Hvordan sikre hensynet til framtidige generasjoner i dagens politikk? Mari Gjengedal, leder for Spire. Seminar om miljøparagraf 110b 15. mai 2014.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Politikk handler om å fordele goder og byrder i et samfunn.
Arven fra Athen Humanismens hjemby.
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Folk forandrer verden – Men ikke alene!
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
2009 Finanspolitiske rådets rapport noen kommentarer Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 12. mai 2009.
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Nettvett.
Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
LOs representantskap i Aust -Agder, 4
Hvem er Jesus?.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Grunnleggende spørsmål om naturfag
NÆRINGSVENNLIGE ASKVOLL SEMINAR FOR POLITIKERE 22.APRIL 2013.
Dagens rammebetingelser for å utvikle miljøvennlig energiproduksjon
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Interreg – Mål 3-programmer European Territorial Co-operation (Europeisk Territorielt samarbeid) NØKKELEN TIL SUKSESS Tromsø Greta Johansen.
Den Amerikanske Revolusjon.
8 Det politiske systemet i Norge
JUS 102 Forelesning 4. mai 2010.
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Policydokument.
Fjernvarme og Bærekraftig byutvikling
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Visjoner om kommunesamarbeid
TRYVANN VINTERPARK ER DET PLASS TIL ILDSJELER I NORGE?
Kom, bli med på en annerledes dugnad!. Skedsmo Fotball er med på Norges raskeste idrettsdugnad! Bli med du også – be om et uforpliktende forsikringstilbud.
Presentasjon av NTL NAV
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Tjenestedirektivet og velferdsstaten
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
KS Folkevalgtprogram Thomas Scheen, rådgiver KS.
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Bærekraftig utvikling - miljø
Hva er landsmøtet?  Øverste besluttende organ = sjefen over alle sjefer!  Lokallaga sitt møte  Møteplass  Mye moro!
Høring om Vestlandet Hordaland fylkeskommune 23 mars 2007 Olav Bergo, BA-redaktør.
Lederstil og Motivasjon.
1 Kirkens Nødhjelps Fasteaksjon Det er ikke rettferdig at over 1 milliard mennesker fortsatt lever i ekstrem fattigdom. Sammen kan vi bekjempe.
Lokaldemokratisk handlingsrom Strategikonferansen 2010 Inge Johansen, rådgiver, KS Nord-Norge.
Å bygge en profesjonsgerilja på sosiale medier
Idrettsrådets ansvar og rolle
Planleggingens utfordringer
Rett til innsyn for enhver. Offentlighetsloven.
Presentasjon Biotown 26 mars 2015 Anna Karlsson, Spires matutvalg og kampanjegruppe 2014/2015.
Arbeid i valgkomite og nominasjonskomite på fylkesplan i Sp
Arbeiderpartiet.no HUSBESØK PÅ 1 – Valgkamp ansikt til ansikt.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Svaret er kommunesammenslåing Hva var spørsmålet?.
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Representantskapets møte 26. mai 2010 Praktisk arbeid med samfunnsansvar 1.Kontinuerlig forbedring 2.Forbedring skjer gjennom dialog KLP inviterer til.
”Du skal få en dag i mårå...” Faglig forum for kommunalt flyktningearbeid sin landskonferanse 2007 Kjell Erik Øie Statssekretær
Planleggingens utfordringer Professor Tor Medalen Institutt for by- og regionplanlegging NTNU
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Livet i havet – vårt felles ansvar Forvaltning av tang og tare i Norge Terje Halsteinsen.
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
Produkt av prosessen Intensjonsavtalen. Intensjonsavtalen er «sluttproduktet» Intensjonsavtalen har flere formål: –Formelle Gi kommunestyrene i de fem.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
SVV 2010 Forvaltningsreformen Overordnet organisering.
Fattigdom og miljøproblemer ses i sammenheng Kortsiktige økonomiske hensyn må vike for langsiktige miljøhensyn.
Den politiske styringskjeden
Utgreiing av kommunestruktur
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Gode alene – enda bedre sammen?
Tema for 2014 er: Folk forandrer verden!
Status for arbeidet med ny kulturmelding - en løypemelding.
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Hvordan påvirker demokrati økonomisk utvikling
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Engasjement og frivillig arbeid
Utskrift av presentasjonen:

Hvordan sikre hensynet til framtidige generasjoner i dagens politikk? Mari Gjengedal, leder for Spire. Seminar om miljøparagraf 110b 15. mai 2014

Efterslægten Enhver har Ret til et Milieu som sikrer Sundhed og til en Natur hvis Produktionsævne og Mangfold bevares. Naturens Ressourcer skulle disponeres ud fra en langsigtig og alsidig Betragtning, der ivaretager denne Ret ogsaa for Efterslægten.

Generasjonsperspektivet – bærebjelken i bærekraftig utvikling

Bærekraftig utvikling Bærekraftig utvikling handler om å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å dekke sine. Tre dimensjoner: den sosiale, den økonomiske og den miljømessige

Hva er problemene? - Framtidige generasjoner er underrepresentert – de har ingen stemme, men må betale regningen - Ønsket om kortsiktig profitt veier tyngre enn langsiktige hensyn -Fireårige valgperioder gjør systemet ”nåtidsskjevt” -Ingen stilles i dag til ansvar for framtidige generasjoner

En av løsningene: Framtidsombudet Spire og 37 andre organisasjoner fra et bredt sivilsamfunn stiller seg bak kravet om en ombudsperson for framtidige generasjoner og bærekraftig utvikling.

Framtidsombudet kan: - Bidra til en helhetlig bærekraftig forvaltning - Etterse at gjeldende lover og regler blir fulgt - Vurdere behov for nye lover/lovendringer - Være et rådgivende organ overfor beslutningstakere - Utrede langsiktige konsekvenser av dagens politikk - Bevisstgjøre og engasjere befolkningen i bærekraftig utviklingsspørsmål

Vil det true demokratiet? Nei! - De folkevalgte sitter fremdeles med den politiske makten og ansvaret - Framtidsombudet er politisk selvstendig og dermed et kontrollorgan - Ombudet kan bidra til økt demokrati og deltagelse gjennom informasjonsrollen

Konklusjon - Framtidige generasjoner trenger en stemme i dagens politikk, fordi konsekvensene av det vi gjør i dag potensielt kan true deres grunnleggende rettigheter. - Framtidsombudet kan bidra til å operasjonalisere bærekraftig utvikling og gjøre det forståelig.

Hvordan støtte? - Skriv under oppropet på spireorg.no eller framtidsombud.no - Få organisasjoner du er medlem av til å stille seg bak kravet - Snakk om framtidsombudet med venner og kjente - Bidra i debatten i ulike fora. Emneknagg #Framtidsombud

Støtt Spires arbeid Spire er en medlemsbasert organisasjon som trenger medlemsstøtte for å få politisk gjennomslag. - Bli medlem ved å sende kodeord ”Spire” og din epost til 2434 (50 kr) - I tillegg: verv venner og kjente, og bli fastgiver hvis du vil

Takk for meg! Følg Spire på: