Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Opplæringslova kapittel 9A Lovendring fra 1. august 2017

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Opplæringslova kapittel 9A Lovendring fra 1. august 2017"— Utskrift av presentasjonen:

1 Opplæringslova kapittel 9A Lovendring fra 1. august 2017
Elevens skolemiljø Hosletoppen skole 15. august 2017

2 Opplæringslova § 9A-1 Virkeområde for kapitlet
Planen gjelder for elever i grunnskolen i skoletiden på skolen, i leksehjelpordning, på skoleveien og på turer og arrangementer i skolens regi. Loven gjelder også når elever blir krenket utenfor skoletiden og hendelsene får innvirkning på elevens trivsel på skolen.

3 Opplæringslova §9A-2 Retten til et trygt og godt skolemiljø
Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Favner både det fysiske og psykososiale skolemiljøet. Elevens egen opplevelse er avgjørende for om elevene har et trygt og godt skolemiljø. Videreføring

4 Opplæringslova § 9A-3 Nulltoleranse og systematisk arbeid
Skolen skal ha nulltoleranse mot krenking som mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Listen er ikke uttømmende. Skolen skal arbeide kontinuerlig og systematisk. Rektor har ansvaret for at dette blir gjort. Videreføring

5 Opplæringslova § 9A-4 Aktivitetsplikt
Alle som arbeider på skolen skal følge med og gripe inn mot krenking som mobbing, vold, diskriminering og trakassering Alle skal varsle rektor. Oppgaven kan delegeres, men ikke ansvaret. Rektor varsler skoleeier ved alvorlige tilfeller. Saken skal undersøkes snarest. Involverte parter skal høres.

6 Opplæringslova § 9A-4 Aktivitetsplikt (forts.)
Skriftlig tiltaksplan skal utarbeides når eleven sier at han/hun ikke har det bra eller på bakgrunn av undersøkelser. Den skal inneholde: Hvilke problemer tiltaket skal løse Skolens planlagte tiltak Tidspunkt for gjennomføring av tiltakene Hvem som er ansvarlig for å gjennomføre tiltakene Tidspunkt for evaluering av tiltakene Skolen må dokumentere det som er gjort for å oppfylle aktivitetsplikten.

7 Opplæringslova § 9A-5 Skjerpet aktivitetsplikt
Der en som arbeider på skolen, får mistanke om eller kjennskap til at en annen som arbeider på skolen, utsetter en elev for krenking. Rektor varsles snarest. Rektor varsler skoleeier. Ledelsen ved skolen krenker en elev. Den som har mistanke om eller kjennskap til krenkelsen skal varsle direkte til skoleeier (Bærum kommune)

8 Opplæringslova § 9A-6 Handhevingsmyndigheten
Eleven/foresatte kan melde saken til Fylkesmannen etter at saken er tatt opp med rektor. Dersom saken ikke er tatt opp med rektor eller det er under en uke siden saken er tatt opp skal Fylkesmannen avvise saken. Det betyr at rektor han en uke til å oppfylle/påbegynne aktivitetsplikten. Fylkesmannen fatter enkeltvedtak. Dette kan påklages av elever/foresatte, ikke skoleeier.

9 Opplæringslova § 9A-7 Det fysiske læringsmiljøet
Fjerde ledd: «Dersom ein elev eller forelder eller eit av råda eller utvala ved skolen der desse er representerte, ber om tiltak for å rette på sysiske miljøtilhøve, skal skolen snarast mogleg behandle saka etter reglane om enkeltvedtak i forvaltningsloven. Om skolen ikkje innan rimeleg tid har teke stilling til saka, vil det likevel kunne klagast etter føresegnene i forvaltningsloven som om det var gjort enkeltvedtak» Videreføring

10 Opplæringslova §9-8 elevdeltaking
Elevene skal ta del i planleggingen og gjennomføringen av arbeidet for et trygt og godt skolemiljø. Elevrådet skal oppnevne to representanter for arbeidsmiljøutvalget eller lignende organ ved skolen. Videreføring

11 Opplæringsloven § 9A-9 Informasjonsplikt og rett til å uttale seg
Skolen skal informere elevene og foreldrene om: rettene i dette kapitlet Aktivitetsplikten etter §§9A-4 og 9A-5 Muligheten til å melde saken til fylkesmannen etter §9A-6 SU, SMU, elevrådet og foreldre skal informeres om alt som er viktig for skolemiljøet og tas med i arbeidet med skolemiljøtiltak. De har rett til å uttale seg.

12 Opplæringslova §9A-10 Ordensreglement
Er flyttet Videreføring

13 Opplæringslova §9A-11 Bortvisning
Er flyttet Fremdeles enkeltvedtak Videreføring Jf. opplæringsloven § 8-1, siste ledd om skolebytte (klassebytte og hjemsending fra skoletur) Alle disse er nevnt som sanksjoner i ordensreglementet til Bærum.

14 Opplæringslova §9A-12 Tvangsmulkt
Fylkesmannen og klageinstansen kan fastsette tvangsmulkt for skoleeier for å sikre gjennomføring av vedtak etter §9A-6. Skoleeier har ikke klagerett.

15 Opplæringslova 9A-13 Straffeansvar
Med bøter, fengsel opp til 3 måneder eller begge deler bli den straffa som forsettleg eller aktlaus, og alvorleg eller gjentekne gonger, bryt plikta etter § 9A-4 første og andre ledd og §9A-5. Gjelder den enkelte ansatte Med bøter, fengsel i opp til 3 måneder eller begge deler blir rektoren straffa som forsettleg eller aktlaus, og alvorleg eller gjentekne gonger, bryt plikta etter § 9A-4 tredje og fjerde legg.

16 Grunnlagsdokumenter og planer for skolens arbeid med elevens trivsel
Opplæringsloven kapittel 9a Bærum kommunes «Plan for trygt og godt skolemiljø» «Trivselsplan for Hosletoppen skole» med diverse skjema og maler (utkast er under utarbeiding) Sosial plan for Hosletoppen skole? Ordensreglement Husregler Inspeksjonsplan

17 Klasseledelse Gode relasjoner Strukturert og tydelig voksen
Plan for timen God oppstart med kompetansemål/læringsmål Variert opplæring og metodikk Avslutning med oppsummering Husregler Gode relasjoner Bry deg om elevene Vis at du liker elevene dine Vær en god rollemodell Vis varme, empati og respekt Ha positive forventinger til elevene og still krav Gi ros Det er den profesjonelle voksne som har ansvaret for relasjonen

18 Gode lenker for arbeidet


Laste ned ppt "Opplæringslova kapittel 9A Lovendring fra 1. august 2017"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google