Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing og ”lusa som hosta i lovotten” Gunnar Reinholdtsen Naturvernforbundet i Finnmark.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing: Regjering mot miljø Gunnar Reinholdtsen Sentralstyret Norges Naturvernforbund.
Advertisements

Anton Punsvik, kapellan, Sortland
Barentssekretariatet Næringsstrategisk plattform i nord Regjeringen har i sin nordområdesatsing (NTP kap. 8.4) uttalt: I et arbeid for å utvikle.
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Politikk, forvaltning og utvikling av nordområdene UTFORDRINGER:
Barnet som gave og oppgave
Hvordan takler fisk midnattsol og mørketid?
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Organisasjoner for en grønnere fremtid !
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Naturvernforbundetskolen: Kyst Tema på foredrag: Kystsatsingen Tid: ca 20 min For mer info om foredraget kontakt: Lene på
Tips og råd for praktisk kompetansearbeid
» Kvalitet og ledelse Helse Møre og Romsdal Emne – innføring av miljøledelse i Helse Møre og Romsdal 18.April 2013.
Konsekvenser av klimaendring
1.
___________________________ ____________________________________________________ Oljefri.no hjelper deg å bli oljefri og energieffektiv Søgne, 23. oktober.
Strategiarbeid i praksis
Norgga Luonddugáhttenlihttu Tilrettelegging for bruk av Øvre Pasvik Nasjonalpark og LVO Tilrettelegging for friluftsliv Kanalisering eller spredning for.
Gruver og natur – Noen erfaringer fra Finnmark og Guovdageaidnu
Bærekraftig utvikling
Kildesortering! La tingene gå i.
Presentasjon til seminar om deponering av gruveavfall
Lørenskog Idrettsforening
Førstelektor Øystein Nystad Senter før økologisk økonomi og etikk
Kjell Erik Øie Statssekretær
Veiene videre for Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Oppdrettsnæringa utvikles gjennom levende lokalsamfunn Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Hosianna, Davids sønn! Velsignet være han! Velsignet Davids sønn som kommer, i Herrens navn! Hosianna i det høye, hosianna, Davids sønn! Velsignet,
Priviligerte mennesker, lever livet uten grenser, graver og pumper opp
Velkommen til ettårssamling
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling 10 rådgivere, fordelt på hele landet.
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
Naturvernskolen: Hersketeknikk
Naturvernskolen: Tema på foredrag: Legg strategi for å vinne en miljøsak Tid: 30 minutter For mer info om foredraget kontakt: Andre relevante foredrag.
Naturvernskolen: Energieffektive og oljefrie kommuner Tema på foredrag: Hvordan jobbe med energi- og klimasaker lokalt Tid: ca. 20 min For mer info om.
1 Å tjene skaperen eller skapelsen  Givertjeneste handler om penger ”Gi, så skal det bli gitt dere! Et godt mål, stappet, ristet og overfylt, skal bli.
Etikk og moral i lederskap
Bærekraftig utvikling Sumhuset, Trondheim 15. mai 2007
MARINTEK 1 Europas Havromslaboratorium “Stortinget ber regjeringen arbeide for at MARINTEK kan bli et europeisk forskningslaboratorium.” Det er et felles.
Initials/subject/1. initials/subject/2 initials/subject/3 Hva er bærekraftig? Noen spørsmål: Hva kreves for å være bærekraftig? Økologiske, økonomiske.
Våre viktigste valgkampsaker Fylkestingsprogrammet Ved Odd Arild og Tone.
– en ramme for strategiske satsinger i vår region innen utdanning, forskning og næringsliv? RSA-møte, Porsgrunn 20/5-2014, Tone Jøran Oredalen – Dekan,
HAMAR NATURSKOLE EN KOMMUNAL NATURSKOLE OG EN DEL AV GRUNNSKOLEN I HAMAR NATUR – MILJØ – FRILUFTSLIV 6500 ELEVER PR ÅR = 300 SKOLEKLASSER/- GRUPPER 1.
Nordområdene Aktivitet, nærvær og kunnskap. Soria Moria-erklæringen, desember 2005 Nordområdene - regjeringens viktigste satsningsområde.
Naturen er trua! Natur og Ungdom.
Strategisk utredning om transportinfrastruktur i nordområdene
Kongsberg, 23. januar 2007 Utenriksminister Jonas Gahr Støre Ansvar og muligheter i nord.
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Norges nordområdepolitikk Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Vardø, 22. juli 2005.
Samarbeid mellom bønder og miljøvernere? Steinkjer Jon Trøite.
FNF Finnmark. FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV FNF har sitt utspring fra et samarbeid mellom Norsk Friluftsliv (FRIFO), Friluftsrådenes Landsforbund (FL),Friluftsrådenes.
Innspill til strategi Visjon: NTNU IT bidrar til et innovativt universitet -- Kunnskap for en bedre verden Drift: tilrettelegge for brukerens.
Fiskeripolitisk debatt Innledning Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Haugesund, 15. august 2005.
Norwegian Ministry of Fisheries Rent og rikt hav Statssekretær Thorhild Widvey, Fiskeridepartementet Tromsø 22. november 2002.
Strategi- og aktivitetsplan
Myter – organisasjon og ledelse i barnehagen
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Gruver og mineralleiting i reindriftsområde. Nássavárri, 1635–2015–? Sølv- og blygruve 1635–1659 / 1770–1810 Samar blei tvunge til å frakte malm med kjørerein,
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Kunnskap og attraktivitet Saltstraumen 6. og 7. november 2008 Edel Storelvmo Regiondirektør NHO Nordland.
Elevenes framtid – vårt ansvar. Det er de som skal passe på miljøet og forvalte jordkloden – de er globale innbyggere med globalt ansvar.
På borregaards vis Kultur & verdier i Borregaard.
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
Samer - Elevene skal kunne gi varierte eksempler på hvordan samer utnytter ressurser i naturen.
Regionreformen og samfunnsutvikling
Verneområder og nasjonalparker.
Utskrift av presentasjonen:

Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing og ”lusa som hosta i lovotten” Gunnar Reinholdtsen Naturvernforbundet i Finnmark

Norgga Luonddugáhttenlihttu Mineralstrategi for Finnmark Innledning Status – utfordringer - Mineralstrategien Repparfjord Biedjovággi Bøkfjorden Diskusjon Informasjon & Erfaringer Har vi felles mål? Hvordan når vi dem? Felles utspill nå? Veien videre Men hva vil du?

Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområde satsing Lansert i 2005 Regjeringens viktigste strategiske satsingsområde Generasjonsperspektiv Drivere: Samarbeid med Russerne Klima: Issmelting, nye seilingsleder Ressurser/transport: Oppdrett, bioprospektering, utvikling av mineralbasert næringsvirksomhet Men hva med: Sysselsetning i distriktene, kompetanseutvikling, samfunnsvekst – for Finnmark?

Norgga Luonddugáhttenlihttu Miljøperspektiv Målet for Naturvernforbundet (kortversjon): ”verne naturen og sikre livsmiljøet slik at menneskelig virksomhet ikke overskrider tålegrenser i naturen” - og slik at ”livsgrunnlaget og livsmangfoldet er sikret for framtidige generasjoner” Miljøperspektiv – vårt fokus: Verne natur og miljø og naturmangfold Tidsperspektiv å veie naturverdiene mot? Verdien av 10 års gruvedrift og arbeidsplasser Verdien av 1000 års gruvedrift og friluftsliv, jakt og fiske Det handler om at vi skal levere en levende jord videre til de neste generasjoner

Norgga Luonddugáhttenlihttu ”Opprør” i Nord-Sverige En gruveboom eksploderer over Sápmi. Selskapene tømmer landet vårt for naturressurser og forsvinner med milliardgevinstene. Folket sitter igjen med ødelagt mark og forurenset vann

Norgga Luonddugáhttenlihttu Hva skal samfunnet velge? Vi må spørre oss selv – og utbyggerne: Skaper det en bedre verden? Er det til beste for nasjonen? Skaper det en bedre region? Skaper det bedre lokalsamfunn? Eller ødelegges den samfunnsstrukturen som er basert på bærekraftige ressurser Og forvitrer den kompetansen som vi har til å utnytte de levende ressursene på land og i havet Har vi (samfunnet og verden) behov for denne gruva? Her kommer perspektivene igjen: Tidsrom å vurdere mot – En levende jord Mitt svar: Vi må tenke på mer enn en generasjon!

Norgga Luonddugáhttenlihttu Grunnlaget for veien videre Hva er målet? Hva er ditt mål? Hva er utfordringene? Hvem er motstanderne? Hvordan skal vi slå dem? Kan vi forene krefter? Hva gjør vi nå Hvor bør støtet settes inn Hvilke roller kan de forskjellige ivareta? Felles utspill? Arbeidsutvalg – Kontaktnett - Database SE! Min første fisk