Hvorfor foreldremedvirkning?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foreldre som en reell ressurs
Advertisements

Samarbeid mellom skole og hjem
FORELDREMEDVIRKNING I SKOLEN
Foreldrekontakter Ved arbeidsutvalget i FAU Utarbeidet av Arly Hauge Presenteres onsdag av Birgitte Engestøl.
Samarbeid hjem-skole, v/seniorrådgiver i FUG Randi H. Jørgensen
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
SKOLEHVERDAGEN I ET FLERKULTURELT PERSPEKTIV
Kultur for samarbeid? Statssekretær Åge R. Rosnes FUG konferanse, Gardermoen 22. oktober 2005.
ELEVENS LÆRINGSMILJØ og skolens brede mandat.
Elevenes læringsmiljø og skolens brede mandat
Felles foreldremøte Ellingsrudåsen skolene 21
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Hvordan hjelper vi barna våre med matematikk?
Den realfaglige skolesekken Hva kan museene gjøre for å styrke interessen for realfag? Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
KUNNSKAPSLØFTET UNNEBERG SKOLE
Hvorfor FAU? Opplæringsloven § 11-4
«Vi har lyktes!» Roar Brekken, leder Stjørdal KFU.
Kunnskapsløftet Innføring : Trinn og Vg. 1
Foreldremedvirkning Foreldrerollen i skolen er tosidig: vs
Samarbeid mellom skole og hjem
Nittedal 19. sept
Hjem-skole-samarbeid Rollemodeller Engasjement
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
Introdusere også Esther og Randi
Hvorfor foreldremedvirkning?
Møte med klassekontaktene
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
Kan ikke alle bare være venner da?
Det viktige samarbeidet
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Klassekontakter Fire foreldrekontakter på hvert trinn. Det er ønskelig at alle gruppene er representert. To foreldrekontakter er fast i Fau og to er vara.
Velkommen til et nytt skoleår!
FAU-møte 7. januar 205 Samarbeid skole-hjem.
FORMÅLET MED SKOLEN Opplæringen skal, i samarbeid og forståelse med hjemmet, åpne dører mot verden og framtiden og gi elevene historisk og kulturell innsikt.
Hvem er Aksjon helsefagarbeider? Hvorfor? Hva gjør vi?
Spesialpedagogiske utfordringar. TV sin rolle Oppleving av at elev ikkje får tilfredstillande utbytte Oppmelding, utrgreiing VedtakOrganiseringKvardagen.
Kjære forelder/ foresatt
Hvordan skape et godt læringsmiljø?
Relasjonsbasert klasseledelse Haugalandet
Buøy skole 17. September 2008 Kommunalt foreldreutvalg i Stavanger
PEL-EKSAMEN Linn Cathrin Arnevik.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Foreldre og skole - Forventninger -. Mål for skole/ hjem samarbeid Samarbeid skole/hjem skal bidra til størst mulig læringsutbytte for alle våre elever.
Foreldrenes betydning for elevenes læring Thomas Nordahl
Velkommen til FAU Sammen skal vi: Jobbe for et godt skolemiljø Ta initiativ til sosiale aktiviteter for elevene Informere og høre alle foreldre om aktuelle.
KULTURTANKEN Visjon, verdier og målsettinger
Kommunestyremøte - skolestruktur
Velkommen til FAU - møte
Fra visjoner og verdier til praksis i klasserommet
Dr. Avis Glaze Utdannelse for demokrati;
Skole- hjem samarbeid.
1.-4.trinn Foreldremøte Eydehavn skole - august 2017.
Glede gjennom mestring
§ 1-1. Formålet med opplæringa
Overgang mellom barnehage og skole/SFO på Søm.
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Hva kan foreldre gjøre for å bidra til et godt og trygt skolemiljø?
Hvordan kan minoritetsorganisasjoner bidra til bedre skole-foreldre samarbeid? v/Whyn Lam, sosialantropolog og styreleder MiR Generelle utfordringer i.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
KrFs skolepolitikk.
Samarbeid hjem – skole (en veileder)
Tospråklige lærere i Asker Kommune
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Foreldre og skole 6. og 7. trinn.
Utskrift av presentasjonen:

Hvorfor foreldremedvirkning?

Barneloven §30 og FNs menneskerettighetserklæring slår fast at: Det er foreldrene som har hovedansvar for barns oppdragelse og læring Dette ligger til grunn for opplæringslovens § 1. Skolen må ta dette på alvor og legge til rette for samarbeidet, og vi foreldre må stille opp for våre barn.

Opplæringsloven §1-1 Opplæringa i skole og lærebedrift skal, i samarbeid og forståing med heimen, opne dører mot verda og framtida og gi elevane og lærlingane historisk og kulturell innsikt og forankring. Ved innføring av Kunnskapsløftet har det vært mye fokus på hjem-skole samarbeidet, og mange har oppfattet at dette er nytt. Formulering i formålsparagrafen har stått siden 1969.

Kunnskapsløftet Generell del Det legges vekt på foreldrenes primæransvar for barns oppfostring. Skolen skal ikke overta dette ansvaret, men hjelpe og støtte hjemmene i oppfostring av en ny generasjon. Foreldrene er en viktig del av barns læringsmiljø Dette er videreført fra Læreplanen av 1997, og presiseres i Del II i Kunnskapsløftet/Prinsipper for opplæringen (se neste bilde)

Prinsipper for opplæringen: …Samarbeidet mellom hjem og skole er sentralt både i forhold til å skape gode læringsvilkår for den enkelte og et godt læringsmiljø i gruppen. En forutsetning for godt samarbeid er god kommunikasjon… God kommunikasjon er en forutsetning for et godt samarbeid, men ikke alltid like lett å få til. Det er mye snakk om tilpasset opplæring, men like viktig er tilpasset samarbeid. Mange foreldre er flittige brukere av e-post og sms, mens andre gjerne vil kommunisere via papir eller på telefon. Lag gode møteplasser for å snakke sammen i ”fredstid”, da er man bedre rustet til å takle eventuelle vanskelige situasjoner og saker som kan oppstå. Her kan du lese hele del 2 av Kunnskapsløftet: www.udir.no/grep

Forskning viser Det ikke er foreldrenes utdanningsnivå og kunnskap om skolefagene som er det viktigste, men at de viser positive holdninger til skolen og interesse for elevenes arbeid. Det finnes mye forskning som bekrefter hvor viktig foreldre er for barns læring. Det viktigste er at foreldrene viser positive holdninger til skole og læring og støtter og motiverer egne barn. Men det er også viktig at de engasjerer seg i skolen. Forskning viser at der foreldre kjenner hverandre godt, er de også mer fornøyd med samarbeidet med skolen. Thomas Nordahl skriver i sin bok "hjem og skole - hvordan skape et bedre samarbeid" (2007): "I stedet for å kompensere for foreldre burde det ut fra forskningsresultater i sterkere grad iverksette tiltak for å støtte foreldre". Han mener det fra forskningsperspektiv er naivt å tro at skolen kan kompensere for elevenes ulike hjemmebakgrunn. Skolemat, leksehjelp og andre tiltak på skolen er positivt, men det må foregå parallelt med en satsing på foreldre og en informasjon til foreldre om den rolle de spiller uansett hva de gjør og ikke gjør.

Forskning viser Når foreldre engasjerer seg, blir elevene mer motiverte og gjør det bedre på skolen. Foreldre er derfor en viktig ressurs for elevenes læring. Dialog og samarbeid bidrar til at foreldre engasjerer seg og blir en ressurs for skolen.

Foreldrenes plass i skolesystemet