Landbrukskriteriet, og finansiering av landbruksforvaltning

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Varhaug Idrettslag Alltid best sammen
Advertisements

Dialogseminar Åre 15. og 16. februar GRUPPEOPPGAVER Drøft: Roller og kritiske suksessfaktorer for næringsutvikling med.
”Obligasjonssaken” – orientering til formannskapet
Økonomiplan Moss kommune Budsjettutfordringer i en bykommune med lave frie inntekter Hans K. Birkeland – rådmann i Moss.
1. TERTIALRAPPORT 2009 Presentasjon i formannskapet 9. juni
Levanger kommune rådmannen Foreløpig orientering økonomiplan Administrasjonsutvalget – Ola Stene 1 Økonomiplan Presentasjon.
Levanger kommune Driftskomiteen Medarbeiderundersøkelsa 2009 – Øystein Lunnan DK Orientering DK Medarbeiderundersøkelsa 2009.
Regnskap 2005 Resultatet langt bedre enn fryktet
Orientering Budsjett Rådmann Ola Stene – Forslag til årsbudsjett 2003.
Budsjett 2004 Rådmannens forslag til Formannskapet
1 Det økonomiske opplegget for kommunesektoren i 2009.
Levanger kommune rådmannen Ola Stene Rådmannens forslag til økonomiplan
Analyseopplegg i ASSS-rapport 2010 brukt på data fra 20+ kommunene
Inntektssystemet Kommunenes inntekter Ansvar, målsetting og verktøy Arbeid med inntektssystemet Forbedringer for å oppnå målsettingen Vår anbefaling Samhandlingsreformen.
1 Kommuneproposisjonen Kommunal- og regionaldepartementet 2 Revidert nasjonalbudsjett 2010 Lønnsveksten nedjustert til 3¼ pst. Økte energipriser.
Kommunesammenslåinger i Vestfold – Rådmannens ansvar og rolle
Innherred samkommune 1 Større stillinger - en fordel for både brukere og ansatte Anne Grete Wold Prosjektleder Innherred samkommune.
Innherred samkommune 1 Større stillinger - en fordel for både brukere og ansatte Anne Grete Wold Prosjektleder Innherred samkommune.
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Innherred samkommune 1 Orientering til kontrollutvalget om besparelser og resultater kommunene har oppnådd gjennom samarbeidet i ISK Administrasjonssjef.
Nye tall og sammenligninger - Dialogseminar, Åre, Øystein Lunnan Nye tall og sammenligninger Åre, Øystein Lunnan.
samkommune.no ISK, Levanger kommune og Verdal kommune - Dialogseminar , Røros – Egenevaluering – Ola Stene 1 Innherred samkommune.
Planstatus Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer INNHERRED SAMKOMMUNE PLANSTATUS LEVANGER Kommuneplanens.
1 Status mulig etablering av intermediær sengepost mm i ISK Administrasjonssjef Ola Stene 26. april 2012.
Innherred samkommune 1 Årsrapport og Regnskap 2007 Samkommunestyret 10. april 2008 Administrasjonssjef Ola Stene.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Drammen bykasseregnskap 2010 Presentasjon i formannskapet 11. april 2011.
KS Kommuneøkonomikonferanse, Tromsø
Økonomiske virkemidler Skogkultur –etablering og oppbygging av kvalitetsskog inkl miljøhensyn –distriktsprofil –statlig tilskudd pga langsiktige tiltak,
Barnevern – store satsinger, udekkede behov Helge Eide, KS Agder høstkonferanse
Kommunal- og regionaldepartementet 1 Statsbudsjettet for 2007 Gjennomgang av regjeringens og fylkesmannens presentasjon av budsjettet Noen vurderinger.
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag – formannskapet Budsjett 2006 – rådmannens forslag.
Levanger kommune rådmannen Økonomiplanarbeidet etter Kom.prop’en - Ola Stene Formannskapet 1 Økonomiplanarbeidet etter Kom.prop’en Formannskapet.
Statsbudsjettet 2009 – og virkninger for Drammen kommune.
1 Kommuneproposisjonen 2006 – Levanger formannskap Kommuneproposisjonen 2006 Utdrag av departementets presentasjon for fylkesmennene Noen tabeller.
Senter for helseadministrasjon
Levanger kommune rådmannen Rådmann Ola Stene – Budsjett Orientering til formannskapet 1 Formannskapet Status arbeidet med.
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av rådmannens forslag til budsjett Ola Stene Budsjett 2008 Presentasjon av foreløpig forslag.
Økonomiplan 2009 – 2012 Presentasjon av rådmannens forslag
Levanger kommune Rådmannen Status budsjettarbeidet 2008 mm. formannskapet – Rådmann Ola Stene 1 Budsjettarbeidet sentrale økonomibestemmelser.
Levanger kommune Rådmannen Budsjett Presentasjon av foreløpig forslag – Rådmann Ola Stene Budsjett 2007 presentasjon av foreløpig.
Levanger kommunestyre "Hvorfor har Levanger et stort omfang av barneverntjenester?" - Sigrid Hynne Gjennomgang av barneverntjenesten i Levanger.
Søndre Innherred Revisjonsdistrikt FROSTATING Sammenligninger mellom kommunene: Eldreomsorg, barnehager og grunnskoler Basert på tall fra KOSTRA
1 Det økonomiske opplegget for kommunesektoren i statsbudsjettet 2008.
Økonomisk utvikling Regnskap 2008 Kommuneprop Langtidsvirkninger omlegging IS.
Landbruk på dagsorden i Karlsøy kommune Ass. fylkesmann Bård M. Pedersen.
ASSS- MAKRO Arne Kiil- Bristol
Levanger kommune rådmannen Formannskapsmøte – Ola Stene 1 Kommunalt Regnskap Litt om regnskapsoppstillingene KOSTRA Våre rutiner.
Drammen bykasse Regnskap februar Økonomisk status etter 2. tertial 2009 Netto driftsresultat: 13,7 mill. kr (Overskudd) Årsoppgjørsdisposisjoner:
Skoleeiermøte i Troms Skolens behov og forventninger Ved Oddbjørn Njøs.
Hvordan sette inn bakgrunnsbilde: 1.Høyreklikk på lysbildet og velg «Formater bakgrunn» 2.Velg «Fyll» > «Bilde eller tekstur» 3.Trykk «Sett inn fra Fil…»
Levanger kommune rådmannen Omstillingsprogram ”Bestilling” omstillingsprogram 2009 Av budsjettheftet (s 6) framgår at det er nødvendig å gjennomføre.
1 Statsråd Erna Solberg, Viten og verdi, Oslo Utfordringer til Oslo-regionen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Høringsforslag nytt inntektssystem – eventuelle effekter kommunesammenslåing Sigmund Engdal, Fredrikstad, Hvaler, Råde, 22.. januar 2016.
1 NYTT KOMMUNALT INNTEKTSSYSTEM «TA FRA DE SMÅ OG GI TIL DE STØRSTE OG STERKESTE» LOKALSAMFUNNSFORENINGEN BJARNE JENSEN.
Årsregnskap 2015 Ole Kristian Arntsen, regnskapssjef Ålesund kommune.
Nytt inntektssystem Rune Bye Spydeberg, 6. januar.
Dialogmøte for økonomiansvarlige hos Fylkesmannen Onsdag 9. mars 2016 Flyktingesituasjonen.
Forslag til statsbudsjett Budsjettmøter - med formannskapet og komiteer, strategisk ledelse, enhetsledere og økonomienheten Strategisk ledelse.
Rådmann – Økonomiske rammebetingelser.
Trender i norsk og internasjonal forskning fra indikatorrapporten
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Virkningene av nytt inntektssystem på kommunene i Møre og Romsdal
Samhandlingsstatistikk Del I: Komparativ statistikk
Kostnadsutvikling fosterhjem
Finanskomite Eiendomsskatt
Økonomi-undersøkelse
Økonomiplan Seniorrådet Levanger 3. juli 2019
Utskrift av presentasjonen:

Landbrukskriteriet, og finansiering av landbruksforvaltning Litt historie Landbrukskriteriet Utgiftsutjamninga Bruk av rammetilskudd Oppsummering

Litt historie Landbruksforvaltninga var statlig før 1994. (I hovedsak) Øremerka tilskudd basert på tidligere omfang. (349 mill 1996 kr) 2004: Eget landbrukskriterium, innført over 5 år 4 kriterier (vekta), tot areal, ant enheter, ant eiendommer og da dyrka mark ISK er landets største jordbrukskommune (da jord og produksjon) 2008: Egen funksjon KOSTRA

Forskjell på øremerka og kriterium Øremerka gir til alle. Kriterium er nullspill, tar fra dem med lav indeks i forhold til folketall og fordeler til dem med høy indeks.

Bruk av rammetilskudd Kommunestyret bestemmer bruk av av midlene. Staten fører tilsyn med at oppgaven blir tilfredsstillende gjort. Levanger og Verdal er begge kommuner med tøffere akkord enn snitt i landet (5-7%). Kommuner med høg skatteinngang og distriktsulemper har bedre akkord.

Tall Hvis en oppjusterer 349 mill 1996 kr er det ca 525 mill 2009 kroner. Levanger og Verdals andel av det, målt i andel av landbrukskriteriet, er ca 4,6 og 3,3 mill kroner (2009) Levanger og Verdal ”vinner” 3,9 og 2,6 mill kr i nullsumspillet i utgiftsutjamninga Budsjettet for 2010 for enheten er ca 4,5 mill kr, inkl overhead anslag 5 mill kr.

Oppsummering Kommunestyret bestemmer over frie midler Vi har tøffere akkord Vi ”får” beregningsmessig 1,5-3 mill kr mer enn vi bruker til landbruk. Større forskjeller kriterium/kostnad i andre sektorer, barnevern (likt 0,96), sosial.(L 0,86,V0,88) ISK sørger for at effekten kan tas ut forsvarlig.