Sosial kognisjon Geir Overskeid.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
SERIE: Bønn som forvandler Ikke tenk for smått om bønn. luk
Advertisements

Introduksjonsgruppe kognitiv terapi
I.
De dårige følelsene. Veiene ut..
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
… vitenskapen ikke gir rom for å tro på Gud.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Geir Overskeid tinyurl.com/sjelen
Selvfølelse vs selvtillit
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
- handlinger og holdninger
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
Mestring og forebygging av depresjon
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Presentasjon av Trafikkprosjekt for ungdom TS Fokus Lillehammer 2005.
PSY-1002, H05 Metode, anvendelse og behaviorisme Kap. 11, 10 og 9
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Roman- og novelleanalyse
Geir Overskeid tinyurl.com/sjelen
Å overleve oppgaveskriving: Litteraturgjennomgang
LÆRING Grunnleggende prosesser
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Goffman, Garfinkel og Giddens
- Verdsettende ledelse
Min Problemløsningsbok Navn: ____________________________________ Slik ser jeg ut (tegn eller lim inn bilde):
LÆR DEM Å LEDE. LÆR DEM Å LEDE MARIA Det kan virke som om Maria er en rolig innadvendt person. Hun er stille. Hun liker å lytte til Jesus. Hun.
I dag snakker vi om: Brukergrensesnitt med kvalitet Bruksegenskaper Normans 7 stadier Testing med papirprototyp.
Anvendt kognitiv psykologi, PSYC2400
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Avdeling for sosionomutdanning
Sett inn nok på riktig plass.
Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol - for foreldre med tenåringer
Fra ord til liv April 2010.
Mestring og forebygging av depresjon
I dag snakker vi om psykiske problem:
KOMMUNIKASJON Grunnleggende kommunikasjonsteori
Økonomi og psykologi: Beslutningsteori og systematiske feil
STILLE BØNN Takk Gud, Han som er din Far
Programmering sif8005. Praktisk informasjon  Innleveringsfrist øvinger: mandag kl  Alle øvinger er obligatoriske  Studass tilgjengelig 6 timer.
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Visste du at de som fremstår som virkelige sterke , i virkeligheten er de mest svake og følsomme? Visste du at de som bruker sin tid på at beskytte andre,
TANKENS MAKT DET UMULIGE - MULIG KFL/04
Litterære virkemidler
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
CAKE session no. 4 Stille avvik. Siden sist … Forrige CAKE session handlet om læring og buddysystem Buddygruppen arbeider nå med å gå gjennom innspillene.
Og.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
Kognitiv psykologi Frode Svartdal UiT 2014.
Hva er kunnskap?.
«Fra planer til gode mål og tiltak»
Bakgrunn for kloke valg Kjenne sine sterke og svake sider
HIS august 2003: Telefonen ringer på kontoret til en på vår prioriterte kontaktliste Jaa Er det forsker NN? Ja God dag mitt navn er Ola Barkved, jeg arbeider.
VERDISKAPING I NORSK NÆRINGSLIV 1 NESO BASSKOLE Arbeidsledelse Samling 4 klasse 19, Tromsø 20. – 23. januar 2015 Hanne Winther og Magne Beddari, VINN.
Sentral vs. desentral økonomifunksjon
Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det.
Personlighetspsykologi - PSY 2600
Jobb med hindringer og barrierer i fredstid! Å ta opp tabuiserte temaer krever et trygt arbeidsmiljø! Forankring i ledelse! Arbeid over tid! Og en god.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Livsstilsending - uke 5 -
Gruppetilbud for unge voksne med generelle lærevansker eller lett utviklingshemming, HAVO Lassa ved SUS Identitet/Selvbilde/seksualitet v/Ole Jan Hustøl.
Problemløsning.
Dr. Pål Rochette Spesialist i psykiatri og allmennmedisin drrochette.no Revidert aug Introduksjonsgruppe kognitiv terapi.
Nysgjerrighet Hva er du nysgjerrig på akkurat nå?
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
Sosial kognisjon Geir Overskeid.
Utskrift av presentasjonen:

Sosial kognisjon Geir Overskeid

Hva er det snakk om? Definisjon: Hvordan vi tenker om sosiale forhold og alt som styrer dem. Det fins mange varianter av denne definisjonen Husk antagelsen om sosial kognisjon som grunnlag for menneskers tenkeevne

To viktige begreper Intuisjon (System 1) Resonnering (System 2)

Fra Kahneman (2003)

Et viktig begrep til Tilgjengelighet (På engelsk: Accessibility, ikke å forveksle med availability.) Sider og elementer ved en situasjon, en ting, et menneske kan være tilgjengelig (accessible) for en observatør i ulik grad. Det som er lett tilgjengelig blir ofte grunnlag for intuitivt baserte beslutninger og bedømmelser.

Tilgjengelighet

Fundamentalfeilen i attribusjon Vi overvurderer betydningen av personlige egenskaper og undervurderer betydningen av situasjonen når vi forklarer andres adferd Fundamentalfeilen er påvist i alle undersøkte kulturer, men noe svakere i Øst-Asia Unntak: Forklaring av egen adferd – her er mønsteret omvendt

Intuitive bedømmelser Intuitive bedømmelser gir lite rom for usikkerhet: Ofte har man en klar opplevelse av at ”slik er det”. Ved intuitiv beslutnings-tagning er gjerne bare ett alternativ representert. Basis for mange intuitive bedømmelser kalles ofte heuristikker, eller tommelfingerregler

Heuristikker Heuristikker er ofte nyttige, men kan gi systematiske avvik fra rasjonell adferd Rasjonell adferd er den som mest effektivt hjelper oss å nå våre mål Vi overdriver ofte hvor mye vi resonnerer. Basis for svært mange valg er heuristikker og intuisjon.

Et eksempel: Representativitet Heuristikken ”representativitet” (representative-ness) kan ofte beskrive hvordan vi bedømmer menneskers gruppetilhørighet, eller hvordan de ligner en stereotypi. Ta for eksempel Linda: Linda is 31 years old, single, outspoken, and very bright. She majored in philosophy. As a student, she was deeply concerned with issues of discrimination and social justice, and also participated in anti-nuclear demonstrations. Jobber Linda i bank? Er hun feminist og jobber i bank?

Priming - to eksempler John Bargh et al. (1996): ”Gammel” primes ubevisst gjennom ordsammensetningsoppgave. Fp går saktere etterpå Folk som subliminalt har sett ansiktet til ung svart mann blir mer aggressive enn de som har sett ansiktet til ung hvit mann

Kompensering Hvis folk føler de bør kompensere for uønsket påvirkning, går kompenseringen ikke sjelden for langt. Det kan skje ved Priming (kontrasteffekt) Stemningsleie Liking Når der ikke var noe å kompensere for

Andre sider ved intuisjon Foto er nok til å gi bemerkelsesverdig god personlighetsbedømmelse Andres ansiktsuttrykk kan påvirke oss emosjonelt uten at vi vet det Manglende intuisjon av denne typen kan bidra til sosiale problemer

Nosce te ipsum Folk tar ofte feil når de vurderer årsaker til egen adferd Mye taler for at vi ofte ikke har bedre grunnlag for å slutte om egen enn om andres adferd

Bevissthet som årsak Bare ved det å tenke på en handling før den forekommer kan folk ledes til å tro de forårsaket den bevisst - selv når de ikke selv styrte den Wegner & Wheatley -99: Selv “viljestyrte” prosesser styres ikke av bevisst vilje

Hva kan være ubevisst? Det aller meste Sosialpsykologen Bargh antyder at over 99 prosent av vår adferd er ubevisst kontrollert Bevisstheten er kanskje primært for simulering og planlegging Intet klart skille mellem årsak og prosess.

Hva kan være ubevisst? Blant annet: Årsaker Prosesser Sosial læring Hva påvirker humøret mitt? Hvorfor forelsket jeg meg i henne? Hvordan fikk jeg den idéen? Prosesser Hvordan løste jeg det problemet? Hvorfor ser en situasjon ut som den gjør for meg? Sosial læring Jeg trodde jeg lærte A, men isteden var det B, og i tillegg C.

På seg selv kjenner man andre Vi overvurderer hvor mange som forstår eller mener det samme som oss (men tanken på døden gjør oss mindre ekstreme). Unntak: Self-serving bias. Vi tror vi er unike på områder hvor vi har gode egenskaper, men at våre dårlige egenskaper er mer utbredt enn i virkeligheten.