Læreryrket – en viktig og krevende profesjon

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Visible Learning av John Hattie
Advertisements

NOFA 2011 Tonje Hilde Giæver Bård Ketil Engen Leikny Øgrim
Et pilotprosjekt med digital kunstformidling i den videregående skole
DIDAKTIKK Pedagogikk handler om opplæring, oppdragelse og sosialisering i vid forstand, i hjemmet, blant venner og gjennom massemedia”. ”Didaktikk handler.
Samarbeid mellom skole og hjem
Møteplass for etisk refleksjon
Fra barnehage til Vgs: RELASJONER GODE BYGGE Å Motsatt av mobbing…..
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Utviklingsprosjekt Region nord Mål for dette året • Finne et interesseområde/tema ( 3-4 samarbeider) • Planlegge undervisningen med grunnlag.
Lars OpdalHøgskolen i Buskerud Hvorfor Google? ”Jeg lurer på hva som egentlig er bra med en søkemaskin på Internett som kommer tilbake med
• Innledning • Del 1 Faglig og digidaktisk status i fremmedspråk • Del 2 Ny Undervisnings og vurderingspraksis • Konklusjon.
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Plan for praksis Studieåret FU – 2 Gro Lise Syversen – HIØ, Praksisseminar FU og
Karriereveiledning Gro Dyrhaug Karriereveileder.
Dokumentasjon som grunnlag for refleksjon og læring
Veiledet lesing Mørkved skole
Nasjonale prøver i lesing og leseopplæring
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Om skolens lov, nasjonale læreplaner og Kunnskapsløftet (LK06)
Didaktiske utfordringer
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Forskjeller på tale og skrift
Utdanningsforbundet Halden
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Velkommen til Fylkesmannens fagsamling 29. og 30. oktober 2013.
Praksis i ny grunnskolelærerutdanning
Den nysgjerrige student: aktiv bidragsyter - ikke passiv mottaker
Den nysgjerrige student: aktiv bidragsyter - ikke passiv mottaker
Hans Petter Wille, Høgskolen i Østfold Den nysgjerrige student: aktiv bidragsyter - ikke passiv mottaker Hva kreves?
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Arbeidslivsfag Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??
Den gode lærer Elevrådskonferansen 2009 Petter Hagen 4. november 2009.
Strategier og kompetanse
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
OTH – Åfjord 30.april. 2 faktorer som er kritiske for motivasjonen, og som læreren kan påvirke:
LK06 – fra ord til handling Prosjekt Åfjord vgs/Rissa vgs
LP og evidens i undervisningen
Undersøkelseslandskap
Etikk i pedagogisk arbeid
Velkommen til et nytt skoleår!
Forskingsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Kommentar Dekan Kristin Barstad Høgskolen i Buskerud.
Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Høgskolen i Oslo IKT i ny grunnskolelærerutdanning ved LUI, HiO Seminar i regi av Ballast Hovedfunn fra Ballast-prosjektet. 2.Hva er digital.
Fagartikkel – et eget prosjekt Noen påminnelser. Det jeg lurer på … … fører meg til problemstillingen Er det ingen ting jeg lurer på, undrer meg over,
1 Utforskningsverksted i snøen LUB, Elise Klaveness Høgskolen i Vestfold.
Lærerutdanning for ungdomstrinnet LUT Mattias Øhra 2008.
OM LÆREPLANER Hva er en læreplan Læreplaner og virkeligheten
Didaktiske utfordringer
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT ). Hensikten med Ny Lærerutdanning på Ungdomstrinnet ( LUT ) Utvikle den faglig kompetente læreren. Utvikle den.
HVA ER DIDAKTIKK Didaktikk som teori om planlegging av undervisning
Liv M. Lassen og Nils Breilid
Nye studiemodeller på Drift av datasystemer, Informasjonsbehandling og IT-støttet bedriftsutvikling Geir Ove Rosvold Svend Andreas Horgen Greta Hjertø.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
ALU 1, mandag Erfaringsdeling etter praksis.
Skolebasert vurdering og erfaring.  Erfaring handler om å kunne se.  Det er ut fra vår egen erfaring vi ser, forstår og – analyserer andre. ”De virksomheter.
Lærerutdanning for ungdomstrinnet ( LUT ) Mattias Øhra 2009.
Framtid - Samspill - Skaperglede
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT )
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
La elevene løse oppdraget B – Samarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Arbeid med overordnet del
Undervisning for dybdelæring B – Samarbeid
Lekpregede læringsaktiviteter B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Læreryrket – en viktig og krevende profesjon

Oppsummér så langt: Hva er en god lærer?

Hans Petter Wille, Høgskolen i Østfold Jeg lurer på … for eksempel: Øker eller avtar intelligensen med alderen? Hvor mye brukes IKT i skolen egentlig – og til hva? Hva er det riktig/galt å bruke IKT til? Hans Petter Wille, Høgskolen i Østfold

Læreren som profesjonsutøver Fem (seks) forutsetninger for å kalles en profesjon Lærerens særegne kompetanse Den didaktiske praksistrekant Metarefleksjon Den profesjonelle lærer Den autonome lærer

En virksomhet kan bli definert som en profesjon ut fra Utdanning/utdanningsnivå Om det eksisterer en særegen, etterspurt kompetanse Om utøverne har motivasjon på profesjonens vegne Om det er etablert en normalisert, offentlig godkjenning Om det er utviklet en yrkesetikk (med plikter og krav) (Om det utøves metakritikk relatert til profesjonens funksjon) Hans Petter Wille, Høgskolen i Østfold

Hva er lærerens særegne kompetanse? Lærerens kompetanse må være noe mer enn å ”fungere i klasserommet”, undervise, aktivisere elevene, formidle, etc. … men hun må i høyeste grad kunne også dette. Læreren må i tillegg kunne planlegge fornuftig det som skal skje i klasserommet, undervisningen etc. ved profesjonell tolkning av overordnete læreplaner (LK06; skolens planer; teamets planer). Læreren må også være i stand til å reflektere over og vurdere (kritisk) sin egen og skolens virksomhet i relasjon til didaktisk teori. Hans Petter Wille, Høgskolen i Østfold

Den didaktiske praksistrekant P3: Refleksjoner om, og en kritisk spørrende holdning til, undervisningspraksis, læreplaner, lærebøker, skolens organisering og formål. P2: Planlegging og etterarbeid av undervisningen P1: Undervisning her og nå Etter Engelsen 2006:61ff Hans Petter Wille, Høgskolen i Østfold

Diskutér: Hva er en god lærer? Profesjonell lærer Autonom lærer Hvilke forutsetninger har en profesjonell lærer for å være en god lærer, framfor den uprofesjonelle Autonom lærer Hvilke forutsetninger har en autonom lærer for å være en god lærer, framfor den ikke-autonome?

Viktige dokumenter på nettet Opplæringsloven med sentrale forskrifter. Kunnskapsdepartementets side om Kunnskapsløftet. Kunnskapsløftets læreplaner. (LK06) Stortingsmelding om ny lærerutdanning: St.meld. nr. 11 (2008-2009) Læreren Rollen og utdanningen.

Mellom praksis og filosofi… Handlingstidsrom Handlingstvang Handlingsrefleksjon (P2 og P3) Utdanning og danning Tilpassing og utforsking Instrumentalisme ”Det instrumentalistiske mistaket”

Til diskusjonen om utdanning og danning Uten teori Teori Klokskap Refleksjon Fornuft Spontanitet Sannsynlighet for god praksis? Sannsynlighet for god praksis? Sannsynlighet for god praksis?

Å tenke utforskende og vitenskapelig er nyttig og kvalifiserende En lærer må alltid, undrende og kreativt, forholde seg til spørsmål som: Hva skjer/skjedde? Forholder det seg virkelig slik som det ser ut? Kan teori belyse problemet jeg står overfor, eller må jeg finne ut av/utforske dette ytterligere? Hvordan? Kan jeg stå for/legitimere mine synspunkter og didaktiske valg? Er det fornuftig det jeg gjør? Kan jeg uttrykke/formidle det jeg vet/har funnet ut? Hans Petter Wille, Høgskolen i Østfold

Hva er forskning - egentlig? Jeg lurer på noe … som jeg vil forsøke å finne ut av (utforske) Jeg finner en måte som jeg kan finne ut av dette på (angrepsmåte) Jeg finner ut (angriper/utforsker) Jeg merker meg det jeg finner ut (registrerer) Jeg bearbeider det jeg har funnet ut (analyserer) Jeg sjekker det jeg fant ut med det jeg lurte på (konkluderer). Har jeg en løsning? Jeg lurer videre … Hans Petter Wille, Høgskolen i Østfold

Oppsummering Utdanningen må tilføre studentene Stolthet over å tilhøre lærerstanden Endringskompetanse Bevissthet og refleksjon om hva som er lærerens særegne kompetanse Motivasjon på profesjonens vegne Kompetanse til å vurdere utdanningens innhold opp mot de krav som stilles til lærere og skole i det moderne samfunn Yrkesetisk kompetanse