Kommunepolitikernes ansvar Jens Petter Gitlesen Forbundsleder Norsk Forbund for Utviklingshemmede.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Hvem skal bestemme?.
Kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – en ”vaktbikkje” også for utviklingshemmede? Gunn Strand Hutchinson, medlem av Bodø kommunale råd.
Alle menn og kvinner på dekk! Seniorrådgiver Tore Simonsen Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) Bergen 1. februar 2011.
Hvem styrer i kommunen?.
FAU ved Sten-Tærud skole
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Om SAFO. Hvem er vi?  Et samarbeidsforum mellom: – Foreningen Norges Døvblinde (FNDB) – Norges Blindeforbund (NBF) – Norges Handikapforbund (NHF) – Norsk.
Makt og Global Styring Ole Jacob Sending NUPI. Globalisering –Globalisering: • Verden blir ”mindre” (tid/rom) • Spredning av ideer og problemer • Ofte.
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
Tillitsvalgte og administrasjon - roller og ansvar Børre Rognlien 15. Mars 2012.
Det kommunale og det statlige barnevern
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Tilsettinger Felleskurs for rektorer og tillitsvalgte, våren 2008.
8 Det politiske systemet i Norge
Hvordan styrer de folkevalgte? Politikerne Årshjulet i Andebu
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Sosiologi i barnehagen
Evaluering av studiekomiteen, Gro Bjørnerud Mo Studiedekan HF.
Viktige lover og regler
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Ungdommens Bystyre 21 januar 2011 Erlend Jordal (Høyre)
8 Mål og strategier Påstandene:
Lærerprofesjonens etiske plattform
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Lærerprofesjonens etiske plattform
Skoleeierforum «De beste skolene ligger i Nordland»
Tre påstander  Internasjonalt, i ILO og FN har Norge markert seg som en forkjemper for urfolks rettigheter.  I Norge er det en bred erfaring, både faglig.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
LDO sine verktøy for bedre likestillingsarbeid.
Naturvernskolen: Tema på foredrag: Legg strategi for å vinne en miljøsak Tid: 30 minutter For mer info om foredraget kontakt: Andre relevante foredrag.
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
«Vi har lyktes!» Roar Brekken, leder Stjørdal KFU.
Rådet for funksjonshemmede i bydel Frogner og arbeid med universell utforming Rudolph Brynn Leder for Rådet for funksjonshemmede Bydel Frogner.
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Kunnskapsbløffen Magus Marsdals bok høsten Sandefjord -Oslo -Hvordan står det til i Akershus? -Gjelder primært synet på nasjonale prøver / resultat-
Politisk arbeid i NEF. Bakgrunn SSE står ikke i umiddelbar fare for å bli lagt ned. Foreligger forslag om samlokalisering av hele OUS på Gaustad i 2025.
Velkommen til foreldremøte Ål vidaregåande skole
VED Inger Lise Høvik Trond-Erik Eriksen Ola Selvaag Elisabeth Lande
HIS august 2003: Telefonen ringer på kontoret til en på vår prioriterte kontaktliste Jaa Er det forsker NN? Ja God dag mitt navn er Ola Barkved, jeg arbeider.
Idrettsrådets ansvar og rolle
PRESENTASJON UT AV TÅKA 2015 NASJONALT CANNABISNETTVERK NORGE (NCNN)
Hvorfor organisasjon? Hvorfor har dere engasjert dere?
OM LÆREPLANER Hva er en læreplan Læreplaner og virkeligheten
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Ue.no Spilleregler i arbeidslivet FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Parlamentarismeformen 20. januar 2015 Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 7.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
Utfordringer og prioriteringer for et nytt utdanningsforskningsprogram – 2018 Hans Bonesrønning Institutt for samfunnsøkonomi, NTNU.
Kommunalt foreldreutvalg KFU Et fellesorgan for alle foreldre med barn i grunnskolen i din kommune.
Parlamentarismeformen 22. januar 2016 Dosent Ingun Sletnes.
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
Den politiske styringskjeden
Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 27. januar 2016.
Kapittel 8. Hva kan true demokratiet?
Hovedmodeller for organisering og styring av kommuner
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
Kommunen og Fylkeskommunen
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 6
Dosent Ingun Sletnes Administrasjonen i formannskapsformen Åremålsansettelser og partssammensatt utvalg. Lovpålagte stillinger i særlov 22. januar 2016.
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 14. februar 2017.
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
Delegasjon i stat og kommune 31. januar 2018
Pensjonistforbundet Møre og Romsdal Høstkonferansen 2015
Utskrift av presentasjonen:

Kommunepolitikernes ansvar Jens Petter Gitlesen Forbundsleder Norsk Forbund for Utviklingshemmede

Sentrale begreper Diskriminering/positiv forskjellsbehandling Demokrati Statlige styringssystemer

Diskriminering Kategoritenkning Stereotypier og myter Anvendelse av normer og regler som er forskjellige fra dem som anvendes på mennesker som ikke tilhører gruppen

Positiv forskjellsbehandling Tiltak for å redusere forskjeller mellom grupper Tilrettelegging Konferansen som vi deltar på

Demokrati Flertallsstyre? Folkestyre? De som styres velger hvem som skal styre over dem? En styreform hvor de som styres kan kaste styrerne? En utømmelig, nyttig og viktig debatt som påvirker vår styringsorden og våre livsforhold?

Demokrati; langt mer enn velgerflertallets holdninger Et inkluderingsprinsipp Ansvarlighet hos politikere? Oppdragende funksjon? Ikke flertallstyrani Råd, utvalg, interesserepresentasjon, lobbyvirksomhet, møteplasser mellom organisasjon og politikere

Politikken om politikken Hvem bestemmer hvilke saker politikerne skal ta stilling til? Hvem bestemmer hvilke saker politikerne ikke skal ta stilling til? Behandles de viktige sakene? Hva behandles i de viktige sakene? Hvorfor sporet reformen for mennesker med utviklingshemning av?

Hå kommune, formannskapet den SAKLISTE 078/11 Godkjenning av møteprotokoll 079/11 Regnskapsrapport pr /11 Kontrollutvalet – oversendelsesforslag: Godtgjersle til leiaren og ev auke av medlemmer i utvalet 081/11 Kjøp av barnehagetomt på Motland Nærbø 082/11 Forlik i rettsmekling etter oppsigelse 083/11 Godkjenning av resultatet i lokale lønnsforhandlinger /11 Godkjenning av lønnsforhandlinger med topplederne

Politikere bør drive med politikk Kommunenes politikk overfor mennesker med utviklingshemning er i stor grad blitt redusert til et forvaltningsfelt Prinsippene bak ”New Public Management” får en for dominerende rolle Forsøk på sikre effektiv drift ved å etterligne bedriftsøkonomiske modeller Ansvar delegeres forvaltere Sterkt fokus på effektiv drift og målstyring

Opplæringsmål som ble delegert helt bort Utenom opplæringsloven, er det vanskelig å finne noen som helst styringssystemer for opplæringen av elever med utviklingshemning Læreplan Evaluering av opplæringsutbytte Profesjon Læremidler