Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kildesortering! La tingene gå i.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kildesortering! La tingene gå i."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kildesortering! La tingene gå i

2 Hva hver enkelt av oss kan gjøre…
Hva kan vi gjøre med avfallet vårt? Hva er kildesortering og gjenvinning? Hva blir kildesortert materiale brukt til?

3 Fordi vi kjøper MER AV ALT!
Vi lager DOBBELT så mye avfall nå, som da mor og far var små… Fordi vi kjøper MER AV ALT! Og for å lage alle disse tingene bruker vi av naturens ressurser. Alle varene må jo fraktes hit fra hele verden… Og transporten fører til stor forurensing fra biler, fly, trailere og skip…

4 Hva kan vi gjøre med det? Det aller viktigste vi kan gjøre er:
å hindre at avfall oppstår. Det gjør vi ved å la være å kjøpe ting som blir fort ødelagt. Vi kan også lage gaver eller å gi bort billetter til konserter, kino og lignende istedenfor stadig nye ting. Vi kan også bytte ting eller arrangere loppemarked..

5 Sorteringspyramiden

6 Hva er kildesortering og gjenvinning?
Å kildesortere betyr at vi sorterer avfallet vårt, for eksempel: plast, glass, metall og drikkekartonger. Vi samler inn og sende disse avfallstypene tilbake til fabrikken Av dette lager vi andre varer… Da holder vi avfallet, eller "ressursene" i et kretsløp, og må ikke stadig hente ut nye naturressurser.

7 Tenk deg at jorda er et romskip
…som har svevet rundt sola i mer enn 4,6 milliarder år. I løpet av alle disse årene har det ikke kommet noen nye forsyninger, bortsett fra lys og varme fra sola og en og annen meteor. Likevel har ikke jorda blitt brukt opp! Det er fordi alt i naturen brukes om og om igjen…

8 Vi må vel jobbe på lag med vår klode?
Alt som lever og alle døde ting, er satt sammen av mange stoffer. Stoffene igjen er satt sammen av bitte små deler som kalles ATOMER… Atomene er nesten som legoklosser. De kan settes sammen og tas fra hverandre igjen. Et atom i din tommeltott har kanskje vært en del av halen på en dinosaurus en gang?

9 Derfor skal dere lære å:
Forstå hva som egentlig skjer i komposten her på skolen! Og dere skal på besøk til et avfallsorteringsanlegg… Vi skal bruke Internett til mange morsomme oppgaver og øvelser Vi skal også se filmer og jobbe med oppgaver…

10 Et avfallsorterings-anlegg…
Er det slik det foregår?

11 Hva blir kildesortert materiale brukt til?
Papir/trykksaker: ca tonn i året Ca. 2/3 blir gjenvunnet Blir til nytt papir! Drikkekartong: tonn drikkekartong i 2001. Ca. halvparten ble samlet inn og gjenvunnet. Blir til permer, skilleark, konvolutter og annet papir.

12 Hva blir kildesortert materiale brukt til?
Plastemballasje: ca tonn hvert år i Norge Ca. 80 prosent av plasten som blir brukt blir samlet inn og gjenvunnet. Av dette blir vel 20 prosent til nye plastprodukter. Resten erstatter kull som brensel i industrien.

13 Metallemballasje: tonn hvert år i Norge. Ca. 60 prosent ble samlet inn og gjenvunnet. De mest verdifulle materialene som aluminium blir til f.eks bilfelger og noe blir til binders, sykkeldeler osv. Glassemballasje: ca tonn hvert år Ca. 90 prosent blir samlet inn og gjenvunnet. Blir til nytt glass, glassbetong og GLAVA

14 Vi øver oss på nettet! Avfallsskolen Hjelp Hege, Helge og Viktor vaktmester med å rydde opp. Finn ut hvordan avfall gjenvinnes på en god måte.


Laste ned ppt "Kildesortering! La tingene gå i."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google