Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, 16.09.14 Leni Klakegg, KS.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
Advertisements

Bakteppe. Definisjon av rehabilitering
Forventninger og videre arbeid…...
Slik arbeider jeg med pasientsikkerhet og kvalitet i Sørlandet Sykehus
Dag Dag 10:30 Velkommen til samlingen Mette H. og Jostein Soland
Regional HR handlingsplan for perioden
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
Nordisk tilsynskonferanse
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
Etikk og samhandling FoU dag Vestfold
Medarbeiderskap + Lean + Strategisk kompetanseplanlegging
Velkommen til nettverkssamling 14. mars 2013 KS Agenda Møtesenter
Likeverdig kommunikasjon–
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
ETISK REFLEKSJON OG PALLIASJON.
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
Bruk av IKT i skolen - påstand • Bruk av IKT I skolen har generelt sett ikke endret karakter på denne siden av årtusenskiftet. Oppgaver som løses med teknologi.
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
God oppvekst – styrket satsing på barn og unge i Sande og Vestfold
Etikk og brukermedvirkning
Lærerprofesjonens etiske plattform
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Lærerprofesjonens etiske plattform
1.1 MÅL : Elevenes grunnleggende ferdigheter er betydelig forbedret Strategisk initiativ: 1.Rammeplanens krav til innhold og aktiviteter blir iverksett.
”Opplæringsprogrammet Pårørende”
Helsefremmende arbeidsmiljø i hjemmetjenesten
Sosial integrering av mennesker med psykiske problemer
Avdeling for sosionomutdanning
1 ”Blandet drops” IKT og utfordringer for barnehagemyndighet i kommunen.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Endringsprosess som har ført til arbeidsglede
Hvilken betydning har etikksatsningen hatt? Reidar Pedersen Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo Avslutningsseminar for etikkprosjektet, Bærum,
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
€ Fagnettverk lindrende omsorg i Vest-Agder Fagnettverk i regi av
Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel på foredraget, o.l. her. Erfaringer med SAP Seminar Åse Berg Studie- og forskningsseksjonen SVT-fakultetet.
Etikk i Haugesund Kommune
Kjennetegn på situasjoner som egner seg til etisk refleksjon:
Roller og synsvinkler Bente Erlien
Etikk etiske- faglige, og juridiske dilemmaer Etikkveilederskurs høsten 2010 v/høgskolelektor Kristin Bie.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Samarbeid om etisk kompetanseheving.
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
Etikk og refleksjon i kommunehelsetjenestene
NAV-konferanse 5.mars 2009 Rådmannens ansvar og interesse for NAV-kontoret.
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
CAKE session no. 9 SAFEtalk Vårt nye sikkerhetsverktøy.
  - Vegen fra ”Etisk refleksjon og palliasjon” til implementering av etiske refleksjonsgrupper Etikkprosjekt, Ottestad sykehjem våren 2009 – høsten.
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse-Midt-Norge
Utviklingsprosjekter for ledere og medarbeidere i helse-, sosial- og omsorgstjenestene Ann Sissel Misund Nedberg, prosjektveileder KS Midt-Norge.
Hva kjennetegner god ansvarsgruppe jobbing Rakkestad 19 mars 2015
IA-ledelse – 2 nye tilbud fra KS WORKSHOP
Miljøfyrtårn i Troms fylkeskommune Kjetil Kleveland, 30.oktober 2014.
Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Etisk kompetanseheving i Stange kommune
Gruppeoppgave – Kort refleksjonsmodell
informasjon fra Haugesund kommune1 SJEKKLISTE FOR ETISK REFLEKSJON Hva er situasjonen / problemet? (inkludert faglig aspekt)
Etisk refleksjon.  Porsgrunn deltok i 1. pulje i KS sin satsing «Sammen om etisk kompetanseheving»  Prosjektleder i 20% stilling i prosjektperioden.
Involvering og forankring av arbeidsgiverpolitikken i Gjøvik kommune. HR – sjef Elin G. Limoseth
Lederdialog 8. – 10. juni. Samlingens innhold Status: Hvor er vi? Hvor langt er vi kommet? Hva er særlig viktige utfordringer fremover? Refleksjon: Hvordan.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Spjelkavik omsorgssenter Hvorfor gjør vi som vi gjør? En bedre hverdag gjennom økt kompetanse Avdelingsleder Kjerstin Holen og Virksomhetsleder Fredrik.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Samvalg i målavklaringsprosessen under rehabiliteringen Sykehuset Innlandet HF, Divisjon Habilitering og rehabilitering Fagråd 2011.
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Elin Stoermann-Næss, spesialrådgiver Kreftforeningen
Skolebasert kompetanseutvikling
Skolebasert kompetanseutvikling
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS

Etikk har sammenheng med faglig kvalitet og bidrar til faglig utvikling Å satse på etikk kan bedre organisasjonskulturen og omdømmet Å ta opp etiske utfordringer kan øke motivasjonen og kreativiteten i organisasjonen (på sikt effekt på sykefravær og rekruttering) Hovedmål: Bedre tjenester Hvorfor satse på etikk?

Etisk refleksjon - systematisk utforsking av en situasjon Se en sak fra flere sider, få nye perspektiver Identifisere en verdikonflikt. Hvilke hensyn veier tyngst? Hvilke verdier er sentrale og for hvem? Ta en begrunnet og informert avgjørelse: Hva er det beste, gitt de rådende omstendigheter? Bidrar til faglig og etisk skjønn fremfor synsing!

Etikk og faglige utfordringer Etikksatsingene i kommunene knyttes ofte opp mot spesifikke fagområder, f.eks.: –Tvang –omsorg ved livets slutt –brukermedvirkning –samhandling –Ledelse –Velferdsteknologi og innovasjon Kommunene opplever dette som en god måte å heve både den etiske og den faglige kompetansen. Samt at det har betydning for arbeidsmiljø og sykefravær.

Prosjekt Nytt Engasjerende Prosjektpenger Hvor er det forankret? Hvordan er det forankret? Via mail? Via personalmøte? «I forbi farten»?

Prosjekt Prosjektperioden danner grunnlaget for å lykkes i implementeringen i driften: Hvordan er ansatte involvert og hvilken opplæring har de fått? Holdninger og motivasjon……eierskap til prosjektet? Overordnede ledelses engasjement…VIKTIG Troverdig resultat

Implementering….Drift…… « I vid forstand handler implementering om å iverksette eller gjennomføre planer og beslutninger i praksis, hvordan få tiltak til å virke»

Implementering…Drift…… Hvordan gå fra prosjekt til drift, erfaringer fra etikk arbeid i Songdalen kommune Forankret hos hvem? Rådmann? Avd. leder? Gulvfolket? Er dette et oppriktig ønske fra ledelsen? Satt av penger til vikarutgifter til veiledere og veiledningsgrupper Satt på dagsplanen i avdelingene

Implementering….Drift Bedre med få tiltak som fungerer enn mange som mislykkes Sett opp to gode mål som er forenelig med driften Leder må være tydelig på rammene for etisk refleksjon:  Fast veileder? Få betalt for planlegging og gjennomføring?  Faste grupper eller når det passer avdelingen?  15 min? 30 min?  Ansatte som kommer inn på fritiden, avspasere overtiden?

Implementering…..Drift Må ikke tenke at ansatte skal jobbe dugnad…den tid er forbi Tal etikkens sak i politiske beslutningsorgan Etisk refleksjon på/i handlingsplanen Start etisk refleksjon i ledergruppen på Rådmannsnivå og avdeling/virksomhetsnivå? ANSVARLIG GJØRING

Suksesskriterier Kunnskap/kompetanse om etikk og etikkarbeid på alle nivå Leder må være overbevist om at etikk/etisk refleksjon er NØDVENDIG Leder må avklare: tidsbruk, økonomi…….det koster vikarutgifter Leder må vise ut til ansatte at de tror på etisk refleksjon som et verktøy i avdelingen. Lederen er «Kulturministeren» Still krav til veilederne Etterspør etisk refleksjon og hva dette gjør med ansatte, pasient, pårørende

Suksesskriterier Evaluer tiltak og målfør dette til politisk og administrativ ledelse Sørg for at veilederne får ordet på personalmøter til å fortelle små og store suksesser Sørg for at de som er negative får konkrete oppgaver knyttet til refleksjonen Sørg for at veilederne for god opplæring «Heie» på veilederne Søk økonomisk støtte: Fylkesmannen, Helsedirektoratet, NAV

Erfaringer og resultater – arbeidsmiljø og sykefravær «En masteroppgave i verdibasert ledelse ved Diakonhjemmet Høgskole viser at det er grunn til å anta at systematisk etikkarbeid over tid kan være av betydning for jobbnærværet. Studien handler om hvorvidt etikkarbeid kan bidra til å motivere og stimulere til at man går på jobb, og hvorvidt etikkarbeid kan være ”nærværsdrivende”. (Birgit Aakre, 2011) Evaluering av deltakelse i og effekten av det nasjonale utviklingsprosjektet »Samarbeid om etisk kompetanseheving» i 13 kommuner på Agder i 2012/13 Rapportserie nr 4/2014www.omsorgsforskning.no

TAKK FOR MEG…. «Jeg har ikke oppskriften på suksess, men oppskriften på fiasko er å prøve å gjøre alle til lags» - Bill Cosby -