Aboriginere Et urfolk i Australia.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Oljefondet – Store lån til land, lån til store rettighetsbrudd
Advertisements

Åpenbaringen om Jesus Hvem er Jesus Kristus?.
Hvorfor overfisker Ivan
THAILAND.
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Midtøsten, Iran, Afghanistan
5 Kultur.
Opprinnerlser, språk debatt, forskjeller og likheter.
22 tips for den faglitterære forfatteren
Laget av Embret Lund 1BAA. Hovedlærer når vi lærte det praktiske av ‘’gamle metoder’’ og var flink i det han viste oss. Det syntes også godt at han hadde.
Husleie nivå  Husleien opp med ca 100% på 10 år.  Inntektene har hatt en lavere utvikling.  Det begynner å bli ”normalt” med over 40% bo.
Levanger kommune rådmannen Dialogseminar Åre 15. – Rådmannen Ola Stene - Status og hovedutfordringer 1 Status og hovedutfordringer pr 16. februar.
Krabbe sesongen høsten 2011 Havbris jr
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Estland Flagg.
1.
Hvem er Jesus?.
Brasil bilde 1 Presentasjon:
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Turene i November har gått til:
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Kildesortering! La tingene gå i.
Mangfold og det flerkulturelle samfunn
Ressurssenter for misjon
Hvem / hva er ? Norges største organisasjon for de som jobber!
Polen Polen ligger i Øst-Europa og strekker seg fra Østersjøen i
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
SAMENES NASJONALDAG 6. FEBRUAR.
Kjønnstest av Trønder-Avisa 2 år etter…. Trønder-Avisa sine mål 1. Begge kjønn skal i spaltene være representert med minst 40 % 2. Det skal være kvinnelige.
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Sett inn nok på riktig plass.
Matteus 2,1-12.
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Et møte med samisk kultur - og en øvelse i Sketch Up
En multimedia presentasjon
Oljefondskampanjen i Fasteaksjonen 2015: Jobber og utvikling Sundvolden 25. januar 2014.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Kapittel 8 Hovedpunkter.
ELEFANTKLUBBEN (De eldste barna)
Trekanter med vinkler på 30, 60 og 90 grader
100 lure ord å lære.
100 høyfrekvente ord Trykk F5 for å starte, deretter klikker du på ønsket hastighet 2 sekunder 1 sekund Blink Randi Orten og Thomas Melby, Stenbråten skole.
En historie om folkediktning og eventyr
Samarbeide for å overleve? Mulighetene er der…og MÅ tas 5 September 2014 Grafisk bransjeforenings landsmøte 2014.
HIV/AIDS Merk: Flere svar kan være riktige - En quiz om hiv og aids
Og.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
Det flerkulturelle samfunnet
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Det anslås å være mellom 200- og urfolk i Kongo De mangler grunnleggende rettigheter til vann, skole og helsetjenester De bli sett på som urene.
“Disippel-høring”.
Felles Blåbukk Da er den første måneden i 2015 ferdig alt. Vi har opplevd mye moro med barna deres, kong vinter kom på besøk, hvilket gjorde at vi fikk.
Hvorfor er folkehelsearbeid en viktig del av samhandlingsreformen? - Storfjordkonferansen 12. september 2012, Bjarne Håkon Hanssen.
Mat i Norge Fra sild til sushi.
Om hellige skrifter.
Månedsplan for Froskene Mai 2015
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Samoa I. Fakta om landet  29 grader C  km. luftlinje unna Norge (Oslo-Miami-Oslo) ”Stressnivået er lik null, og vi kan vedde på at det ikke finnes.
”Amerikabrev” Sett inn et pronomen som passer. Kjære venner! Jeg vil ganske kort sende dere noen ord fordi jeg vet at flere landsmenn kunne tenke seg.
Samer – et urfolk i nord Vi er samer - Intro - YouTube
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
Skolemedisin, folkemedisin og alternativ behandling.
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
Dette er helt utrolig. Les alle tallene. Sakte linje etter linje
Samer - Elevene skal kunne gi varierte eksempler på hvordan samer utnytter ressurser i naturen.
Utskrift av presentasjonen:

Aboriginere Et urfolk i Australia

Aboriginere før i tiden Kom trolig til Australia for 40 000 – 60 000 år siden. Er et av verdens eldste urfolk Lever i samsvar med naturen Jakt og fiske er en viktig ressurs Spiste mest planter og frø De tror at alt ble skapt i ”drømmetiden” og at alt har en naturlig plass i naturen Når engelskmennene kom på 1700 tallet ble de utsatt for diskriminering. De ble redusert med 90 %, pga sykdommer som de hvite brakte med seg, og mange ble drept.

Nyere historie For mindre enn en generasjon siden ble 60 000 aboriginerbarn sendt på barnehjem hvor de ble opplært i kristen tro. Mange fikk ikke vite om dere opprinnelige bakgrunn Fikk ikke stemmerett før i 1962, men det ble ikke telt med før i 67 Uluru er en hellig stein fra ”drømmetiden” og har blitt en stor turistattraksjon noe aboriginerne ikke liker. Den er hellig og skal ikke røres.

Slik Aboriginerne lever i dag Blitt assimilert i det australske samfunnet De fleste tror på kristendommen De har dårligere lønn, flere er hjemløse Levealderen er 17 år lavere enn en ikke- innfødte Mange har en sykdom, som diabetes og kreft Færre enn ikke innfødte som utdannes høyt Mange lever i dag med store rusproblemer og i fattigdom Mange dropper tidlig ut av skolen, en del er analfabeter ”One Nation” kjemper for at aboriginere ikke skal ha de samme rettighetene som resten av befolkningen.

Samer

Hvordan er det for samene? Man finner samer i Norge, Sverige, Finland og Russland Mye av kulturen borte etter assimileringsprosessen fra ca. 1850 og til etter krigen. Har nå de samme rettighetene som oss andre. Veldig kaldt der på grunn av lang avstand fra ekvator (Noe som er bra pga ekstremt tilpassede reinsdyr) Mye nedbør på grunn av breddegradene de ligger på. Joik er viktig for en same. Mye reinsdyr i disse områdene. Har ofte på seg kofter

Antall samer Kilde: anslag fra www.ssb.no/samer

Assimileringen Samisk ble ikke brukt i skolen Barn sendt på internat for å lære norsk og om vår kultur Var nærmest ”skam” å være same Jordeiendommer kunne bare kjøpes av folk som kunne snakke, skrive og lese norsk Skulle glemme alt samisk

Samenes ressurser Jakt, fiske og reindrift. 2001/2002 var det ca 200 000 rein og 1 200 tonn reinkjøtt ble produsert. Med en varmere klode vil det bli vanskeligere å drive med reinsdyr! Reinhår kan brukes til å suge opp olje etter oljesøl.

Antall rein i Norge Tall fra: Geografiboka

Likheter Begge var nomader Lever for det meste av det naturen har å by på Kjempet for å få eget land og rettigheter. Nå har samene mer rettigheter enn aboriginerne Egne flagg og nasjonaldager Begge folkeslagene har vært utsatt for assimilering

Forskjeller Aboriginere i nærheten av byene, samer i grisgrendte strøk Samer lever uten rasisme mot seg, mens det i Australia er et parti som jobber for å fjerne aboriginernes rettigheter. Samene får lov til å ta vare på kulturen sin, mens aboriginerne blir presset til å passe inn i det australske samfunnet. To helt forskjellige deler av verden. Samene har mye nedbør og kaldt, mens det er høytrykk og varme i Australia.