Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Gode alene – enda bedre sammen?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Gode alene – enda bedre sammen?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Gode alene – enda bedre sammen?
(Bilde av Kirsti Hovde. Tatt fra Lillehammer, men blikket rettet nordover….) Gausdal, Lillehammer, Ringebu og Øyer er i en prosess og vurderer kommunesammenslåing. Det blir mest sannsynlig folkeavstemning. Dette skal behandles i hvert enkelt kommunestyrene i juni, men anbefalingen fra ordførerne er at det bør gjennomføres en innbyggerundersøkelse i løpet av høsten, deretter en rådgivende folkeavstemning. Viktig at det gjøres likt i alle fire kommuner. En folkeavstemning vil mest sannsynlig finne sted rundt årsskiftet.

2 Bakgrunn Regjeringen har besluttet å gjennomføre en kommunereform
Stortinget har sluttet seg til dette og satt mål for reformen Juni 2014: Alle landets kommuner blir bedt om å starte prosesser for å avklare om det er aktuelt å slå seg sammen med nabokommuner Som dere kjenner til, dette er bakgrunnen for at kommunereformen har kommet på dagsorden, hvorfor vi i det hele tatt har satt i gang dette arbeidet. Tre av oss har jo vært i en lignende prosess før: Gausdal, Øyer og Lillehammer i 2007/ Vi gjorde utredninger den gangen også, og mye arbeid ble lagt ned. Mye takket være det at vi så raskt kunne si at vi ville være med på lyntoget denne gangen. Samtidig – mye skjer jo på 8 år. Nå er også Ringebu med. Så vi starter med blanke ark, men har med oss en del nyttig erfaring fra forrige runde.

3 Stortingets begrunnelse
Befolkningsutviklingen Sentralisering Manglende samsvar mellom administrative og funksjonelle inndelinger Nye oppgaver stiller økte krav til kommunene Økte krav til kapasitet og kompetanse Utfordringer for lokaldemokratiet Det handler rett og slett om å planlegge for framtida og utfordringer man vet vil komme. En ting er hva som fungerer i dag – men hva om 40 år? 60 år? Det er grunntanken bak å vurdere sammenslåing.

4 Stortingets mål for reformen
Gode og likeverdige tjenester til innbyggerne Helhetlig og samordnet samfunnsutvikling Bærekraftige og økonomisk robuste kommuner Styrke lokaldemokratiet og gi større kommuner flere oppgaver Dette er Stortingets mål for kommunereformen. Det er viktig vi klarer å overføre dette til noe som vi kjenner angår oss lokalt: Er kommunesammenslåing riktig verktøy for å nå de målene vi ønsker her i regionen, her i Lillehammer? 28. Mai samles alle kommunestyrene fra de fire kommunene til en felles konferanse, da skal de begynne å jobbe med dette – se på framtidsbilder, muligheter og hva som bør være med i en intensjonsplan for en evt ny kommune.

5 Gode alene – enda bedre sammen?
Mange føler kanskje at det akkurat nå er flere spørsmål enn svar. Om en sammenslåing er løsningen på fremtidige utfordringer vet vi ikke ennå. Men ca 80 ansatte har siden påske jobbet med utredninger, der de ser på nettopp konsekvenser – fordeler og ulemper juni er fristen for innlevering. Rapportene vil bli presentert for prosjektgruppa 3. juni, deretter legges de ut på nettet. (Det er knyttet en del forventninger og spenning til utredningene. I hvilken grad de vil svar på alt vi og politikerne lurer på, er uvisst. Men at de vil utløse en del medieoppmerksomhet og debatt rundt spørsmålet kommunesammenslåing eller ikke, tror jeg nesten vi må regne med. Som ledere er det viktig at dere er obs på om det er stor usikkerhet og bekymring blant deres ansatte. I så fall være litt ekstra tett på, informere videre når det er noe nytt, gjerne ha kommunereform som et fast punkt på alle faste møter framover. ) Det er opprettet en fellesside som handler om kommunereformen; går inn via Lillehammer kommunes nettside. Her vil rapportene legges ut. Der ligger også PowerPointer, oppdatert informasjon og brosjyrer som kan printes ut og brukes ved interne møter eller når dere måtte ønske.


Laste ned ppt "Gode alene – enda bedre sammen?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google