner, appelsiner og eddik – sur smak fra karboksylsyrer Sitroner,
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Harskning, kan det måles?
I den prosessorienterte organisasjon spør man
Biokjemi Om å forstå kjemi og energi i biologiske systemer
Kan hydrogen bære energi?
Utskrift av presentasjonen:

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 Harskning, kan det måles? Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse Rica Hell Hotel 6.april Ivar Storrø, SINTEF Fiskeri og havbruk as.

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 2 Min interesse for harskning Industrien fikk vage og uklare svar fra forskerne Hvilken metode var best for analyse av harskning Tolkningen av resultatene var ikke enkelt Mekanismen for harskning er ikke kjent i detalj Litteraturen om harskning av varierende kvalitet. Hvorfor er nå dette så vanskelig?

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 3 Harskning er kjemi !!!! Må følge kjemiske lover Massekonservering Reaksjonskinetiske lover Red-oks balanser Støkiometri Reproduserbarhet Kjemisk reaksjonsteknologi kopler analysedataene sammen Hvorfor fokusere på antioksidanter når man ikke har klarlagt hvordan prooksidantene virker

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 4 Hva vi ønsker å bidra til: Harskning skal kunne forutsies når tilstrekkelig bakgrunnsinformasjon er kjent. PREDIKTIV HARSKNING (FETTSYREOKSIDASJON)

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 5 Harskning? Oksidativ spalting av dobbeltbindinger i umettede fettsyrer Dannelse av aldehyder og karboksylsyrer med kortere kjedelengder Mer flyktige forbindelser Lukt - Smak

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 6 Hvorfor måle harskning Et næringsmiddels harskhet. (statisk) Tilstand Harskningshastighet. (dynamisk) Δtilstand/Δtid

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 7 Produkter ved oksidasjon UMETTEDE FETTSYRER PEROKSYFETTSYRER Flyktige produkter Hydroperoxy epidioksider Dihydroperoksider Epoxyforbindelser Ketodiener Hydroksyforbindelser Ikkeflyktige karbonyler Dimerer og polymerer HydrokarbonerAlkoholerAldehyderSyrerCO 2 O2O2

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 8 Analyse av sluttprodukter Gir en blanding av ulike sluttprodukter: Alkoholer, ketoner, aldehyder (malondialdehyd), syrer, polymerer, sykliske forbindelser. Blandingsforholdet mellom de ulike sluttproduktene varierer med kjemiske betingelser (fettsyresammensetning, metallioner, pH og temperatur)

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 9 Oksydasjon av ω3 og ω6 fettsyrer Terskelverdier (ug/g) Propanal1,6 Pentanal0,15 Hexanal0,15 2-heptenal0,63 2-octenal1,0 2/3 nonenal0,1/0, decadienal0,28 2-pentylfuran2,0 Terskelverdier (ug/g) 2-pentenal0,046 3-hexenal0,09 2,4-heptadienal0,055 2,6 nonadienal0,002 3,6-nonadienal0,0015 2,4,7-decatrienal0,15 1 penten-3-one0,003 Omega 6Omega 3 E.N.Frankel 1997

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 10 Analyse av mellomprodukter Mellomproduktene dannes og nedbrytes kontinuerlig. Gjør det problematisk å bestemme oksidasjonshastigheten. Benyttede mellomprodukter: PV Konjugerte di og triener

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 11 Støkiometri En umettet fettsyreCa: 20 ulike mellom- og sluttprodukter 15 umettede fettsyrerCa. 150 ulike mellom- og sluttprodukter Lipider fra fisk: Konklusjon En full massebalanse er meget ressurs- og tidkrevende Sensitiviteten (basert på masse) til de teknikker som skal måle mellom- og sluttprodukter må være høyere enn de som benyttes for reaktanten. Sensitiviteten på molar basis bør være i samme størrelsesorden

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 12 Sensitivitet ved måling Sensorikk 0,003ug/g *100=300ug/kg/100 (MW)= 3uM (1-Penten-3-one) Endepunktsanlyse GC-MS:10 uM (1ppm= 1mg/l = 1000(ug/l)/100(MW)= 10 uM LC-MS:10 uM(1pg/ul=1ug/l*1000=1000/100(MW)= 10 uM) TBARS: 200 uM Peroksyfettsyrer LC-MS: 4 uM (1pg/ul=1ug/l*1000=1000/250(MW)= 4 uM) PV: 500 uM

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 13 Analyse av reaktantene Forbruk av fettsyrer: Konsentrasjon av hver enkelt flerumettet fettsyre. 1000g*0,6/250(MW)/15 = 0,16M = 160*10 3 uM Andel oksidert fettsyre: 3uM (sensorikk)/160*10 3 uM = 0,002% Forbruk av oksygen Oksygen bombe Oksygen absorpsjon Løst oksygen (dissolved oxygen) i vann Teknologi kjent fra fermenteringsteknologi Enklest å utføre i vandig miljø Krever emulsjoner, liposomer eller biologiske membraner Sensitivitet 5uM Online måling med polarografisk elektrode

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 14 Sensitivitet ved måling Sensorikk 0,003ug/g *100=300ug/kg/100 (MW)= 3uM (1-Penten-3-one) Endepunktsanlyse GC-MS:0,4 uM (derivatisering) LC-MS:10 uM(1pg/ul=1ug/l*1000=1000/100(MW)= 10 uM) TBARS: 200 uM Peroksyfettsyrer LC-MS: 4 uM (1pg/ul=1ug/l*1000=1000/250(MW)= 4 uM) PV: 500 uM Reaktantanalyse Løst oksygen 5uM, online analyse

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 15 Finansiering Expression of interest til EU 6 rammeprogram. SEAFOODplus Lipidtext. SINTEF skrev sammen med Charlotte Jacobsen (Danmarks Fiskeriundersøgelser) søknaden for Lipidtext (lipiddelen) Basis for Norges deltagelse: Utvikle et system for å måle lipidoksidasjon. Utvikle et system for å måle pro- og antioksidanter. Modellere fettsyreoksidasjonen ut fra reaksjonskinetiske data Benytte modellene for å rettlede andre deltagere i deres planlegging av forsøk. I retur: Verifisering av benyttet modell.

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 16 SEAFOODplus LIPIDTEXT (lipiddelen) Diffres (Danmark)(Charlotte Jacobsen, leder) SINTEF F&H (Ivar Storrø) MATFORSK(Tormod Næs) NTNU(Turid Rustad) Chalmers (Sverige)(Ingrid Underland) IMM/CSIC (Spania)(Isabel Medina) IFL (Island)(Rosa Jonsdottir) UNILEVER (England)(Nick Hedges) Det er fortsatt mulig for industri å delta i SEAFOODplus.

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 17 Arbeidsfordeling i Lipidtext Modellutvikling Liposomer/emulsjoner Emulsjoner Vasket fiskemuskel Hel fisk Norge Danmark Sverige Spania

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 18 Interpretation of data Measurement of oxygen uptake by liposomes Exponential and linear complex y = y o + ae -bx + r 2 x r = r 2 - r 1 Mozuraityte, Rustad, Storrø

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 19 Kinetikk: pro og antioksidanter Pro oksidanter: Fe, Heme-Fe Cu, Ni, Antioksidanter Tocoferoler EDTA Propylgalater BHA BHT Sitronsyre Fosforsyre Ascorbinsyre

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 20 Oppsummering. Det er utviklet et system for å måle harskning av fettsyrer. Systemet måler oksygenopptak i vandige løsninger Systemet er reproduserbart og effektivt Både effekter av prooksidanter og antioksidanter kan karakteriseres. Effekten av jern som prooksidant er nå karakterisert Systemet egner seg godt for å generere data for kinetisk modellering. Den første PREDIKTIVE modellen som beskriver jern- katalysert oksidasjon er utviklet. Systemet kan benyttes til å designe næringsmidler med maksimal lipidstabilitet. Lipidstabilitet kan økes uten bruk av antioksidanter.

SINTEF Fiskeri og havbruk AS 21 Harskning, kan det måles? JA! VI ER PÅ GOD VEI om vi kombinerer de riktige måleteknikkene, reaksjonskinetisk forståelse og kinetisk modellering