Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad."— Utskrift av presentasjonen:

1 Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad

2 Stor ulikhet i levekår Vi er mennesker Vi bor på samme klode Men hvorfor er det så store forskjeller i levekår? Hvorfor er noen rike og noen fattige? Hvorfor har noen alt og noen ingenting? Det må være en forklaring Det må være en veg ut av urettferdigheten

3 Vi vet at de fattigste landene er i Afrika, sør for ekvator. Vi vet at de rikeste landene ligger i nord. Bl.a. i Europa og Nord- Amerika Vi vet også at mange europeiske land var koloniherrer i Afrika. De tok råvarer fra afrikanske land og solgte produktene dyrt tilbake. De europeiske landene ble rike. De afrikanske ble fattige.

4 OECD Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling består av rike land. Vest-Europa, Nord-Amerika, Kanada, Japan og Australia samarbeider gjennom OECD. Ingen fattige land er med i dette samarbeidet. Kan det være slik at de tenker mest på seg selv?

5 Ekstrem fattigdom I mange fattige land lever en stor del av befolkningen i ekstrem fattigdom, det vil si at de har i gjennomsnitt mindre enn en dollar om dagen. I mange afrikanske land lever mer enn halvparten av befolkningen i ekstrem fattigdom. Også i India er det mye fattigdom.

6 Råvarer og korrupsjon Fattige land produserer jordbruksvarer som de selger. Mange fattige land har ressurser som f.eks. metaller, olje og edelsteiner, men den fattige befolkningen har ingen glede av det. Det er mye korrupsjon. De rike tar pengene. De som har penger, kan kjøpe seg fri fra lover og regler.

7 Sykdommer, krig og vannmangel Aids /HIV er en sykdom som spesielt har rammet Afrika sør for Sahara. Svært mange dør, mange blir foreldreløse og fattige. I disse landene er det ekstra vanskelig å utvikle økonomien. Tørke, hungersnød, kriger og mangel på rent vann skaper fattigdom, sykdom og død.

8 Bistand Norge prøver å hjelpe til bl.a. ved å gi bistand. Det vil si at vi gir penger til fattige land for å hjelpe dem til å utvikle seg. Norge gir 1% av BNP hvert år i bistand.

9 Tusenårsmål I år 2000 vedtok FN å kjempe mot verdens fattigdom. De skrev 8 mål. Her er 4 av dem: 1. Utrydde ekstrem fattigdom og sult 2. Sikre grunnskoleutdanning for alle barn 3. Fremme likestilling og styrke kvinners stilling 4. Redusere barnedødeligheten.

10 Kilder: Læreboka Kosmos 10


Laste ned ppt "Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google