Ansvar og prosesser i skolen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Høyring om retten til nødvendig rådgjeving og kompetanse for rådgjevarar. FRIST 1.NOVEMBER Forskriftsendringar: Retten til nødvendig rådgjeving (forskrift.
Advertisements

Elevenes rettigheter og plikter
Endring av forskrift til opplæringsloven kapittel 17 og forslag til anbefalt formell kompetanse og anbefalte kompetansekriterier for rådgivere.
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa = opplæringslova
Foreldremøte 1.trinn ELLINGSRUDÅSEN skole
Spesialpedagogisk rådgivnings og innovasjonsarbeid Jorun Buli Holmberg januar 2005 Spesialpedagogisk arbeid i praksisfeltet både på system og individnivå.
A KSEPTERER DU HVA SOM HELST?. Hvor finner vi rettigheter?  Skolen på papiret finner vi i hovedsakelig i:  Opplæringslova  Opplæringslova har en forskrift.
PEDAGOGISK UTVIKLINGSPLAN 2008 /2009
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Salhus Skole Et trygt sted for læring hvor alle opplever mestring og utvikling i et inkluderende fellesskap.
Sladrehank skal selv ha bank – eller?
Sosialpedagogiske styringssignaler:
Hva skal til for å gi ungdom og voksne et bedre grunnlag for yrkes- og utdanningsvalg? Rådgiving og karrièreveiledning.
Informasjonsplikt og uttalerett
Rutine-beskrivelser for oppfølging av og tiltak ved elevfravær i Ringsaker kommune Mørkved skole skoleåret 2012/13.
Jurist Lene Duesund Svendsen Seniorrådgiver Helene Kløcker
Ny forskrift til opplæringsloven § 9-2 Retten til nødvendig rådgiving
MaHa DELT RÅDGJEVING Rådgjevarsamling I Magnus Barfot.
LÆREPLANVERKET FORMÅL OG STRUKTUR Ved Ola Ivar Eikebø
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
Kristiansand ,8 og senere I gymsal I klassen I grupper.
Individuell vurdering
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Opplæringsloven §9a “Elevenes arbeidsmiljølov”
Samarbeid mellom skole og hjem
KPPT K Kommunal P Pedagogisk P Psykologisk T Tjeneste
Udir – Retten til et godt psykososialt miljø etter opplæringsloven kapittel 9a Skolen pålegges å behandle henstillinger fra elever eller foreldre.
«Tidlig innsats» Spesialundervisning.
innholdet i enkeltvedtak
Kjersti Botnan Larsen, Utdanningsdirektoratet
Handlingsplan mot mobbing
FAU-møte 7. januar 205 Samarbeid skole-hjem.
Opplæringslova.
FORELDREMØTE NYE 8. TRINN ÅSTVEIT SKOLE 23. April 2013
Forebygging og rutiner ved Mobbing
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
VELKOMMEN TIL ÅS VIDEREGÅENDE SKOLE Ås videregående skole – et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode.
ELEVTJENESTEN. RÅDGIVINGSTJENESTEN Utdanning og yrkesveileder: Hege Aanderaa: tlf Sosialpedagogisk rådgiver: Kristine Steiro: tlf
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
§ 9a-1.Generelle krav Alle elevar i grunnskolar og vidaregåande skolar har rett til eit godt fysisk og psykososialt miljø som fremjar.
Arbeidsrett vs. elevrett Når lærernes arbeidsrettslige vern står mot elevenes rett til et godt skolemiljø Cecilie R. Sæther, KS Advokatene Lederkonferansen.
s. 1 Rådgivernettverkssamling i Bodø Hvordan ivareta krav til kvalitet i rådgivningstjenesten ?
Opplæringsloven kap. 9a – aktuelt om lovverket Ragnhild Øvrebø, jurist, fagstab Oppvekst og levekår, Stavanger kommune Kurs i opplæringsloven kap. 9a for.
ELEVTJENESTEN. RÅDGIVINGSTJENESTEN Sosialpedagogisk rådgiver: Kristine Steiro: tlf Elevinspektør: Anne Berit A. Roksvåg: tlf Utdanning.
Nye føringer – nye muligheter
Elevenes skolemiljø.
«Elevenes arbeidsmiljølov» Nytt kapittel 9A
Mål for skoleåret – «indremedisin»
1.-4.trinn Foreldremøte Eydehavn skole - august 2017.
Nye regler om skolemiljø og mobbing
Skole/hjem-samarbeid
SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN
23. November 2017 Skolen fyller 50 år !
Tilsyn med Inneklima i skoler og barnehager
ELEVENES ARBEIDSMILJØ
Velkommen til foreldremøte 1.trinn
Velkommen til Teglverket skole! Foreldremøte høsten 2017
Velkommen til foreldremøte 6. og 7.trinn
Trygt og godt skolemiljø
Velkommen til foreldremøte 4.trinn
Kjære foreldre Foreldreinvolvering og et godt samarbeide mellom hjem og skole fører til: ”Bedre læringsutbytte, bedre selvregulering, bedre trivsel, færre.
Mobbing – hva er vårt ansvar?
Trygt og godt skolemiljø
Opplæringslova kapittel 9A Lovendring fra 1. august 2017
Elevenes rettigheter og plikter
Foreldremøte Tau skole
Velkommen til foreldremøte
Psykososialt skolemiljø
Utskrift av presentasjonen:

Ansvar og prosesser i skolen En gjennomgang av noen lover og forskrifter som regulerer elevers rettigheter og skolen og skoleeiers ansvar i forhold som gjelder elevers helse og trivsel Birgit Leirvik Rådgiver Utdanningsdirektoratet

Elevens rettigheter ift helse og trivsel i skolen Læreplanen, generell del: beskriver skolens overordna oppgave: Skolen er til for at barn & unge (og voksne) skal utvikle seg både faglig og personlig. Eleven har visse rettigheter knyttet til det fysiske og psykososiale miljøet på skolen: Opplæringsloven Kapittel 9a Elevenes skolemiljø Elevens rett til nødvendig rådgiving om utdanning og yrkesvalg og om sosiale spørsmål: Opplæringsloven §9-2, første ledd Utdypet i Forskrift til Opplæringsloven Kapittel 22, om retten til nødvendig rådgivning.

Opplæringsloven Kapittel 9a. Elevenes skolemiljø § 9a-1. Generelle krav Alle elevar i grunnskolar og vidaregåande skolar har rett til eit godt fysisk og psykososialt miljø som fremjar helse, trivsel og læring. § 9a-3. Det psykososiale miljøet – første ledd Skolen skal aktivt og systematisk arbeide for å fremje eit godt psykososialt miljø, der den enkelte eleven kan oppleve tryggleik og sosialt tilhør.

Opplæringsloven §9-2. Retten til nødvendig rådgivning Opplæringsloven §9-2, første ledd: Elevane har rett til nødvendig rådgiving om utdanning, yrkestilbod og yrkesval og om sosiale spørsmål. Dette utdypes i Forskrift til Opplæringsloven kapittel 22 om retten til nødvendig rådgivning § 22-1. Generelt om retten til rådgiving § 22-2. Sosialpedagogisk rådgiving : Den enkelte eleven har rett til nødvendig rådgiving om sosiale spørsmål. Formålet med den sosialpedagogiske rådgivinga er å medverke til at den enkelte eleven finn seg til rette i opplæringa og hjelpe eleven med personlege, sosiale og emosjonelle vanskar som kan ha noko å seie for opplæringa og for eleven sine sosiale forhold på skolen.

Skolens ansvar knyttet til å sikre elevens rettigheter i forhold til helse og trivsel Opplysningsplikt til barnevernet. Barnevernloven §6-4 og Opplæringsloven §15-3 Opplysningsplikten går foran taushetsplikten Personalet i skolen skal være oppmerksomme Skolens ansvar knyttet til det psykososiale miljøet. Opplæringsloven §9a-3 Ansattes plikt til å undersøke, varsle rektor og evt selv gripe inn Skolens plikt til å følge opp - skriftlig redegjøre og loggføre. Tiltak som ikke fungerer er ikke tilstrekkelig. Hvis en elev eller foreldrene ber om tiltak: enkeltvedtak/ skriftlige rutiner for prosedyrene Skolens ansvar knyttet til den sosialpedagogiske rådgivingen. Forskrift til Opplæringsloven § 22-2. Eleven skal bli møtt med respekt Skolen skal ha tett kontakt og samarbeid med hjelpeinstanser utenfor skolen og med hjemmet, slik at det blir sammenheng i tiltakene Skolens ansvar for å arbeide systematisk og planmessig - Opplæringsloven §9a-4 og Forskrift til Opplæringsloven §22-4

Skoleeiers ansvar knyttet til å sikre elevens rettigheter i forhold til helse og trivsel Skoleeiers ansvar for å ha et forsvarlig system for vurdering og oppfølging. Opplæringsloven §13- 10 annet ledd vurdering av om kravene i lov og forskrifter oppfylles system for å følge opp resultatene av disse og nasjonale vurderinger Skoleeiers ansvar for at alle ansatte har relevant kompetanse Opplæringsloven §10-1 og §10-8 Undervisningspersonalet skal ha relevant faglig og pedagogisk kompetanse og det skal være riktig og nødvendig kompetanse i virksomheten generelt spesifiseres i Forskriftens §22-4 til også å gjelde ansvaret for rådgiveres kompetanse (jf anbefalte kompetansekrav og veiledende kompetansekriterier) skoleeier skal og ha et system for å sikre nødvendig kompetanseutvikling, slik at de ansatte er på høyde med utviklingen i skolen og samfunnet