Biogasskonferanse i Østfold, 23.mai 2013 Satsninger i kommunene Eidsberg kommune v/ varaordfører Maren Hersleth Holsen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Biogass – hvordan bør biogass- satsningen i fylket styrkes? Henrik Lystad Biogasskonferanse for Østfold Sarpsborg, 23. mai 2013.
Advertisements

Erfaringer med biogass i Østfold fylke
Biogass i Østfold – Ved Martha Mjølnerød Leder i Østfold Bondelag Østfoldlandbruket er med!!
Markedsinfo fra Bergen kommune – vann- og avløpsetaten
Miljøverndepartementet Norsk mal: Startside Miljøverndepartementet HUSK: krediter fotograf om det brukes bilde Klimapolitikken og biogass Politisk rådgiver.
Ole Jakob Johansen Ph.D VAV
Energi.
Kretsløpsbasert avfallssystem i Oslo
Enovas time Status og muligheter Fjernvarmedagene , Petter Hersleth, Enova.
Initiativtaker til prosjektet: Gründer Svein Lilleengen
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
Morten Fossum, Trondheim Energi Fjernvarme AS
Erfaringer med dampleveranse til industri - basert på avfallsforbrenning Fjernvarmedagene september, Oslo.
Hvordan kan kommunene gripe an arbeidet med klima?
Grønn bydistribusjon i Oslo
HH Oslo-Stockholm = regional utvikling i Nordens triangel
50 millioner til etablering av ladestasjoner i 2009 Camilla Nørbech
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
VESTLANDSFORSKING Kommunene som aktør i klimapolitikken - noen internasjonale erfaringer Foredrag på seminaret ”Hva betyr liberalisering av kraftmarkedet.
Biogasskonferanse Mulighetsanalyse for biogassutbygging Indre Østfold, Rakkekstad og Halden 23. mai 2013 Re Bioconsult – Ivar Sørby.
Vilje •Politisk. BRUK AV BIOGASS I ØSTFOLD •Fylkeskommunen skal bruke sin innkjøpsmakt som et virkemiddel for å nå fylkeskommunale mål på klima, universell.
Europeiske selskapers tilpasning til EUs klimapolitikk Jon Birger Skjærseth CREE-CICEP 2012.
Dialogmøter regionene samferdsel – 2014 Anne Karin Torp Adolfsen fylkesråd.
Fjernvarmeutbygging i Norge - hva skjer fremover? Årsmøte i Tromsø , Atle Nørstebø.
Oslo kommune Energigjenvinningsetaten
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Agderlandbruket i et globalt perspektiv - med fokus på klimaendringer
Norturas satsing på spesialiteter og regionmat
Innhold Kort om CenBio Bioenergi i verdens energimiks Bioenergi i EU
Dag A. Høystad Energirådgiver.
Buskerudbyen: Regionalt samarbeid om bærekraftig areal- og transportpolitikk.
EUs miljø- og klimapolitikk - aktuelle saker Knut F. Kroepelien, Miljøråd Difi 18 oktober 2010.
Fornybar kraft og varme
Sept Fosen Næringshage tar bærekraftig utvikling inn som en av sine profilområder (naturgass, biobrensel, biogass med mer) Gründer/ingeniør/bonde.
Biogasskonferanse Ørland Asbjørn Johnsen
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority mai 2009Biogasskonferanse, Ørland1 Nasjonalt utviklingsprogram for klimatiltak i.
Ressursoptimalisering eller problemløsning
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Landbruk og Avfall BIOGASS det viktigste tiltaket! Bellonas energiforum 18. Mars 2010 Tone Knudsen.
Biogassproduksjon ved kommunale avløpsrenseanlegg.
”Be The Change You Want To
Christian Grorud
Oslos biogassprosjekt Ressurser i kretsløp
Forpliktende samarbeid for å redusere klimagassutslipp Klima Østfold.
Nordisk biogasskonferens
Klemetsrudprosjektet
Framtidens byer Virksomhetsmøte Tone Skau Jonassen.
Framtidens byer Status og Handlingsprogrammet For Framtidens byer Formannskapet Tone Skau Jonassen.
Handlingsprogrammet. Intensjonsavtalen Bidra til å redusere energibruken i eksisterende og ny boligbebyggelse, næringsbygg og offentlige bygg gjennom.
Møte med OED 18. desember 2007 Jan Harsem / Terje Løkken.
Biogass - naturgass Hva er forskjell på BIOGASS og NATURGASS?
ENERGI- OG KLIMAPLAN KONGSVINGER KOMMUNE Kongsvinger kommune ønsker velkommen til møte for oppstart av Energi- og Klimaplan for Kongsvinger 13. august.
Tema Rute 465 Mysen-Askim-Sarpsborg
Zero Emission Resource Organisation
Miljø og klimaarbeid i Troms fylkeskommune Interne muligheter
Energimerking og energioppfølging i HFK Overingeniør energibruk Helge Gundersen.
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Title slid. PRESENTASJON AGENDA 1.Målsetninger i klima- og energiarbeidet i kommunen 1.Hovedmål 2.Delmål 2.Tiltak for å sikre oppfølging av planen 3.Statusoppdatering.
Enova-quiz Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden.
Energi- og klimaplaner i Fjellregionen – et overblikk Regionrådgiver Rune Jørgensen, 25. november 2013.
Årsmøte FSTL 2011 Tema Energimerking Anders Sandbakken Brannrådgiver for eiendomsforvaltning- og utvikling Klinikk for intern service.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Energi- og klimaplan i Rendalen kommune. Vedtatt i slutten av 2010 Mål: – Å redusere utslipp med i over 10 % i forhold til 1990 nivå – Dette betyr en.
HR nettverk Østfold - Bakgrunn og rammer. Morten Oppegaard, rådgiver.
Fossilfrie maskiner.
Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket
By- og tettstedsstruktur i Indre Østfold – utfordringer og muligheter
Landskapsarkitektur nå
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Utskrift av presentasjonen:

Biogasskonferanse i Østfold, 23.mai 2013 Satsninger i kommunene Eidsberg kommune v/ varaordfører Maren Hersleth Holsen

Snart innbyggere…/ 7.største i Østfold 235,6 km 2 65 km til Oslo 55 km til Fredrikstad 55km til Halden m 2 kommunal bygningsmasse Vi bruker fyringsolje for ca kWh 12 mill i energikostnader

. Klima- og energiplanen for Eidsberg har som energimål at Eidsberg skal ha 20 % mer effektiv energibruk i Innen Eidsberg kommune skal det produseres minimum 20 GWh i lokale kraft/varmeverk basert på fornybare energibærere. Minst 50 % av oppvarmingsbehovet i Eidsberg skal dekkes av andre energibærer enn elektrisitet og fossilt brensel. Klima- og energimål Klima- og energiplan for Indre Østfold har som hovedmål at hver kommune skal redusere klimagassutslipp med 10 % innen 2012 og 20 % innen 2020

I startgropa, og forholdene ligger til rette Landbruket og avfallssektoren / søppeldeponier står for en vesentlig del av klimagassutslippene i Norge og globalt. Gjennom å behandle slam, gjødsel og organisk avfall i biogassanlegg, kan utslippene fra denne sektoren reduseres. Eidsberg har: Nortura (etter hvert 800 ansatte), IØR ( beliggende i Askim ), Kommunale eiendommer og driftsmidler, offensiv landbruksnæring (350 aktive bønder), masse private initiativ med kunnskap og vilje. Til sammen gir det muligheter for næringsutvikling, spennende samarbeidsformer mellom privat og kommunal sektor og måloppnåelse i klimapolitikken

Vi vedtok nylig utbygging av fjernvarmenett i Mysen by, som graves ned i disse dager. Spennende satsning med by- og sentrumsplan, så mye gjenstår.. Politisk arbeidsgruppe, med repr fra alle partier, skal konkretiserer målsetningene i klima- og energiplanene våre. Arbeidet igang, med forventede vedtak til høsten, med temaene: - Kommunale planprosesser - Kommunal bygningsmasse, eksempelvis Edwin Ruud omsorgssenter på Brennemoen? - Transport/samferdsel og egne biler/kjøretøy Politiske visjoner

Vi ønsker å se på mulighetene for å videreutvikle kommunens eget anlegg. Renseanlegget i Eidsberg produserer i dag biogass, som brukes til oppvarming av anlegget. I fremtiden får renseanlegget betydelig mer avløp, både fra Nortura og nabokommunen Trøgstad, samt egne innbyggere. Eidsberg bør vurdere å øke produksjonen av biogass for egen utnyttelse i bygninger el kjøretøy. Evt se på dette potensialet som ledd i et samarbeid med andre aktører som knyttes til et større biogassanlegg i kommunen eller regionen (med kommunen på eiersiden?). Mysen renseanlegg?

Vi ønsker å stille krav- og samspille med Indre Østfold Renovasjon om å være mer offensiv i klimasaken og å satse på biogass Jobbe for å øke andelen sortert mat fra kommunens innbyggere Samarbeid med andre renovasjonsselskaper i fylket/Follo? Indre Østfold Renovasjon?

Fossens Eftf. AS m.fl. har ambisjoner for vekstområdet på Brennemoen.Har knyttet til seg kompetanse og har tanker om en biogass-satsning (kommer senere) Bondelagene har en positiv holdning og ønsker å bidra i en mer klimariktig retning. Informasjonsmøte 30.april som tok opp viktige forutsetninger og muligheter. Nortura satser stort i Hærland og vil potensielt kunne bidra med betydelige ressurser ift råvaretilgang og infrastruktur. Østfold kollektivtrafikk bør satse på biogassbusser i Indre Østfold Offensive private initiativ fra landbruk og næringslivet

Vi vil jobbe for et biogassanlegg i kommunen eller regionen! Flere initiativ, sammenfallende behov, felles muligheter, spennende samarbeidsløsninger mellom offentlig og privat – Og til rett tid..? Eidsberg er med!