En helhetlig tilnærming til lærerutdanning

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Orientering om felles rammer og innhold i fagskoleutdanningen i helse- og sosialfag Aud Larsen Leder NUFHS.
Advertisements

Ungdomstrinn i utvikling Ole Johansen Utviklingsveileder Nordkapp, Måsøy, Kvalsund, Hammerfest, Hasvik, Loppa og Alta.
Utdanningsleder Svenning Bjørke • Med utdanning forstår vi virksomheter som har studentenes danning og kvalifisering som sikte. • De nasjonale.
Forventninger og videre arbeid…...
Etikkutvalg for fagskolen
Kunnskapsløftet i videregående opplæring Statssekretær Lisbet Rugtvedt Elevorganisasjonens nasjonale seminar 19. november 2005 Engebråten skole.
Prosjekt til fordypning - samarbeid skole- arbeidsliv
2 Konferanse for fag- og yrkesopplæring 30. november 2010 Forbundssekretær Halvor Langseth fra debatten i Faglig råd for Bygg- og Anleggsteknikk :  mange.
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
Høgskolelektor Ann Lisa Sylte HiAk, april 2007
Læreren Rollen og utdannningen St. meld. nr. 11 ( ) kunnskap gir vekst
Nye lærerutdanninger «8-13-reformen».
Fleksibel Yrkesfaglærerutdanning
Kroppsøvingsdidaktikk
”Vurdering av hjemmesider” ”Vurdering av hjemmesider” en undersøkende oppgave om førsteklassenes hjemmesider. Av Fouzia, Benedicte og Svein.
Dialogen som pedagogisk verktøy
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
Marirosa Seu Stokkmo og Assad Nasir
TAF (tekniske allmenne fag) - nytt tilbud i oslo
Relevant, praksisbasert yrkesutdanning
RAMMEPLAN for barnehagens innhold og oppgaver. Mandat for rammeplangruppen Rammeplangruppen skal vurdere og fremme forslag på følgende områder særskilt:
Student ved UiAs lærerutdanninger 14. november 2013 Rådgiver Connie Goul.
Landsorganisasjonen i Norge
Nye lærerutdanninger «8-13-reformen». Nye rammeplaner for fem lærerutdanninger Praktisk-pedagogisk utdanning for allmennfag (PPU-A, ennå ikke vedtatt)
ECVET NHO’s perspektiv – kan ECVET svare til bedriftenes behov? Svein Harald Larsen Norsk Teknologi.
Arbeidslivsfag Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??
Hvordan skolene møter prosjektet: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk…. En spørreundersøkelse til skoleledere i Oslo høsten 2005.
HiAk - RFF Intensjonsavtalen mellom RFF og HiAk har materialisert flere handlinger. Det skal arbeides med flere prosjekter innenfor: PPU – planlegge oppstart.
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Kvalitetsutviklingsplanen Oppsummering
Programfag til valg Et individuelt tilpasset opplegg.
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
Organisering og arbeidet i kommunene
1 Erfaringer fra skoleeier (Trondheim kommune) Rapporter fra/samtaler med skoleledere Hva lærerne rapporterer PPU−studentenes FoU-arbeid Vurdering for.
1 Årskonferansen for fylkeskommunale fagskoler 2008 Nasjonale planer, hvorfor det ? v/fylkesopplæringssjef i Oppland, Jørgen Skaug.
NOKUT evaluering 2008 Ingeniørdidaktisk kurs Marte Bratseth Johansen Seksjon for universitetspedagogikk Program for lærerutdanning
Revidert nasjonal plan, generell del. Innledningsvis Planen omfatter nå alle fagskoleutdanninger under teknisk fagfelt (1/2 til 2 år).
1 Kunnskap Mangfold Likeverd Kultur for læringUFD Kultur for læring Kunnskap Mangfold Likeverd.
Lærerutdanning ved Universitetet i Agder
”Kompetanseheving og utdanningsmuligheter for tospråklige lærere” Eidene 21. september 2010 Gro Svolsbru.
Hvordan høyne vår kompetanse innen yrkesrettet attføring? Studium i yrkesrettet attføring APS – konferansen 11.April 2005 Aage Støren Tøssebro.
Rekruttering til lærerutdanningene Akademisk kvalitet Profesjonskvalitet.
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
En politikk for Kunnskaps-Norge Statssekretær Åge R. Rosnes LOs utdanningskonferanse 2. november 2005 Sørmarka.
Høgskolen i Oslo Videre om Oslomodellen Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk IKT-utvalget ved LUI Vibeke.
VEILEDNING AV NYUTDANNEDE LÆRERE I VESTFOLD
Veiledning av nyutdannede i videregående skole Noen tanker med utgangspunkt i gruppeveiledning.
Fagskolepoeng/Lærerutdanning for ansatte i fagskolen/ ansatte i vgo
OM LÆREPLANER Hva er en læreplan Læreplaner og virkeligheten
Om å skrive fordypningsoppgave i pedagogikk
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
HVORFOR? Hva sier Kunnskapsløftet? (mer)
Stortingsmelding 20 På rett vei Kvalitet og mangfold i fellesskolen.
Helhetlig yrkesfaglig kompetanse gjennom fagintegrering relatert til elevenes yrkesvalg. KIP - Konferansen 27 okt.2010 Anne-Catrine Wolden.
Lærerutdanninger i endring Kristian Andersen, studieleder GLU Ingvild Ruhaven, studieleder 8-13 Rådgiversamling åpen dag, 16. mars 2016.
1 Forskningstilnærmingen i KIPAF – prosjektet: Pedagogisk aksjonsforskning Forskningstilnærming: Pedagogisk aksjonsforskning – som er nært beslektet med.
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
STYLE seminar 4. mars Strategi 2020: UiO skal tilby landets beste lærerutdanning og øke rekrutteringen av gode studenter innenfor realfag (s.8).
Organisering for utdanningskvalitet: Problemer og fremtidige utfordringer Bjørn Stensaker.
Grete Haaland og Hilde Hiim, Oktober 2010 KIP-AF "Kunnskapsutvikling og implementering av nye læreplaner i yrkesfag gjennom aksjonsforskning”
Lærerutdanning for ungdomstrinnet LUT Status 3 LUT klasser  Lut1 Lut1  Lut2 Lut2  Lut3 Lut3 Nye LUT praksisskoler  Teigar  Borgheim  Hof.
Faglig ledelse, hva er det?
Opptakskrav til master i pedagogikk
Yrkesfaglig fordypning
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Utskrift av presentasjonen:

En helhetlig tilnærming til lærerutdanning Hva sier den om YFL og PPU-y?

3.2.3. Arbeidsgruppen foreslår: at fagene i alle de flerårige lærerutdanningene skal være lærerutdanningsfag, og at dette presenteres tydelig i nye rammeplaner. I de ulike fagene bør det stimuleres til å utvikle kunnskap om læreplananalyse, nye arbeidsformer, flerfaglighet og erfaringslæring

at det legges vekt på å utvikle en mer koordinert begrepsbruk mellom faglige, didaktiske, pedagogiske og praktiske elementer i planene for den enkelte lærerutdanning/de ulike lærerutdanningene, med henblikk på å styrke profesjonell helhetsforståelse og sammenheng. En slik koordinering kan gjennomføres samtidig med at fagspesifikke begreper blir ivaretatt

at de yrkesfaglige og yrkesdidaktiske komponentene i YFL bør klargjøres gjennom å erstatte dagens generelle, felles rammeplaner med rammeplaner som er spesifikke for hvert utdanningsprogram. Rammeplanene for de ulike utdanningsprogrammene bør koordineres for å sikre en felles overordnet forståelse av mål og innhold i disse komponentene

at det i nye rammeplaner for YFL bør legges særlig vekt på å kvalifisere lærere til yrkesforankring gjennom samarbeid skole/ bedrift, og til å kunne tilpasse opplæringen til den enkelte elevens yrkesvalg

Opptakskrav til lærutdanningene at det legges økt vekt på realkompetansevurdering for opptak til yrkesfaglig lærerutdanning. Det foretas en kartlegging av praksis knyttet til realkompetanse-vurdering for opptak og avkortning av studier, og med basis i denne etableres retningslinjer for slik vurdering. Pedagogstudentene er ikke tilhengere av realkompetanse som basis for avkortning av studier.

Lærerens kompetanse Arbeidsgruppen foreslår: at det stilles krav om formell kompetanse i de fag en lærer skal undervise i og at studentene får praksiserfaring i de aktuelle fagene gjennom utdanningen at PPU ikke lenger skal kvalifisere for undervisning på trinn 5-13, men at undervisningskompetansen som PPU kvalifiserer til, innskrenkes til trinn 8-13. at lederkompetanse vektlegges i sterkere grad i alle lærerutdanninger

Lærerutdannerens kompetanse Arbeidsgruppen foreslår: at krav til partene som er involvert i tilbud om lærerutdanning utredes og sendes på høring i sektoren. Det er spesielt viktig å se på krav til å undervise i yrkesfaglærerutdanning og yrkesrettet PPU

Ved en revisjon av rammeplanene for PPU, er det ønskelig at følgende hensyn tas: rammeplanen bør utmeisle både spesifikke og felles undervisningsområder for fag-/yrkesdidaktikk og pedagogikk, for å sikre tydeligere ansvarsområder og fagidentitet fag- og yrkesdidaktikk må være tett knyttet opp til læreplanene i fag på de ulike trinn: mål, innhold, arbeidsformer, vurdering, tilpasset opplæring og grunnleggende ferdigheter

en nasjonal rammeplan for PPU må være mer spesifikk og sikre et minimum både av faglig innhold (i alle fag) og timetall

YFL og PPUY Det kan konkluderes med at det er divergerende og uklare oppfatninger av innholdet i bredde- og dybdekomponenten i de ulike programmene i YFL, som dels også gjenfinnes i yrkesdidaktikken i YFL og på PPUY. Dette innebærer at YFL og PPUY ikke på en optimal måte kvalifiserer lærere til å møte utfordringer om sprikende innhold i yrkesutdanningen, som kan ha sammenheng med elevers rett til likeverdige utdanningsmuligheter, og med frafallsproblematikken

Det bør i forbindelse med nye rammeplaner legges stor vekt på å klargjøre det yrkesfaglige og yrkesdidaktiske innholdet i YFL og PPU-Y innen det enkelte utdanningsprogram, relatert til behov for yrkesretting, utvikling av yrkesteori, samarbeid høgskole/skole/bedrift, yrkesorientering og differensiering i elevers yrkesvalg. Det bør vurderes nøye hvem som i tillegg til bedrifter og skoler er de mest aktuelle faglige samarbeidspartnerne for lærerutdanningsinstitusjonene i forbindelse med videre utvikling av YFL – ingeniørhøgskoler, tekniske fagskoler, fagskoler, etc., hvordan samarbeidet mellom ulike aktører bør organiseres, og hva det skal omfatte.