Rapporter, informasjon, møtereferater mv. Villrein – fjellets nomade - merkeprosjektene Størrelse: Kroppslengde inntil 220 cm, boghøyde inntil 125 cm.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Advertisements

Status for vannforvaltning i Møre og Romsdal
Interkommunalt brannvesen for Sunnhordland og Nord-Rogaland
ambisjoner og realiteter
Bærekraftig utvikling
FELTARBEIDET PÅ MOSKUS Hvem gjør hva, hvor og når?
Vindmølleindustri i Fálesrášša En miljørasering av dimensjoner.
Hva er Fretex ?.
Vi får Norge til å gro! Fornying av Norges Bondelag – på hugget Uttalelse fra Nordland.
Fagforbundets barneby i Angola er åpnet
Kapittel 28 Norgeskartet
Samhandlingsreformens utfordringer og muligheter
Steinar Nesse, DNV Consulting (Fagrådgiver til OED)
Vi møter sommeren med respekt og undring… med utgangspunkt i eget ståsted er vi nysgjerrig i møte med * ulike årstider – nye erfaringer *små og store dyr.
Etableringer og nedleggelser Spilling kapittel 5.
Nasjonal Aksjon Lærebedrift Fellesprosjekt LO - NHO
Den ideelle kommunesammenslåing
2. Planter. Del 1 (1–4). Nivå 2. Side 19–24
LINK Ringerike 5. juni 2012 Stamvegutvalget. Ringerike og Jevnaker kan håndtere betydelig større vekst – og ønsker det.
Utredning av konsekvenser av fiskeri i området Lofoten - Barentshavet Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet.
Praksiskonsulentordningen i Norge
Jakta i fjor og nye forskrifter
5. oktober 2010 Kjetil Helland ByBo AS
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A – noen erfaringer
LIVERPOOL CARE PATHWAY (LCP)
Fra fylkesdelplan Rondane til regional plan for Rondane-Sølnkletten
Våre villreinutfordringer ----
Bærekraftig bruk av skogen som energileverandør og karbonlager
Kommentarer til enkelte spørsmål i THEMAs rapport Tilknytningsplikt og prisregulering Fjernvarmedagene – 29. oktober 2013 – Frode Støle.
Strategi - Metode Likestilling på Sørlandet 2003 De to Agder-fylkene har hatt lavest score på likestillingsindeksen av alle landets fylker i mange.
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Elgen i Østfold-Sarpsborg - Bestandsutvikling - Beitetilstand
Norske landskap Ulf Skauli
Mattilsynets arbeid med PCN – status Samling for Norsk Landbruksrådgivning – Sarpsborg 10. nov 09 Terje Røyneberg Mattilsynet, Hovedkontoret Seksjon planter.
Bransjemøte i Vegdirektoratet 2. mai 2007 Bransjemøte i Vegdirektoratet 2. mai 2007 Samarbeide Statens vegvesen / AEF ? Erfaringer fra arbeidet med konkurransegrunnlag.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Veien videre med Ung:leder prosjektet? Hva Hva skjer i 2012 sentralt? - Søknad inne hos Gjensidigestiftelsen om 3 nye år med støtte - Vi ønsker å starte.
Anders Mossing, konst. daglig leder Vakant stilling, fagkonsulent
UiO – Forskningsadministrativ avdeling FRIDA som felles forskningsdokumentasjonssystem for universiteter og helseforetak ? - Rapportering av vit.
Laget av Karl Ivar og Ole Martin.
Skolebruksplan - Driftskomiteen 24.mai 2006 – Øystein Lunnan SKOLEBRUKSPLAN Orientering Driftskomiteen 24.mai 2006.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
# Rapporten skal kun benyttes av Universitetet i Oslo til de formål den er ment og skal ikke distribueres til andre parter uten vårt skriftlige samtykke.
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Stortingsmelding om forvaltning av kongekrabbe
Basis IT Hva nå? Arne Fjerdrumsmoen, prosjektleder
Innlegg på KS konferanse om barnevern 16. juni 2009 Tilsyn med kommunale helse-, sosial- og barneverntjenesters arbeid med barn som trenger hjelp fra mer.
Søndre Land kommune, Informasjon om årets storviltjakt Aktuelle lover og forskrifter mv v/lensmannen Jakt- og bestandsstatistikk Beitesituasjonen.
FOKUS PÅ TRAUMER Forståelse og behandling av PTSD og komplekse traumer.
Vannkraft i forhold til Vannforskriften
NJFF HORDALAND: PÅ SKOLEN Sporløs ferdsel Fiskestanga. Fot – cm Snella Rigging av stang/ snelle Fastsitting Bremsefunksjon Backlash Slukknute Sikkerhet.
Partnerskap for folkehelse i Rogaland 2015.
Kva må til for at kommunen din skal bli attraktiv? Knut Vareide Landstinget for LNK, Sand 28 april 2011 BosettingBedrift Utvikling Besøk.
Velkommen til Sørum kommune! Ordfører Marianne Grimstad Hansen 26. august 2016.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk.
Mulighetenes Oppland Regional plan for Rondane - Sølnkletten Bygger på «Fylkesdelplan for Rondane» «Skal legges til grunn for regionale organers virksomhet.
Norges speiderforbund Lederløft august 2012 Madla.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
Årsmøte Risør viltlag Fjordheim 15. mars 2017.
Undersøkelse gjennomført for Kommunenes Sentralforbund (KS)
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Undersøkelse gjennomført for Kommunenes Sentralforbund (KS)
Hva skjer i programmet nye Kristiansand
Innføring velferdsteknologi Agder
Landkreditt og avlingsskade 21.august
Samhandling Hvordan få til god samhandling mellom regionale aktører?
Tilknytning av Gilja vindkraftverk til strømnettet
Utskrift av presentasjonen:

Rapporter, informasjon, møtereferater mv

Villrein – fjellets nomade - merkeprosjektene Størrelse: Kroppslengde inntil 220 cm, boghøyde inntil 125 cm. Totalvekt for en bukk kan være opp til 270 kg, slaktevekt kg. Simla er betydelig mindre. Forplantning: Kjønnsmoden ca 1,5 år. Brunst og paring fra midten av september til midten av oktober. Drektig i ca 225 dager. Nesten alltid kun 1 kalv, sjelden tvillingkalver. Kalver i mai-juni. Næring: Om vinteren består % prosent av maten av lav fra bakken og trær. Resten består av tørt gress og buskevekster. Om sommeren spiser reinen urter, gress, dvergbusker og noe lav. Levealder: Inntil 18 år. Levested: I Norge hovedsakelig på snaufjellet, men i noen villreinområder er også skogen en betydelig del av leveområdet. Levevis: Dagdyr som lever i flokk. Reinen har et nomadisk levesett, dvs at den foretar større eller mindre vandringer mellom sommer- og vinterbeite. Jakt: Jakttiden varierer i lengde fra 20.august til ut september.

Bestandsstørrelse, beitegrunnlag og sosial struktur dvs. livssituasjonen som dyrene befinner seg er det i som i stor grad bestemmer arealbruk og risikovillighet i forhold til «barrierer»

Merkeprosjektene – GPS. Sender normalt 1 pkt. pr. 3 time.

Pågående – gjennomførte merkeprosjekt

Bruk/sammenstilling av data i merkeprosjektene Eks på bruk og sammenstilling av data (fra nederst til øverst ). Topografi - referansedata, beitekart, estimert biomasse lavbeitene, snømengder, samla menneskelig påvirkning og data fra GPS merkingen

Setesdal - Ryfylke (SR) Setesdal - Ryfylke (SR) er vårt nest største og Europas sørligste villreinområde, preget av et kupert fjellandskap med mange vann og vassdrag. Området er på hele 6154 kvadratkilometer. SR er fastlandsnorges mest marginale område for villrein. Vinterbeiteressursene er små og hardt belastet, og området har et utpreget kystklima. Høy nedbør, store snømengder og hyppig nedising av beitene preger området om vinteren. Villreinstammen her er derfor underlagt strenge, men naturgitte begrensninger, i tillegg til omfattende menneskelige inngrep og forstyrrelser i sentrale deler av området. Det kuperte fjellandskapet med mye nakent grunnfjell gjør at de produktive arealene stort sett er begrenset til dalfører og botner. Andelen uproduktivt areal - uten beite - er på hele 43 %. Setesdal - Ryfylke er klart det villreinområdet hvor det er gjennomført flest vannkraftutbygginger. De største utbyggingene av betydning for villreinen er Roskreppfjorden i sør (1967), Svartevassmagasinet (1975), Stor Urar (1997) og Blåsjø (1987) sentralt i området, samt Botsvatn (1976) og Vatndalsvatnet (1983) i øst mot Setesdal. Det er bygget veier i tilknytning til etableringen av kraftverk, og et omfattende løypenett med tilhørende hytter for fotturisme. SR omfatter deler av Vinje kommune i Telemark, deler av Bygland, Valle og Bykle kommuner i Aust-Agder, deler av Sirdal, Kvinesdal, Hægbostad og Åseral i Vest- Agder, deler av Gjesdal, Hjelmeland, Forsand og Suldal kommuner i Rogaland og deler av Odda kommune i Hordaland; 13 kommuner i 3 fylker.

Gjennomført GPS-prosjekt SR 2006 – Mange delmål i prosjektet, men et hovedmål var å fremskaffe kunnskap om og reell dokumentasjon av reinens arealbruk og adferd over tid. Prosjektet har gitt mye, god og presis dokumentasjon av reinens bruk av arealer i prosjektperioden.

Setesdal-Ryfylke – «alle» data og fokusområdene

Bestandsutvikling

Rapport Sluttrapporten peker samtidig på områder der man mangler kunnskap, og anbefaler at ett nytt prosjekt spisses mot deltemaer der man har kunnskapshull.

Rapport GPS 2006 – 2010 Sentrale kunnskapshull knyttet til følgende punkter: -Effekter av bestandsstørrelse på reinen sin arealbruk -Effekter av avbøtende tiltak og tilrettelegging -Effekter av jakt på reinen sin arealbruk -Bukkene sin bruk av arealer -(Effekter av klimaendringer -Effekter av sauebeiting og konkurranse mellom rein og sau)

Med dette som utgangspunkt => nytt villreinprosjekt i SVR 2013 – Interimsstyre opprettet – sommer/høst Invitasjon til å delta i prosjektet – oktober 2012 Oppstartsmøte i Kristiansand – og et nytt møte

Mandat prosjekt Overordnet mål for prosjektet: Øke reinens bruk av SVR Ved prosjekt slutt ha klare eventuelle faglige anbefalinger til tiltak som en med rimelig sikkerhet kan «dokumentere» at de vil virke. Fire hovedtema fokuseres det spesielt på: 1.Bestandsforvaltning og økt tetthet av villrein i sørområdet 2.Hvordan øke trekkaktiviteten nord-sør og øst-vest? 3.Brokke-Suleskarveien og riksveiene mellom SR og naboområder i SA og HV 4.Ferdsel i Setesdal-Ryfylke, konflikt med villrein og avbøtende tiltak. Opprettet 3/4 arbeidsgrupper

Mandatet til arbeidsgruppene fra styret er i hovedsak å: Fremskaffe kunnskap og lære, ikke legge føringer for det som skal bli «varige tiltak» eller vedtak. Arbeidsgruppene skal arbeide fram og konkretisere hovedmålsettingene i delprosjektene. Arbeidsgruppene skal fremme et konkret forslag / plan for styringsgruppa på hvordan fremskaffe kunnskap innen 15. september 2013.

Eks arbeidsgruppe 1 Tema 2: Hvordan øke trekkaktivitet nord-sør og øst-vest? Hva betyr: - ferdsel på og fra anleggsveien inn til Store Urevatne i Bykle? - ferdsel i områdene mellom Svartevatn og Blåsjø - tiltak knyttet til reguleringer/ - konsesjonsvilkår Korridorer og barrierer må kartlegges og mulige tiltak utprøves.

Eks arbeidsgruppe 1: Tema 4:Ferdsel i Setesdal Ryfylke, konflikt med villrein og avbøtende tiltak - avdekke flaskehalser / barrierer - fremme kanalisering av ferdsel – utprøve tiltak - fremskaffe kunnskap som underlag for sti- og løypeplaner

Eks område Blåsjø, Svartevatn og Store Urar

Blåsjø – Svartevatn. Trekk i bruk- grønn, trekk delvis i bruk– gul (vannstandsavhengig), trekk ute av bruk– rød og område med ferdselsrestriksjon.

Utfordringer - geografisk avgrensning? Norges nest største villreinområde Hvilke tema, områder (arealer) bør vi jobbe med? Hva er realistisk at vi rekker over og hva kan få til? Viktig at vi spisser «problemstillinger» og er edruelige i forhold til hva vi rekker på 4 feltsesonger. Vi skal også prøve ut avbøtende tiltak => må få gode data raskt!

Takk