Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nord-Trøndelag fylkeskommune – hva har vi gjort siden sist?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nord-Trøndelag fylkeskommune – hva har vi gjort siden sist?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nord-Trøndelag fylkeskommune – hva har vi gjort siden sist?
v/ Lise Eriksen, spesialrådgiver

2 Satsing på psykisk helse i Nord-Trøndelag fylkeskommune
Det ble initiert et samarbeid mellom NTFK og Helse Nord-Trøndelag i 2009 Bakgrunn: Psykiske helseplager økte risikoen for frafall i videregående opplæring Fylkestinget vedtok nullvisjon for selvmord

3 Utvidet skolehelsetjeneste
Forsøk med «utvidet skolehelsetjeneste» ble igangsatt ved Verdal vgs og Levanger vgs i 2011. Utvidet skolehelsetjeneste ble en viktig satsing gjennom Oppvekstprogrammet i Nord-Trøndelag (2011 – 2016). I løpet av skoleåret 2014/2015 ble ordningen utvidet til å omfatte alle skoler. I tillegg til avtalen mellom Helse NT v/BUP og NTFK er det inngått avtaler mellom den enkelte skole, vertskommune og BUP. I disse avtalene har det vært en forutsetning at tilbudet fra vertskommunen ikke skal fortrenges eller reduseres som en følge av at BUP er tilstede ved skolen, men heller være en støtte. Eksisterende avtale går tom skoleåret 2017/2018. Erfaringer – flere med psykiske helseplager og skolevegring.

4 Utvidet skolehelsetjeneste
Utvidet skolehelsetjeneste handler om å gi tidlig hjelp for psykososiale problemer i videregående skole gjennom: Lavterskel samtale og vurderingstilbud til elever i videregående skole. Veiledning til lærere og elevtjeneste. Mål: Oppdage elever med psykososiale problemer så tidlig som mulig, gi tilbud om vurdering og behandling i skolehelsetjeneste/ evt. henvisning videre til spesialisthelsetjenesten.

5 Samarbeid NTFK, Helse NT og kommune
Gjennomført samarbeidsmøter ved alle videregående skoler våren 2017 Evaluert eksisterende avtale og inngått ny - tom skoleåret 2017/2018 Dialog med vertskommunen om stillingsressurs for skolehelsetjenesten Samme nivå eller styrking… Hovedkonklusjon: Gjennomgående er alle parter godt fornøyd med samarbeidet og ønsker at dette skal fortsette i Trøndelag.

6 Tall og erfaringer Tall fra BUP for skoleåret 2014/2015 viser at 271 ungdommer i aldersgruppa 16 – 24 år oppsøkte BUP ved de videregående skolene i fylket, noe som utgjør 4,9 % av alle elever. Ungdommer med angst og depresjoner oppsøker BUP i langt større grad ved de videregående skolene (27 % for depresjon og 28 % for angst), enn andelen som henvises direkte til BUP for tilsvarende problemer (11 % for depresjon og 13,3 % for angst). Det er disse psykisk helseplagene som utgjør størst risiko for uførhet i ung alder.

7 Utdanningstilbud innenfor psykisk helse
Inngikk i den totale satsingen på psykisk helse i regi av Oppvekstprogrammet Spesielt tilpasset for lærere Ca. 400 ansatte har gjennomført utdanningstilbudet i psykisk helse – hvorav 300 fra videregående opplæring og 100 fra grunnskole Eget tilbud for ansatte i barnehage – ca. 100 har deltatt

8 Ungdomsprosjektet i Nord-Trøndelag 2016 - 2018
Bakgrunn i et politisk initiativ i 2012 Var sammenfallende med vårt behov for et eget OT-tiltak. Fra presentasjon av statsbudsjettet i 2015

9 Ungdomsprosjektet i Nord-Trøndelag
Ungdomsprosjektet skal gi et tilbud om arbeidsrettede og/eller helsefremmende aktiviteter til ungdommer i oppfølgingstjenestens målgruppe, som har størst risiko for ikke å gjennomføre videregående opplæring – gjennom skreddersydde tjenester og tett individuell oppfølging. De yngste prioriteres først. Mål: Ungdommer som deltar i prosjektet skal komme i gang med videregående opplæring innenfor en periode på inntil ett år. (skole og/eller bedrift). Sekundært: Komme i gang med arbeid eller annen aktivitet. Utfordrer skolene på «løpende» inntak. Kan kombinere oppfølging via ungdomsprosjektet med opplæring.

10 Begrunnelsen for prosjektet
Tett oppfølging tidlig for ungdommer med størst risiko for å havne «varig» utenfor opplæring og arbeid. Mange venter for lenge med å komme i gang med et konkret tiltak; flaskehalser i og mellom systemene - både for elever som har sluttet i vgo og ungdommer «utenfor». SINTEFs forskningsrapport – Utfordringer med ungdomssatsingen i Sør-Trøndelag (Solveig O. Ose). Et stort problem at NAV ofte kommer for sent på banen med hjelp til unge som har havnet utenfor. Da er situasjonen ofte allerede tung, og det må sterke og ressurskrevende tiltak til for å lykkes.

11 Etablering av tilbudet
To leverandører som til sammen er fylkesdekkende: Friskgården Attføringsbedriften Fides og Reko Leverandører valgt på bakgrunn av en offentlig anskaffelse. Metodisk oppfølgingsarbeid er grundig beskrevet i kravspesifikasjoner.

12 Status i prosjektet 62 ungdommer var registret i prosjektet ved utgangen av 2016. Av disse hadde 5 begynt i videregående opplæring, og 15 kombinerte videregående opplæring med oppfølging fra ungdomsprosjektet. Får bedre oversikt over resultater ved utgangen av 2017 – da mange har deltatt i ett år/avsluttet i prosjektet. Evaluering gjennomføres av psykologisk institutt ved NTNU. Fokuserer på ungdommenes opplevelse av mestring og framtidstro. De første resultater kommer i 2018.

13 OT-tall for Nord-Trøndelag pr. 15. juni 2017
Tilsammen – 578 ungdommer (av 6151) Under oppfølging og veiledning – 197 Ukjent aktivitet – 1 I aktivitet – 256 45 på opplæring og arbeidspraksis i regi av fylket 108 på NAV-tiltak 8 på kombinasjonstiltak 41 i arbeid 13 elever 3 elever ved privat videregående skole 38 lærling/lærekandidat Erfaringer – flere med psykiske helseplager og skolevegring.

14 OT-tall for Nord-Trøndelag pr. 15. juni 2017
Avklart – 124 27 har takket nei til oppfølging 8 er i militæret 18 har omsorg for barn 48 er syk/i institusjon 23 er på ikke formell opplæring Erfaringer – flere med psykiske helseplager og skolevegring.


Laste ned ppt "Nord-Trøndelag fylkeskommune – hva har vi gjort siden sist?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google