INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING Hva kan UMB lære av saken om uredelighet i forskning?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
I.
Advertisements

Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Felles rutiner for institusjonene?. Hvorfor? •Kvalitetssikring •Enhetlig rapportering •Mobilitet 3.
UiO – Forskningsadministrativ avdeling – 2007 Tiltaksplan for forebygging av uredelighet i forskningen Prorektor, prof. Haakon Breien Benestad Universitetet.
SMED8005 Communication of Science/Forskningsformidling 02. juni 2009
Om praktisk tilrettelegging av fjernundervisningen Eksempel fra Praktisk Pedagogisk utdanning ved UMB Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Hans Erik Lefdal.
Omdømme, samfunnsansvar og etikk
Tips og råd for praktisk kompetansearbeid
Kvalitetssikring av utdanning - ITK NTNU ønsker å tilby best mulig studier til sine studenter –> hvordan få det til?
Internkontroll i kommuner
Erfaringer med akkreditering av masterprogram ved HiAk Oversikt over de masterne (og en ph.d.) HiAk har fått akkreditert fra 2004 – d.d. ■Læring i komplekse.
Brukertest toppnivå uio.no Foreløpig gjennomgang av viktigste funn.
Industriledet forskning -- viktig kunnskapsbidrag eller skjult markedsføring? Sverre Mæhlum dr med Medisinsk direktør Pfizer.
Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier
Dialektisk relasjonsteori
v/advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Partnerskapet mellom stat og kommune i NAV-kontoret. Hvordan brukerne kan stimulere til utvikling av NAV- kontorene? Honoratte Muhanzi Kashale Samarbeidsforum.
Lærerprofesjonens etiske plattform
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Lærerprofesjonens etiske plattform – veien videre
Lærerprofesjonens etiske plattform
Veiene videre for Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Lærerprofesjonens etiske plattform
Tilgjengeliggjøring av offentlig finansiert forskning Arvid Hallén, Tromsø 14.november 2007.
Arkivering av nettsider
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Institutt for naturforvaltning (INA)
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP ETIKK VED UMB 1 HVORFOR ER ETIKK VIKTIG VED UMB? På alle våre arbeidsfelter er det lett gjenkjennbare.
INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING (INA) STRATEGISK FAGPLAN Visjon: INA skal være et sterkt utdannings-
Utfordringer med forskningsdata i nasjonal forskningsinfrastruktur
Kunnskapsdepartementets oppfølging på etikkområdet Ekspedisjonssjef Toril Johansson, Kunnskapsdepartementet.
Trinn 3 Bruke vurdering for læring for å fremme elevenes skriveutvikling.
Nordnorsk Kompetansesenter-Rus
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.
Læring prosjektpraksis Førsteamanuensis Prosjektledelse,
Førsteamanuensis/ PhD May Thorseth Filosofisk institutt, Program for anvendt etikk, NTNU Etikk og redelighet i forskning NT-fakultetet.
Hvordan forske på materiale som har ukjent opphav? Bristol Innledning ved Sekretariatsleder i NESH Hilde Wisløff Nagell.
Webkart-tjeneste Artsdatabanken N asjonal strategi for lagring og formidling av geografisk artsinformasjon Faglig forum - Forvaltningsplan Barentshavet,
Internt handlingsrom (IHR) Presentasjon på USITs allmøte 23. juni 2011 Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.
Norway Rotary Distrikt 2260 Kurs Bevisstgjøring av Rotary’s ledere Utarbeidet av Lillian Johansen og Finn Kolstø, Gardermoen Rotary Club.
NVHs kvalitetssystem Allmøte på NVH: Lov om universiteter og høgskoler Krav til systemet: ▪§ 1-6. Kvalitetssikring (1)Universiteter og høyskoler.
Signe Louise Berthelsen
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
UiO – Forskningsadministrativ avdeling FRIDA som felles forskningsdokumentasjonssystem for universiteter og helseforetak ? - Rapportering av vit.
Tiltaksplan for forebygging av uredelighet i forskningen Fase II
På vei mot VEKS Utbygging av kurs: Etiske problemstillinger og kommunikasjon i behandlerpraksis.
Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel på foredraget, o.l. her. Erfaringer med SAP Seminar Åse Berg Studie- og forskningsseksjonen SVT-fakultetet.
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur
Standardisering av IT-virksomheten. Bakgrunn Lokal – sentral, arbeidsgruppe under IHR IT Kartlegging høsten 2011 Diskusjonsnotat februar 2012 Høringsnotat.
Religion på arbeidsplassen
 En modig leder  Mangel på kvalifisert arbeidskraft  Noen så mitt potensial  Noen tok seg tid for å forklare  Noen ble av og til irritert på grunn.
Inneholder din applikasjon personopplysninger?
Fagområdet for universitetspedagogikk, UiO Pedagogisk basiskompetanse for stipendiater Line Wittek Fagområdet for universitetspedagogikk Universitetet.
Hva skjer med klienten i brukerens tidsalder? Ingerid Aamodt
Ot. prp. nr. 58 ( ) om lov om etikk og redelighet i forskning Statssekretær Åge R. Rosnes.
Styrer og mangfold Styreakademiet 15. september 2005 Elisabeth Grieg.
Taushetsplikt og samarbeid i mellom kommunale etater
Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Å redusere unyttig helseforskning i Norge ved å bruke systematiske oversikter – kommentar sett fra erfaring med forskningsetiske vurdering i REKVEST Berit.
informasjon fra Haugesund kommune1 SJEKKLISTE FOR ETISK REFLEKSJON Hva er situasjonen / problemet? (inkludert faglig aspekt)
Forskningsstøtte -Ekstern finansiering -Nytt prosjekt -Prosjekt databasen EUTRO -Lagring av data Forskningsadministrativ støtte:
Møte med instituttledere
Varslere – helter eller bråkmakere ?
Fra idé til publikasjon
Studentombud – en oppsummering så langt
Møte med seksjonssjefene 10. januar 2017
Innføring i datahåndtering
Forskerseminar Heidi Sjursen Konestabo Edina Pózer.
Regionale retningslinjer for (medisinsk og helsefaglig) forskning
Utskrift av presentasjonen:

INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING Hva kan UMB lære av saken om uredelighet i forskning?

INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING (INA) Hva kan UMB lære av saken om uredelighet i forskningen? Hans Fredrik Hoen, Instituttleder INA  All vår forskning er avhengig av at allmennheten har tillit til virksomheten  Tillit stiller krav til hvilken kultur som skal råde på UMB.  Tillit krever en høy grad av etisk bevissthet og personlig integritet  Tillit krever at det eksisterer rutiner som er kjent - og som kan fange opp forhold som er i strid med god vitenskaplig praksis  Behov for klare ansvars og rolle beskrivelser

INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING (INA) Behov for å tydeliggjøre roller og ansvar Institusjonen  Prosessen har pekt på viktigheten av å ha en klar forståelse av hvilke forpliktelser institusjonen har i forhold til å sikre at forskningsprosessene foregår med den kvalitet som kreves for god vitenskaplig praksis  Ansvar for kulturen  Utdanningen – innpoding av kultur og etisk bevissthet  Oppmerksomhet på etikk  Tilrettelegging for forskningsprosessene, herunder lagring av rådata

INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING (INA) Behov for å tydeliggjøre roller og ansvar Prosjektansvarlig Fra NFRs standardkontrakter:  Prosjektansvarlig skal arkivere sluttrapport og prosjektdata på en betryggende måte i minimum 10 år etter avslutning av prosjektet. Den prosjektansvarlige pålegges å sikre at dataene oppbevares på en betryggende måte slik at de også vil bli tatt vare på og være tilgjengelige om den prosjektansvarlige opphører. Prosjektansvarlige plikter å følge anerkjente kvalitetsnormer ved innsamling og arkivering av data…..”

INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING (INA) Behov for å tydeliggjøre roller og ansvar Medforfatterskap Vancouver-reglene er normgivende for store delen av den forskningen som foregår på UMB. For å være medforfatter skal alle disse være innfridd og bidraget fra den enkelte skal i utgangspunktet kunne identifiseres:  substantial contributions to conception and design, or acquisition of data, or analysis and interpretation of data:  drafting the article or revising it critically for important intellectual content  final approval of the version to be published.

INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING (INA) Behov for å tydeliggjøre roller og ansvar Referee-ordningen  Tidsskriftene har ansvaret for å vurdere innsendte publikasjoner –Vår erfaring viser likevel at institusjonene har behov for å ha rutiner gode rutiner for å gjennomføre en intern kvalitetssikring i forkant av publiseringsprosessen

INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING (INA) Oppnevning av uavhengig sakkyndig komité (sept-nov 2006) i. Hvorfor gjorde UiO og UMB dette? ii. Mulige fallgruver her? iii. Når og hvordan kommer jussen inn?

INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING (INA) Utfordringer av ulik art  Endringer og utviklingen av datatekniske systemer vanskeliggjør arbeidet med å finne igjen dokumentasjon  Hvem skal varsles om mistanker og pågående arbeid?  Hvilke konsekvenser fikk det at varslingen var så selektiv?

INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING (INA) Hva har jeg lært? i. Lytt til erfarne fjellfolk! Søk råd hos personer med erfaring – hvis de finnes ii. Dokumentasjon: skriv ned hendelsesforløpet fortløpende iii. Prinsipielt spørsmål : Når kan, bør eller skal en sak overlates til andre instanser?

INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING (INA)  Viktigheten av å ha rutiner  Bevissthet rundt etiske problemstillinger i forskning og undervisning  Viktigheten av holdningsskapende arbeid  Tydelig ansvars- og rolle avklaringer mellom institusjonen og den ansatte  Tydelige ansvars- og rolle avklaringer mellom medarbeidere i prosjekter

INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING (INA) Kontakt oss: INSTITUTT FOR NATURFORVALTNING e-post: tlf : faks (Vollebekk): faks (Urbygningen):