Veileder for transport av farlig avfall

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Dokumentasjonsplikt for alternative behandlere i Norge
Advertisements

Astrid Øksenvåg Rådgiver EKOR AS
Orientering NGLF Årsmøte Jan Viggo Hansen 21. mai 2012
DSB: Direktoratet for Samfunnsikkerhet og Beredskap
ADR/RID Nytt 2011: Begrenset mengde
Innkjøpsprosessen i henhold til regelverket om offentlige anskaffelser Pr – ver.2.6 Offentlige innkjøpere skal overholde regelverket for offentlige.
UiO – Forskningsadministrativ avdeling – 2007 Tiltaksplan for forebygging av uredelighet i forskningen Prorektor, prof. Haakon Breien Benestad Universitetet.
MODULBESKRIVELSE.
CE-merking av byggevarer
Asbjørn Følstad SINTEF IKT 10. september, 2007
Bruk nettstedet vårt! Arne Lærdal DSB Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar1.
Valgsystem 2007 Anbudskonkurransen Innspill fra Trondheim kommune
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Hvordan bli sikkerhetsrådgiver?
Innsamling av EE-avfall i byggebransjen v/Gunnar Murvold
Erfaringer fra containerkontroll
Farlig byggeavfall fra vugge til grav ( Sett fra et juridisk perspektiv )
Miljøfarlige stoffer i ADR 2011
Scope of Work – Hvordan gjøre det enklere?
Transport av spesialavfall
TRADEBROKER 12. Juni, 2008 Nordens største produsent og leverandør av utstyr for kildesortering og avfallshåndtering.
Merverdiavgift på import av tjenester Vurdering av Oppdrag / Bidragsprosjekter Kathrine Levin Asle Bjørndal.
Doble bachelorgrader – formelle krav og muligheter Beth Linde Studie- og forskningsseksjonen.
Kurs for tilsynsmyndighet - Kommunalt tilsyn med skadedyrbekjempelse
Innsamlingssystem for brukte smøreoljer m.v. Innspill fra Norsk forening for farlig avfall (NFFA) i møte med SFT 3. mars 2008.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Farlig avfall i tall - Hva sier tallene, og hva sier de ikke?
Sykehusavfall Utfordrende og underlagt forsvarlige systemer
Statens forurensningstilsyn (SFT) Side 1 Kontroll av tanker ved behandlingsanlegg for farlig avfall Kontrollaksjon DSB og SFT 2008.
Olav Skogesal Mepex Consult AS
NHPs betydning for farlig avfallsbransjen 1. Farlige avfallsmengder. NFFAs andel 89 % Deklarert mengde/kg farlig avfall i 2008 kilde KLIF 2.
Mattilsynets arbeid med PCN – status Samling for Norsk Landbruksrådgivning – Sarpsborg 10. nov 09 Terje Røyneberg Mattilsynet, Hovedkontoret Seksjon planter.
Revidert nasjonal plan, generell del. Innledningsvis Planen omfatter nå alle fagskoleutdanninger under teknisk fagfelt (1/2 til 2 år).
Sjåføren – før og under uhell Erik Bleken, DSB
Effektive og trygge total- løsninger innen avfallshåndtering for næringslivet Er vi beredt til å håndtere radioaktive stoffer ? Praktiske erfaringer og.
Revidert nasjonal plan, generell del. Innledningsvis Planen omfatter nå alle fagskoleutdanninger under teknisk fagfelt (1/2 til 2 år).
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Farlig avfall 2010 Nye krav til farlig avfallsbransjen og andre viktige budskap til de frammøtte 14. September 2010 Rica Nidelven Hotel i Trondheim Harald.
UTDANNINGSVALG 10.KLASSE
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Generell brannforebygging Erik Markhus og Ragnhild Ø. Mortensen
HVORFOR TRENGER VI FAGLIGE STANDARDER?. FORDI:  ALLE SOM BENYTTER PRODUKTER, TJENESTER, BEHANDLENDE TILBUD ETC. HAR FORVENTNINGER TIL PROFESJONALITETEN.
Statens forurensningstilsyn En kort presentasjon av SFT - med vekt på tilsyn Senioringeniør Beryl C. Nygreen, seksjon for produkt- og offshorekontroll.
Dokumentasjon av rettslige beslutningssystemer Dag Wiese Schartum, AFIN.
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
KOLUMBUS AS Rogaland kollektivtrafikk FKF nedlagt pr
FORSØKSORDNING | TT- brukere med tunge funksjonshemminger.
Offentlige anskaffelser 4 Leverandørkrav, dokumentasjon og utvelgelseskriterier (av leverandør) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning.
Nye internasjonale regler for treemballasje – ISPM 15 Foredrag ved logistikkforeningens kurs i Bergen Kåre Willumsen, Mattilsynet.
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes Høst 2015.
SERVICE OG SAMFERDSEL UTDANNINGSVALG 10. KLASSE. På Lier videregående skole gis det opplæring i ordinært løp: ›1 gruppe Vg1 Service og samferdsel ›1 gruppe.
4 ÅRIG DOBBELKOMPETANSE SERVICE OG SAMFERDSEL UTDANNINGSVALG 10. KLASSE.
Offentlige anskaffelser 10 Anskaffelser av helse- og sosialtjenester anskaffelsesprosesser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
Kjemikaliehåndtering
Stråleverntimen Transport av radiografikilder
Kompetanse for framtiden
Helse, miljø og sikkerhet i kjemiundervisningen
4 årig dobbelkompetanse SERVICE Og SAMFERDSEL
Nye grenseverdier for farlig avfall
Ny finansieringsmodell til private barnehager
Om opprykk til førstelektor
Idrettsbelysning Ny versjon Juni 2013
Arkivering i friskoler
Om det rettskildemessige grunnlaget for transformering
Mottakskontroll av fiskeråstoff til klippfisk Ålesund 2019
Utskrift av presentasjonen:

Veileder for transport av farlig avfall Et samarbeid mellom:

Veileder for transport av farlig avfall Veilederen er tenkt å være et hjelpverktøy for planlegging og gjennomføring av transport av farlig avfall på en trygg og forskriftsmessig måte Prosjektgruppen har bestått av representanter fra NFFA og AS Farlig Gods Takk til representanter fra Renor, SIM Næring, Veolia og Børstad Transport (referansegruppe) DSB og AS Batteriretur (støttet prosjektet økonomisk) Et pilotprosjekt hvor bransjen, myndigheter og NFFAs medlemmer har bidratt med innspill Dagens løsning er bygd opp rundt deklarasjonsskjema. Dette skjemaet ble utarbeidet for 15 år siden og passet da godt inn da. I dag er det aller fleste gått bort fra forhåndstrykte skjemaer. Skjemaet er en god sysselsetter. Mange årsverk går med hver år til å registrere opplysningene på skjemaet – ikke en gang, men mange ganger. Dette medfører store administrative kostnader. Ikke bare for bransjen, men også for myndighetene. Ikke nok med at bransjen registrerer deklarasjonsskjemaet flere ganger. For sikkerhetsskyld registrerer NORSAS skjemaet på nytt.

Veileder for transport av farlig avfall Farlig avfall omgjort til farlig gods – en omfattende prosses Dagens løsning er bygd opp rundt deklarasjonsskjema. Dette skjemaet ble utarbeidet for 15 år siden og passet da godt inn da. I dag er det aller fleste gått bort fra forhåndstrykte skjemaer. Skjemaet er en god sysselsetter. Mange årsverk går med hver år til å registrere opplysningene på skjemaet – ikke en gang, men mange ganger. Dette medfører store administrative kostnader. Ikke bare for bransjen, men også for myndighetene. Ikke nok med at bransjen registrerer deklarasjonsskjemaet flere ganger. For sikkerhetsskyld registrerer NORSAS skjemaet på nytt.

Veileder for transport av farlig avfall Hvordan transportere farlig avfall ? Transport av farlig avfall skal skje i henhold til regelverket ADR/RID ADR/RID omhandler krav og regler for gjennomføring av en trygg transport Informasjonen i veilederen er basert på ADR/RID 2007 Det er gitt kapittel henvisninger til ADR/RID ADR/RID revideres hvert annet år Dagens løsning er bygd opp rundt deklarasjonsskjema. Dette skjemaet ble utarbeidet for 15 år siden og passet da godt inn da. I dag er det aller fleste gått bort fra forhåndstrykte skjemaer. Skjemaet er en god sysselsetter. Mange årsverk går med hver år til å registrere opplysningene på skjemaet – ikke en gang, men mange ganger. Dette medfører store administrative kostnader. Ikke bare for bransjen, men også for myndighetene. Ikke nok med at bransjen registrerer deklarasjonsskjemaet flere ganger. For sikkerhetsskyld registrerer NORSAS skjemaet på nytt.

Veileder for transport av farlig avfall Forskrift Bestemmelsene i ADR/RID er utviklet for internasjonal transport Bestemmelsene i forskriften er utviklet for nasjonal transport Muligheten til nasjonale tilpassinger er begrenset, men de som finnes er innarbeidet i selve forskriften

Veileder for transport av farlig avfall Veilederen har følgende inndeling og innhold Del 1 - Hvordan transportere farlig avfall? Forskrift Avsenders ansvar og forpliktelser Sjåførens/transportørens ansvar og forpliktelser Del 2 – NFFA tabellen inneholdende avfallsnummer og UN-nummer Del 3 Vedlegg til tabell Vedlegg 1 Spesielle bestemmelser Vedlegg 2 Transportbestemmelser Dagens løsning er bygd opp rundt deklarasjonsskjema. Dette skjemaet ble utarbeidet for 15 år siden og passet da godt inn da. I dag er det aller fleste gått bort fra forhåndstrykte skjemaer. Skjemaet er en god sysselsetter. Mange årsverk går med hver år til å registrere opplysningene på skjemaet – ikke en gang, men mange ganger. Dette medfører store administrative kostnader. Ikke bare for bransjen, men også for myndighetene. Ikke nok med at bransjen registrerer deklarasjonsskjemaet flere ganger. For sikkerhetsskyld registrerer NORSAS skjemaet på nytt.

Veileder for transport av farlig avfall Del 1:Forskrift §3-3 Transport av farlig avfall Ved transport av inntil 500 kg netto farlig avfall, transportert som farlig gods, kan man nasjonalt benytte forenklede transportbestemmelser

Veileder for transport av farlig avfall Del 1:Avsenders ansvar Deklarering av farlig avfall Utfylling av dokumenter Bestemmelser om opplæring Krav til emballasje Merking av emballasje Utarbeide sikringsplan Utpeke sikkerhetsrådgiver

Veileder for transport av farlig avfall Del 1:Transportørens/sjåførens ansvar Kompetansebevis Dokumenter som skal følge transportenheten Merking av kjøretøy Brannslokkingsutstyr Utstyr som skal følge transporten etc

Veileder for transport av farlig avfall NFFAs veileder skal gjøre det praktiske arbeidet lettere både for avfallsbesitter og transportør! Dagens løsning er bygd opp rundt deklarasjonsskjema. Dette skjemaet ble utarbeidet for 15 år siden og passet da godt inn da. I dag er det aller fleste gått bort fra forhåndstrykte skjemaer. Skjemaet er en god sysselsetter. Mange årsverk går med hver år til å registrere opplysningene på skjemaet – ikke en gang, men mange ganger. Dette medfører store administrative kostnader. Ikke bare for bransjen, men også for myndighetene. Ikke nok med at bransjen registrerer deklarasjonsskjemaet flere ganger. For sikkerhetsskyld registrerer NORSAS skjemaet på nytt.

Veileder for transport av farlig avfall I veilederen finner du i DEL 2; NFFA-TABELLEN som gir deg informasjon om: Avfallstoffnummer Avfallstype EAL kode UN-nummer ADR-klasse Emballasjegruppe Faresedler Spesielle bestemmelser Transportbestemmelser Det er i tabellen klassifisert utvalgte avfallstyper i EAL-listen som farlig gods

Veileder for transport av farlig avfall Oppbygning av tabell Kolonne 1 – 3 Forberedelse av transport gjennom riktig deklarering av farlig avfall Kolonne 4 – 9 ADR informasjon for angivelse av korrekt informasjon ved transport av farlig avfall Ønsket resultat: Et kvalitetsmessig kvantesprang med en enkel veileder Alle som har tilgang til Internett vil lett kunne deklarere sitt farlig avfall på en enkelt for forsvarlig måte. Dette blant annet være en suveren løsning for skip. Informasjon elektronisk tilgjengelig for relevante brukere. Er først en deklarasjon registrert kan den ”hentes” elektronisk fra ”hvor-som-helst” til hvilket som helst dataprogram som ”implementerer” All relevant informasjon om farlig avfall elektronisk tilgjengelig for overføring til SFT i det format SFT-ønsker.

NFFA-tabellen, eks fra avfallsstoff nr 7081 Kvikksølvholdig avfall Avfallsnr (1) Avfalls- type (2) EAL (3) UN nr (4) ADR kl (5) Emb gr. (6) Fare- sedler (7) Spes best (8) Transp Best (9) 7081 Kvikksølvholdig avfall, flytende 060404 2024 6.1 II 43, 274 CV13,CV28, S9,S19 Kvikksølvholdig avfall, fast 2025 43, 274, 529, 585 V11,CV13, CV28,S9,S19 Kvikksølvholdige komponenter, flytende (fra kjøretøy) 160108 fast ( fra kjøretøy) Kvikksølvholdig Avfall fra bygge og rivingsarbeid flytende 170901

Veileder for transport av farlig avfall Kolonne (8) Spesielle bestemmelser Dette er den viktigste kolonnen i tabellen i henhold til ADR Inneholder tallkoden for spesielle bestemmelser som må oppfylles (vedlegg1) Bestemmelsene gjelder et omfattende utvalg av emner (for eksempel forbud mot transport, unntak fra bestemmelsene, forklaring til klassifisering etc) Eksempel: Avfallsgruppe 7084, Ni-Cd-batterier, UN 2795, klasse 8, spesielle bestemmelser 598 unntak fra ADR når visse betingelser er oppfylt. Alle som har tilgang til Internett vil lett kunne deklarere sitt farlig avfall på en enkelt for forsvarlig måte. Dette blant annet være en suveren løsning for skip. Informasjon elektronisk tilgjengelig for relevante brukere. Er først en deklarasjon registrert kan den ”hentes” elektronisk fra ”hvor-som-helst” til hvilket som helst dataprogram som ”implementerer” All relevant informasjon om farlig avfall elektronisk tilgjengelig for overføring til SFT i det format SFT-ønsker.

Veileder for transport av farlig avfall Kolonne (9) transportbestemmelser Inneholder koder for spesielle bestemmelser: CV-lasting, lossing og håndtering V-transport i koll VV- for transport i bulk S-gjennomføring av transporten

Tvilstilfeller? Kontakt din sikkerhetsrådgiver Alle som har tilgang til Internett vil lett kunne deklarere sitt farlig avfall på en enkelt for forsvarlig måte. Dette blant annet være en suveren løsning for skip. Informasjon elektronisk tilgjengelig for relevante brukere. Er først en deklarasjon registrert kan den ”hentes” elektronisk fra ”hvor-som-helst” til hvilket som helst dataprogram som ”implementerer” All relevant informasjon om farlig avfall elektronisk tilgjengelig for overføring til SFT i det format SFT-ønsker.

Takk for oppmerksomheten Alle som har tilgang til Internett vil lett kunne deklarere sitt farlig avfall på en enkelt for forsvarlig måte. Dette blant annet være en suveren løsning for skip. Informasjon elektronisk tilgjengelig for relevante brukere. Er først en deklarasjon registrert kan den ”hentes” elektronisk fra ”hvor-som-helst” til hvilket som helst dataprogram som ”implementerer” All relevant informasjon om farlig avfall elektronisk tilgjengelig for overføring til SFT i det format SFT-ønsker.