Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeidsmiljøutvalget (AMU)
Advertisements

4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Systematisk HMS arbeid
 Arbeidsgiver skal sørge for at BHT bistår med planlegging og gjennomføring av fysiske og organisatoriske endringer i virksomheten, herunder etablering,
SYSTEMATISK HMS-ARBEID
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
Revisjon ved Rikshospitalet den 11. – 18. desember 2007.
Internkontroll i kommuner
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Infeksjonskontrollprogram i Salten
Arbeidsmiljø 2008.
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
Hvordan jobbe godt med IA!
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Grunnkurs Arbeidsmiljø Våren 2014
IKP basert på risiko- og sårbarhetsanalyser i egen virksomhet
Rammeavtalen, internkontroll og bedriftshelsetjeneste PSLs time 2010 Frode Solberg Fagsjef/advokat Legeforeningen.
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Klare mål for kvalitets- og miljøarbeidet Nye utfordringer krever nye tanker: Skal vi sertifisere oss? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 2
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
Risikostyringsprosessen
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.
Internkontroll i norske kommuner
Samhandling leder/verneombud
8. mai 2014 Helse, miljø og sikkerhet (HMS) hos USIT.
Studielederkonferanse Oscarsborg Konferansesenter 27. og 28. juni 2006.
BRUK av bedriftshelsetjenester 2014 Status 2013 Hva kan LAMU anbefale ledelsen å bestille av tjenester i 2014? LAMUmøte 23. sept Cecil T. Grosch,
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur
Spørsmål til diskusjon Hvordan kan vi påvirke holdningene i alle ledd -Se til England? -Den gode samtalen? -Annet.
Sikkerhet, helse og arbeidsmiljø BIR Nett
Hovedkontormodell og HMS
KONTROLLUTVALGETS ROLLE OG OPPGAVER
Styrking av miljørettet helsevern i skolen Hva kan kommunen gjøre – egenkontrollen og godkjenningen Prosessen i Skedsmo kommune Hans Petter Buvik, Helseavdelingen.
1 Losam utdanning og læringskvalitet Inkluderende arbeidsliv Anne Lise S. Larsen Personalavdelingen Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel.
Planlegge og prioritere tiltak
SINTEF Raufoss Manufacturing AS
Internkontroll ved Setesdal vgs Mål: ”Å få til felles rutiner og dokumentasjon”, virksomhetsplanen Hele internkontrollsystemet ligger i Fronter, rom.
3/29/2015 Et skolebygg å være stolt av!. 2 Nøkkeltall  etablert 1. januar 2002  eier og drifter alle skolebygningene i Oslo  ca. 1,3 millioner kvm,
Helsefremmende arbeidsplasser i Orkla
Arbeidsmiljøet for ansatte
Opplæring i elektromedisinsk utstyr Håndtering av opplæringsavvik i elektromedisinsk utstyr ved Oslo Universitetssykehus.
Hva er risiko ? Med ” risiko” menes sannsynligheten for og konsekvensene av at noe uønsket skal hende eller utvikle seg.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Roller i arbeidslivet Arbeidsgiver Arbeidstaker Verneombud Arbeidsmiljøutvalg Bedriftshelsetjeneste ml?tid=207363http://
Introduksjon til systematisk HMS- arbeid Presentasjon
Hva handler det om? Dette er en felles visjon for alle involverte i bygge- og anleggsnæringen om at næringen skal være skadefri Med alle menes Myndigheter,
Et felles løft fra alle parter. Hva handler det om? Dette er en felles visjon for alle involverte i bygge- og anleggsnæringen om at næringen skal være.
Ny IA - avtale Litt om IA, mye om annet Øyvind Steinklev, rådgiver NAV Arbeidslivssenter Aust-Agder.
Kommunal beredskapsplikt
Møte i Arbeidsmiljøutvalget
Kvalitet, risiko og avvik
Prosjektpresentasjon for [Virksomhet]
Sak 3/2017 Om LAMUs rolle og funksjon
Helse miljø og sikkerhet
Internkontroll Pilotnettverk
Hvordan lykkes i rollen som verneombud?
HMS-modul 2 Onsdag
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Elin M. Fjeldbraaten, Bedriftshelsetjenesten, Sørlandet Sykehus HF
||.
Oslo Havn Risikokartlegging Ytre Miljø
Utskrift av presentasjonen:

Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik Jørum, ECgroup

Innhold HMS i energibedriften Kartlegging Handlingsplan Oppfølging Organisering Utfordringer

1. HMS i energibedriften Alle energibedrifter er pålagt å følge Arbeidsmiljølovens internkontrollforskrift for å sikre et trygt og godt arbeidsmiljø Manglende kontroll og oppfølging av HMS i energibedriften kan få store konsekvenser dersom en uønsket hendelse inntreffer HMS-arbeidet må settes i et system og alle ansatte må involveres, både i forhold til kartlegging, handlingsplan og oppfølging Et HMS-system er ingen garanti for at ulykker ikke inntreffer, men hensikten er å redusere risikoen

2. Kartlegging Forankring/ansvar Involvere/Diskutere HMS-arbeidet må forankres i styret, ledelsen og hos de ansatte HMS bør inngå som et sentralt punkt i bedriftens strategiplan Ha en klar og tydelig ansvarsfordeling av HMS-arbeidet Etabler konkrete rutiner for styrerapportering av HMS Involvere/Diskutere Involver alle ansatte for å sikre at HMS-arbeidet blir godt implementert Ha gjerne HMS som fast tema på periodiske møter

2. Kartlegging forts. Kartlegging innebærer å skaffe oversikt over: Hvilke lover og forskrifter som gjelder for vår energibedrift Hvilke farer og forhold som innebærer risiko for skader og sykdom Hvilke rutiner som er på plass og hvilke som mangler Energibedriften må ha et system for risikovurdering og sikker jobb-analyser Energibedrifter med minst femti ansatte må ha et Arbeidsmiljøutvalg Alle bedrifter som har mer enn ti ansatte må ha et verneombud Fra 2010 er alle energibedrifter pålagt å være tilknyttet en bedriftshelsetjeneste

3. Handlingsplan En handlingsplan skal sørge for at HMS-arbeidet blir ivaretatt og fulgt opp Ledelsen må fremstå som gode rollemodeller og ha fokus på intern motivasjon Handlingsplanen bør omfatte: Problemområder/hovedmål Delmål Tiltak Tidsplan Ansvar Kvittering for utført

4. Oppfølging Et robust og levende HMS-system krever at handlingsplanen blir fulgt opp og evaluert Et HMS-system som ikke er i bruk gjør ingen nytte for seg i forhold til å forebygge skader eller sykdom Oppfølgingen innebærer å: Sørge for kontinuerlig opplæring og oppfølging Ha et system for avvikshåndtering Gjennomføre årlige vernerunder Gjennomføre årlig revisjon

Finn ut hvilken løsning som passer best for din bedrift! 5. Organisering Internkontrollforskriften krever en kartlegging av hvordan HMS-arbeidet er organisert i bedriften Eksempler på måter å organisere HMS-arbeidet: Et overordnet HMS-utvalg bestående av ansatte fra flere områder i bedriften En HMS-sjef som er ansvarlig for alt HMS-arbeid i bedriften HMS-arbeidet skal forankres i øverste ledelse Finn ut hvilken løsning som passer best for din bedrift!

6. Utfordringer Hvordan etablere en kultur blant de ansatte for at HMS er viktig? Hvordan sørge for at avvik blir rapportert og behandlet? Hvordan sikre tilgang til og bruk av systemene på alle nivåer i bedriften? Hvordan måle at HMS virker?