Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Regionreformen og samfunnsutvikling

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Regionreformen og samfunnsutvikling"— Utskrift av presentasjonen:

1 Regionreformen og samfunnsutvikling
Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk

2 Veien videre for fylkeskommunen
Regionreform – nytt kart, nye organisasjoner. Oppgaveutvalg – nye oppgaver, mer makt og myndighet Samfunnsutvikler – fylkeskommunen som tilrettelegger, samordner og koordinator.

3 Oppgaveutvalget: våre innspill
Innspill sendt inn 24.august. Et dokument på 38 sider med konkrete forslag til oppgaveoverføring. Alt fra oppgaver på bredbånd, akvakultur, landbruk til Statens vegvesen. Tett dialog med utvalget. Legger frem rapport 1.februar 2018.

4 Samfunnsutviklerrollen
Dette er måten NIBR velger å tolke dimensjonene ved samfunnsutviklerrollen. Den er kanskje litt uoversiktelig ved første øyenkast, så la oss bryte den ned bit for bit.

5 Strategisk retning til samfunnsutviklingen
Avdekke og skape konsensus om regionens utfordringer. Etablere omforente mål gjennom aggregering av preferanser. Velge strategisk retning for utviklingen. Forankre hos alle relevante aktører. Bruke samfunnsplanlegging og arealplanlegging som verktøy.

6 Mobilisere privat sektor, kulturliv og lokalsamfunn
Mobilisere ressurskontrollerende aktører. Mobiliserende (plan) prosesser. Stimulere til samarbeid, etablere arenaer og møtesteder. Nettverksnode: fasilitere, etablere arenaer hvor aktører kobles. Incentivordninger som bygger opp rundt den valgte retningen.

7 Samordne, koordinere offentlig innsats og virkemiddelbruk
Samordne sprikende sektormyndigheter og forplikte dem. Regional plan som retningsgivende for samordnet innsats og virkemiddelbruk fra ulike offentlige aktører. Bindeledd mellom forvaltningsnivåer. Veilede.

8 Fra Stortingets behandling av regionreformen
Dette her er store ord om hvilke visjoner man har om det nye fylket i Nord. Jeg ønsker å utfordre dere på å tenke gjennom hvordan vi kan gripe dette – hvordan skal vi gripe muligheten og rollen som her blir tilbudt oss? Der trenger vi dere med på laget – vi har ingen sjans uten dere. Jeg inviterer dere til å tenke høyt om hvem vi er, hvem vi ønsker å fremstå som og hvor vi vil. Tuftet på kunnskap båret gjennom generasjoner ligger alt til rette for å tenke nytt og utvikle innovative løsninger for en verden i endring. I Troms forvalter vi fortiden, vender oss mot verden og ser mot fremtiden. I arktiske omgivelser har nødvendigheten av å utforske, høste og ta vare på naturen lagt grunnlaget for et høykompetent kunnskapsmiljø. I dag er noen av verdens fremste forskere på utvikling og forvaltning av ressurser i kalde klima etablert i regionen. Miljøet representerer kunnskap og nytenkning i avgjørende spørsmål for verdens utvikling; Hvordan løse klimautfordringene, ta vare på sårbar natur og samtidig mette en stadig voksende befolkning? Spektakulær natur og mørkt og kaldt klima har preget det arktiske mennesket gjennom årtusener. Med utholdenhet og oppfinnsomhet, tuftet på kunnskap båret gjennom generasjoner, har befolkningen skapt et livskraftig samfunn. I dag brukes denne kunnskapen til å skape nye løsninger for en verden i endring.

9 Samordning og koordinering

10 Leveranser til petroleumsnæringen i Nord-Norge (mrd kr.)
Nord-Norge samlet har hatt en nedgang i petroleums-leverandør-næringene på om lag 33% fra 2015 til Nordlandsleveransene ble derimot nesten halvert, mens nedgangen i Troms/Finnmark gikk ned med 23%. Kilde: Levert-rapportene for 2015 og 2016.

11 Utvikling sjømat Sjømatproduksjonen i Troms og Finnmark er mer enn doblet på de siste 5 år. Produksjonen er økt med 71% i Nordland, mens økningen i Troms og Finnmark samlet er mer enn doblet – eller 126%. Samlet er Troms&Finnmark Norges største sjømatregion og i tillegg den med størst vekst. Data er fra Fiskeridirektoratet og SSB.

12 Gjestedøgn i Nord-Norge – utenlandske gjester vinter og sommer


Laste ned ppt "Regionreformen og samfunnsutvikling"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google