Innlegg psykiskhelse- og rusnettverk 28.05.2014 v/Johanne M. Benitez Nilsen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nye oppgaver for ergoterapeuter i kjølvannet av Samhandlingsreformen
Advertisements

Informasjon og fagdag for 1.linjetjenesten 10 sept. 2013
Kunnskapsløftet – hvordan skal det bli regional virkelighet? Kunnskapsminister Øystein Djupedal Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene 7. mars.
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
«Ungdom utenfor» – et felles ansvar. FK har kunnskap om «unge utenfor» i deres kommune !!! • FK har oversikt over antall unge utenfor arbeid og opplæring.
Program Torsdag 12. desember: Matematikkfaget; den største utfordringen for gjennomføring i videregående opplæring? Program Torsdag 12. desember: Kl
Et 3 årig samarbeidsprosjekt mellom Helse Fonna, NAV Rogaland og SUS JobbResept.
Sparebankforeningens årsmøte 2008 Pressekonferanse 8.oktober Adm. direktør Arne Hyttnes.
seniorrådgiver Jin Marte Øvreeide
Arbeid og psykisk helse Informasjonssatsing 2010/11.
NyGIV Hvordan kan NyGIV bidra til at flere gjennomfører videregående opplæring? Sheila Benestad, prosjektleder Overgangsprosjektet i Vest-Agder.
| Rekruttering av psykologer til kommunehelsetjenesten – hva skjer? - Svaret: Det skjer mye! - Innlegg Nina S. Andresen Helsedirektoratet.
Fagdager ungdom NAV Oppland og Oppland fylkeskommune 12. april 2011 Kari Gording.
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Erfaringer fra Kristiansand kommune Ved psykolog Kenneth Haugjord
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Haugaland og Karmøy Distriktspsykiatriske Senter (DPS)
Diagnostikk og behandling av rusmiddelavhengige
HOVEDMÅL  Redusere den 428 mottakere av økonomisk sosialhjelp i aldersgruppen 18 til 24 år med 50 % eller 214 personer innen STRATEGIER 1.Forebygge.
Skoleringssamlinger Knut Alfarnæs, avdelingsdirektør prosjektleder
Signaler for rus og psykisk helse i Prop 1S og Meld. St. 30 – Se meg!
Veileder for helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel
IPS Molde Individual Placement and Support
Samling for Oppfølgingstjenesten med ledere 6. desember 2010.
Et inkluderende arbeidsliv - en utnyttelse av individets ressurser Statssekretær Jan Erik Støstad Arbeids- og inkluderingsdepartementet 27. mars 2007.
Gjennomføring I Videregående opplæring Randi Kristin SvarvaGunvor Thomassen OvergangsprosjektetOppfølgingsprosjektet.
s. 1 Gjennomføring i vgo i Nordland Rådgiversamling Foto: Crestock.com.
” Når jeg hører vidregående skole, tneker jeg på at jeg gleder meg SYNSYKT til å holde på med noe som intriserer meg, å være sammen med folk som også liker.
BIKUBEN – Regionalt brukerstyrt senter
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Den realfaglige skolesekken Hva kan museene gjøre for å styrke interessen for realfag? Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Bakgrunn for satsingen  Oppstart 2004  Opplæringsloven § 9A  Samarbeid mellom Barne –og familiedepartementet, Sosial og Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet.
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Gjennomføring i videregående opplæring – kort om status og utfordringer i Hamar kommune Paal Morken Andersen Avdelingssjef videregående opplæring Hedmark.
OPPFØLGINGSTJENESTEN (OT) Målgruppe: Ungdom med rett til vgs
Hva er pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)?
Attføringsbransjen i Vestfold er i endring
Akershus Fylkeskommune Oppfølgingsprosjektet 2014
Informasjon til skolens ansatte om Skoleprogrammet VIP
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
Psykologer i kommunene
FUG-konferanse for tillitsvalgte
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Bjørnar og Kjerstin.  Jobbet med helsesøstersaken i 15 år!  Hatt ulike innspill - stykkprisfinansiering  Ulike kartlegginger - hvor mange minutter.
Oppfølging i bolig- nye grep i bydel Stovner
Rådgiverkoordinatorforum i Bodø 27.januar 2015
Ungdom «utenfor» skole og arbeid i Nord-Trøndelag
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
HELHETLIG OPPLÆRINGSLØP- bedre gjennomføring i videregående skole
Astri Helene Engerdahl Ny Giv Gjennomføring i videregående opplæring.
November 2003Sørlandet sykehus HF ”FELLES UTVIKLING” Et pilotprosjekt i kommunene Flekkefjord og Mandal
HJELP MEG – DET HASTER! Klinikk psykisk helse og avhengighet, OUS.
Habilitering av barn og unge – gode aldersoverganger og mestrende familier Oslo, 10. juni 2008 av Ingrid Bjørnstad og Grete Müller.
«Forsøk med NAV-veileder i videregående skoler» Etableringsmøte i Nord-Trøndelag Åse Tea Bachke, Arbeids- og velferdsdirektoratet Baard Johannessen,
Vi gir mennesker muligheter Arbeid og helse – et tettere samvirke Strategi for Helsedirektoratets og Arbeids- og velferdsdirektoratets felles innsats for.
Psykisk helsearbeid i lokalpolitikken i Bergen Bjarte Bønes Bruntveit, leder Hordaland lokalavdeling.
«Forsøk med NAV-veileder i videregående skole» er et samarbeidsprosjekt mellom Arbeids- og velferdsdirektoratet og Utdanningsdirektoratet. Forsøket finansieres.
Foto: Thor-Wiggo Skille Riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av ungdom utenfor opplæring og arbeid. Knut M. Nikolaisen 6. November 2015.
Utdanningslinja Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland Kommunalkonferansen 2009.
Inspirasjonssamling for oppfølgingstjenesten i Østlandssamarbeidet Statssekretær Lisbeth Rugtvedt.
Samling for Oppfølgingstjenesten i Nordland 26. april 2017
Bedre helsetjeneste inn- bedre helse ut
Nord-Trøndelag fylkeskommune – hva har vi gjort siden sist?
Orientering om Skolehelsetjenesten og Helsestasjon for ungdom
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Utskrift av presentasjonen:

Innlegg psykiskhelse- og rusnettverk v/Johanne M. Benitez Nilsen

- En storstilt satsing fra regjeringen for å øke gjennomføringen i videregående opplæring

Hvorfor så viktig å øke gjennomføringen?  Klar sammenheng mellom gjennomført vgo og arbeidstilknytning  Arbeid anses som det viktigste redskap i fattigdomsbekjempelsen (gjennomføring i vgo viktig) Målene i arbeidslinja avhengig av vellykket utdanningslinje (Stortingsmelding 44  Ungdom uten videregående opplæring overrepresentert i dårlige levekårsstatistikker  Samfunnsøkonomiske besparelser  Utdanning som ”human capital” for den enkelte

Hovedmålsettingen i Oppfølgingsprosjektet ” videreutvikle samarbeidsformer og tiltak som fører til en varig, helhetlig og samordnet oppfølging av unge utenfor opplæring og arbeidsliv”

Nytt mandat for Oppfølgingsprosjektet  Mer fokus på tidlig innsats - i skolen.  Mer fokus på elever med psykisk uhelse  Tettere samarbeid med de kommunale tjenester  Tettere samarbeid med fylkesmannsembetet

 Frafall i vgo skyldes ofte utenomfaglige årsaker som kommunene har et spesifikt ansvar overfor!!!

Utfordringsbilde – barn og unges psykiske helse  prosent av barn og unge mellom 3-18 år har nedsatt dagligdags fungering på grunn av symptomer på psykiske lidelser som angst, depresjon og atferdsforstyrrelser.  Ca. 8 % av disse har så alvorlige symptomer at det tilfredsstiller kravene til en psykiatrisk diagnose. De aller fleste av disse trenger behandling.  Flertallet som får innvilget uføreytelser i alderen 25 – 39 år har enten depressive lidelser, angstlidelser eller atferds- og personlighetsforstyrrelser.

Norsk mal: Tabell 13

Norsk mal: Tabell 14

Norsk mal: Tabell 15

Oppfølgingsplan for arbeid og psykisk helse  Tiltak 17: «Åpne for at psykologer i kommunen kan samarbeide med Ny GIV»  Mål: Bidra til å redusere frafall i videregående opplæring og øke gjennomføringsgraden blant ungdom med psykiske helseproblemer og rusmiddelproblemer.  Ansvar: Kunnskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet.

Utprøving av psykologer i den videregående skole  Tilskudd til kommuner for å ansette psykolog i helsetjenesten / skolehelsetjenesten tilknyttet videregående skole  Ungdom med psykiske helseproblemer og rusmiddelproblemer skal kunne møte kvalifisert hjelp der hvor de oppholder seg.  Gratis, kort ventetid, og uten henvisning.  Samarbeid med fastlegen, psykisk helse- og rusteam, barnevern skolehelsetjenesten, PP-tjenesten, Oppfølgingstjenesten, NAV og spesialisthelsetjenesten.

«Psykolog i skole»  Helsedirektoratets stimuleringstilskudd for rekrurettering av kommunepsykologer  100 mill til arbeidet  Stimuleringsordningen pågått over flere år, men nytt fra i fjor at det kunne brukes overfor vår målgruppe  6-års plan (nedtrappning)  Utdanningssjefen oppfordret kommunene til å søke i samarbeid med NyGIV  Alle kommuner i Kr.sand og Lindesnesreg fått tilskudd MEN…………….

 Kommunene er ikke pålagt å bruke ressursen til vgo.  Fortsetter arbeidet med å kanalisere ressursene til vgo. Drahjelp fra direktoratet  Konseptet: Lavterskel inngå i elevtjenesten Avlaste 2.linjetjeneste Kan behandle/utrede forlengelse av skolehelsetjenesten. Rusforebyggende arbeid Gruppe/individ oppfølging

Takk for oppmerksomheten!