VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
MYTER OG VIRKELIGHET OM LUFTFART OG MILJØ
Advertisements

Norges Bondelag - vi lager maten din
Hvorfor produsere mat i Norge?
Utvikling i reindriften i Nord-Trøndelag Forvaltning av fjellregionen Heia Gjestegård 31. oktober 2012 Kjell Kippe Reindriftsforvaltningen i Nord-Trøndelag.
Sist oppdatert august Tallene i presentasjonen bygger på regnskapsdata hentet Brønnøysundregistrene. Bedriftene som er med i utvalget er innen de.
BIOMASSETILGJENGELIGHET
Inkludering i idrettslag Børre Rognlien 2. visepresident
Erfaringer fra 8 års (2004 – 2011 ) Krabbefiske
Kystskogbrukets muligheter i framtida Landbruksseminar i Nordland ” Fremtidsbonden i lokalmiljøet ”
Foto: Jo Michael Næringslivets behov for generell kompetanse Christl Kvam, regiondirektør NHO Innlandet.
Insert company logo here. Bergensregionen Insert company logo here Kunnskapsbaserte næringsklynger ENERGI: Olje, gass og fornybar energi MARITIME NÆRINGER:
Even Mengshoel Evenstad Skog- og trenæringen er en av bærebjelkene i næringslivet i Innlandet. Verdiskapingsanalysen utført av Norsk institutt.
1 RESULTATRAPPORT 30. april 2010 Kull I-III, alle avsluttede MB utdanninger.
Kommunen har avgjørelsesmyndighet
Hvordan drive landbruk?
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Folketrygdfondet Finanskomiteen 6. mars Program  Folketrygdfondets rolle og mandat  Aksjer og eierskap  Renter og obligasjonsmarkedet  Utfordringer.
Biokull som jordforbedringsmiddel og klimatiltak
Ole Jakob Johansen Ph.D VAV
FOREST POWER Regionalt energivirke seminar Brønnøysund 31. mars 2011
Fra Høgskole til Universitet Innlandsuniversitetet Høgskolene i Lillehammer, Gjøvik og Hedmark • Hamar: Lærerutdanning, naturvitenskap • Elverum: Folkehelse.
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Biogasskonferanse i Østfold, 23.mai 2013 Satsninger i kommunene Eidsberg kommune v/ varaordfører Maren Hersleth Holsen.
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Kornproduksjon – landbrukspolitisk og markedsmessig balansering
Presentasjon for kommunestyret
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
EFF Omdømme Havbruksnæringen © TNS Gallup – September 2006/Anett Kalleland Devold.
Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Velkommen til Campus Evenstad Harry P
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Framtidsretta kufôring
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Troms fylkeskommune - områderettet satsing Arktisk landbruk
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Introduksjon til eldre historie
Dialogkonferanse billettkontroll, samt vektertjenester for nattilbudet
Landbruket – fremdeles en del av løsningen?
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
STRATEGISK NÆRINGSPLAN- LANBRUKSDELEN Utviklingstrekk Rammebetingelser/Scenarier fram til Konsekvenser for jordbruket i Hamarregionen.
Om skog, bioenergi og klimanøytralitet
Møte E16, Hole og Ringerike, 28. januar 2014 Astrid Aass, Landbruksdirektør Øivind Holm, Miljøverndirektør.
Mål og virkemidler i den nasjonale skogpolitikken Skogarealene brukes til mange formål og det er mange ulike interesser Skogloven, 1965, rev Grunntanke.
Innledning ved BioHus konferansen
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Innherred samkommune 30. oktober Fylkesmannens landbruksavdeling, Monika S. Luktvasslimo Innherred samkommune 30.
LANDBRUKET I GILDESKÅL Møte kommuneplanarbeid
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Forebyggende tiltak for å redusere sykefravær:
Landbruk på dagsorden i Karlsøy kommune Ass. fylkesmann Bård M. Pedersen.
Jordbruksoppgjøret 2014 – produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ferie og fritid Kommunesamlinger høsten 2014.
Bioøkonomi i oljeskyggen Åpen høring i Stortingets finanskomité 16. mai 2013 Johan C. Løken, styreleder i Det norske Skogselskap.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Vi får Eid til å gro Fellesstyret for Bondelaga i Eid.
Skog i Klimakur 2020 Skogfaglig samling for fylkesmennenes landbruksavdeling, 31. august – 2. september 2010, Sandnes Hege Haugland Klima- og forurensningsdirektoratet.
Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket
Ressursutnytting i Norge
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Utskrift av presentasjonen:

VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011

VEFSN KOMMUNE Velkommen til Vefsn Landbruks- og industrikommune

VEFSN KOMMUNE Vefsn er en stor landbrukskommune med betydelig virksomhet innen primærnæring: Jordbruk Skogbruk Utmark – jakt, fiske, friluftsliv Betydelig landbruksrelatert virksomhet innen service, handel mv Betydelig offentlig virksomhet, bl.a. landbruksskolen Vefsn har de siste årene har mistet et betydelig antall arbeidsplasser innen foredlingsindustrien (meieri, Nortura, sagbruk)

VEFSN KOMMUNE Skogbruk  dekar produktivt skogareal - utgjør 35 % av det totale skogarealet  Total kubikkmasse ca 2 mill m3  Årlig tilvekst m3  Balansekvantum (teoretisk modell) ca m3/år  Netto årlig avvirkningsnivå (beregnet) : ca m3/år  Uttak de siste årene: m3/år Utfordring nr.1:  Lokal videreforedling etter at Bergene Holm la ned Nesbruket

VEFSN KOMMUNE Skogbruk 2011 – det internasjonale skogåret  Å øke bevisstheten om og å styrke et bærekraftig skogbruk  Å sette fokus på skogens mangesidig betydning  Kommunen deltar sammen med mange lokale aktører i en rekke arrangementer som markerer dette året  Et tiltak: Etablere såkalt klimaskog sammen med ALCOA og Skogselskapet for å sette fokus på skogens betydning når det gjelder CO2-fangst  I Vefsn binder skogen % av totalt utslipp av CO2 i Vefsn kommune

VEFSN KOMMUNE Jordbruk Jord: dekar jordbruksareal i drift dekar fulldyrka/overflatedyrka mark dekar innmarksbeite Husdyr: melkekyr (44 produsenter) ammekyr øvrige storfè vinterfora sau (29 produsenter) avlspurker (6 produsenter) - 89 hester 109 søkere om produksjonstilskudd (tall pr )

VEFSN KOMMUNE Utviklingstrekk i jordbruket i Vefsn: Jevn nedgang i antall gårdbrukere/søkere om produksjonstilskudd Nedgang i antall melkekyr Stabilt på ammeku, øvrig storfe, gris, sau og hest Færre, men større enheter Økende andel leiejord Økende gjennomsnittsalder

VEFSN KOMMUNE Utfordringer for jordbruket i Vefsn - Rekruttering - Rammebetingelser / lønnsomhet - Ferie og fritid - Holdninger til yrket – egne og andres - Nedslitte driftsbygninger - Få med investeringslyst, som også må ses i sammenheng med lite investeringsvirkemidler - Økende andel leiejord - Konflikter beiteinteresser - rovvilt - Høy gjennomsnittsalder på gårdbrukeren Hva kan gjøres lokalt?

VEFSN KOMMUNE Med betydelig annen næringsvirksomhet får Vefsn også utfordringer i forhold til landbruket: Arealbruk Konkurranse om arbeidskraft Miljø

VEFSN KOMMUNE Tre faktorer som forventes å påvirke utviklingen i jordbruket  Forbrukerpreferanser - Billig mat – kjedenes markedsmakt - Trygg mat - Økologisk dyrket  Landbrukspolitikken - Skjermingsstøtte - Budsjettstøtte - Markedsregulering  Teknologisk utvikling - Teknisk utstyr

VEFSN KOMMUNE Landbruksnæringen styres av nasjonale og internasjonale bestemmelser Kommunen kan lokalt bidra med: Positiv holdning Landbruksfaglig kompetanse i administrasjonen Politisk engasjement i landbrukssaker Støtteordninger Gode planprosesser i arealbruk

VEFSN KOMMUNE LYKKE TIL MED KONFERANSEN OG TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN